- Vi har mislyktes med å gi evangeliet videre
I et opprop som skal underskrives lørdag, erkjenner toppledere fra 15 organisasjoner og kirkesamfunn at de ikke har lykkes i å gi evangeliet til neste generasjon.
«Skal vi gjøre opp status og være ærlige om dagens situasjon, må vi erkjenne at vi som kirke har kommet til kort. Vi er i ferd med å miste fotfestet fordi vi har rokket ved rotfestet. Vi har gått på kompromiss med Bibelen», står det i et opprop som styret i Dawn og arrangementskomiteen vil presentere under «Sendt», den største konferansen i Norge så langt med fokus på menighetsplanting og evangelisering.
Over 800
Det skjer førstkommende lørdag i Oslo, med over 800 tilstede.
- Vi erkjenner i oppropet at vi ikke har lykkes i å gi evangeliet til neste generasjon, og at vi ikke har vært tro mot oppdraget. Men nå går vi til Gud og ber om nåde, i en erkjennelse av at Guds Ord må løftes høyere, sier Nordli.
400 nye fellesskap
I jubileumsåret for Norges Grunnlov skal toppledere og folk nedover i organisasjonene skrive under på at de vil arbeide for å plante 400 nye fellesskap og menigheter i Norge fra 2015 til 2025, og trene 4000 pionerer og menighetsplantere. Det er med andre ord snakk om 40 nye menigheter i året, og nesten en menighet i uken.
Andreas Nordli, styreleder i Dawn, tror målet er innen rekkevidde.
- Bare Pinsebevegelsen alene har et mål om å plante 50 nye menigheter, og Misjonsforbundet har satt som mål å doble antall menigheter og antall aktive før år 2020. De fleste som deltar jobber med kvantitative størrelser på mål. Når vi ser dem sammen, så tenker jeg at 400 menigheter kan være mulig.
- Hva med de 4000 menighetsplanterne da?
- Det tallet er tenkt ut fra vi ser for oss ti personer i hvert menighetsplantingsteam som vil utgjøre kjernen. Målet er at disse ti skal få relevant trening gjennom ulike nettverk og rammeverk, sier Nordli, som tror og håper at konferansen skal bli et referansepunkt for menighetsplanting i mange år fremover.
- Basert på bredde og antall deltakere, kan det skje, mener han.
Ikke respondert
Spekteret av organisasjoner og menigheter som står bak konferansen er bredt, men Nordli skulle gjerne sett at Den norske kirke var bedre representert.
- Vi prøvde på et tidlig tidspunkt å få med Den Norske Kirke, men de har ikke respondert, opplyser han.
Øyvind Augland, leder i Dawn, skulle også gjerne sett at de var bedre representert.
- Vi har ikke lykkes å få med det brede lag av DNK. Det er synd, for vi trenger dem, sier han.
Det norske misjonsselskap
Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør med ansvar for menighetsutvikling i Kirkerådet, skal innom konferansen fredag. Han understreker at Den norske kirke er opptatt av menighetsplanting, og nevner konkret Det norske misjonsselskap som i over ti år har investert personell, ressurser og kompetanse på menighetsplanting og menighetsutvikling i DNK.
- Er Kirken godt nok representert, sett med dine øyne?
- Jeg kjenner ikke medlemslisten, så det kan jeg ikke svare på. På ledelsesplan er vi involvert i et stort spekter av konferanser, og mange av dem omhandler menighetsplanting. Vi er med på en god del av dem. Vi kunne sikkert prioritert å ha med flere på «Sendt», men det er dessverre grenser for hvor mye vi kan være med på.
Ideelt sett
- Men ideelt sett skulle dere gjerne sendt flere dit?
- Ideelt sett er det mye vi kan gjøre. Vi er glad for de som får den med seg, og håper at inspirasjonen derfra kommer alle kirkesamfunn til del, også Den norske kirke.
Wirgenes deltok på kickoff før konferansen i januar, og omtaler det som spennende.
- Jeg tror det er klokt at kristne fra ulike kirkesamfunn møtes, deler, inspirerer og gir hverandre hjelp til utviklingsarbeid, sier han.
Nordli tror at det største tapet ved at Kirken ikke satser mer på «Sendt», går på relasjoner og tilstedeværelse i det som så langt er den største konferansen for menighetsplanting i Norge.
Dagen