RÅDGIVER: Seniorrådgiver Katrine Kleiven Mentzoni i Utlendingsnemnda (UNE).

– Vi har fokus på kvinner som er utsatt for traumer

Vi skal ha fokus på kvinner som er utsatt for traumer og kjenner til at historier kan være fragmentariske, sier seniorrådgiver Katrine Kleiven Mentzoni i Seksjon for generelle juridiske saker i Utlendingsnemnda (UNE).

Publisert Sist oppdatert

Når en asylsøknad er avslått, kan søkeren klage saken inn til UNE. Der behandles søknaden på nytt. De har egne retningslinjer for kjønnsrelatert forfølgelse, hvor kvinner utsatt for vold og overgrep er en av gruppene regelverket favner om.

LES: Blir syk av å snakke om overgrep

– UNE er kjønnssensitive i alle deler av vurderingen av en sak, sa Mentzoni til de fremmøtte på konferansen i Stavanger.

Nytt intervju

Til Dagen sier Mentzoni at hvis de underveis i behandlingen av en klagesak får en anelse om at det kan ligge mer bak asylsøknaden enn kvinnen først har fortalt, kan de kalle inn til tilleggsintervju.

– Når prosessen er kommet så langt som til UNE, foreligger det ofte dokumentasjon fra advokat, eventuell støttegruppe og klager selv for å gi et bedre bilde.

Der kan de få saken behandlet av en nemndleder alene etter forberedelse fra sekretariatet eller asylsøkeren kan selv få legge frem sin sak med advokat i nemndmøte. Nemndmøte brukes i tilfeller hvor det er vesentlig tvil i saken.

I saker med kjønnsrelatert forfølgelse får de fleste personlig fremmøte, opplyser Mentzoni.

– Henter informasjon

– Har dere kompetansen som skal til for å møte traumatiserte kvinner og tilstrekkelig kjennskap til kvinners underordning under menn og myndigheter i hjemlandet, slik Vaage etterlyser?

– Vi henter spesialkunnskap fra Landinfo. Hvis det ikke er nok helseinformasjon fra lege, etterspør vi mer. Vi er avhengig av dokumentasjon. Vi har ikke leger ansatt i UNE, men vi har rådgivende psykiatere som vi kan konferere med i saken, sier seniorrådgiver Jan Olav Barstad i UNE.

Powered by Labrador CMS