– Vi har nulltoleranse for misbruk av bistandsmidler
Digni-sjefen sier at Misjonsalliansens vurderinger av samarbeidspartnere ikke har vært god nok.
Misjonsalliansen har avdekket mislighold i flere bistandsprosjekter. Generalsekretær Heidi Sandvand Hegertun sier til Dagen at 2,6 millioner blir tilbakebetalt til Norad.
Dette kommer på toppen av en større sak som ble kjent i fjor og som førte til at at hele 4,7 millioner kroner måtte betales tilbake til Norad.
– Partnervurderingene har ikke vært gode nok, sier generalsekretær Hjalmar Bø i Digni.
Bistandspengene det er snakk om, er kanalisert gjennom organisasjonen han leder. Digni er en paraplyorganisasjon for 19 kristne organisasjoner som jobber med bistand. Gjennom Digni fordeles årlig 186 millioner kroner i støtte fra Norad. Over hundre utviklingsprosjekter blir tildelt midler på denne måten.
Tilbakebetalt
Digni skriver på sine nettsider at de «sjekker at pengene kommer frem og sikrer at prosjektene gir gode resultater».
Men ikke alle penger kommer fram dit de skal. Etter en gjennomgang prosjekter i Liberia og Sierra Leone har Misjonsalliansen avdekket ytterligere seks tilfeller av økonomisk mislighold hos deres vest-afrikanske samarbeidspartnere.
Den største saken er i størrelesorden 1,46 millioner. Beløpet ble denne uken tilbakebetalt til Norad.
Går ut over sårbare og fattige
Generalsekretær Hjalmar Bø i Digni sier dette er krevende og vanskelige saker for alle involverte.
– Digni ser alvorlig på det faktum at bistandsmidler ikke er kommet frem til formålet, noe som setter allerede sårbare mennesker i en enda vanskeligere situasjon. Ikke alle midlene som skal gå til prosjekter for folk som lever i fattigdom har nådd frem, og derfor har færre folk fått hjelp, skriver Bø i epost til Dagen.
Han mener det er bra at forholdene er avdekket, slik at videre misbruk ikke fortsetter.
– Vi kan hente læring for styrking av det videre arbeidet, mener Bø.
Han minner om at mange av Dignis medlemmer jobber i land med høyt korrupsjonsnivå, og hvor store deler av økonomien er uformell og kontantbasert.
– Dette medfører økt risiko for misligheter også i bistandsprosjekter. Det er derfor viktig at det gjøres gode risikovurderinger slik at vi er kjent med, og har oversikt over, risikobildet, påpeker han.
– Ikke gode nok
Digni-sjefen mener sakene fra Sierra Leone og Liberia viser at mistanke om mislighold av bistandsmidler blir rapportert, og at internkontroll og varslingssystemer fungerer.
– Samtidig viser disse sakene at partnervurderinger ikke har vært gode nok. Digni jobber stadig med tettere oppfølging gjennom hele Digni-kjeden.
– Hvor skadelig er slike saker for omdømmet til norsk bistand og bruken av skattekroner til dette formålet?
– Det er vanskelig å si, men det viser at bistand er krevende og innebærer risiko. Norsk bistand generelt har gode resultater, men Digni er opptatt av åpenhet rundt saker som setter bruk av offentlige midler i et dårlig lys, både overfor norske skattebetalere, men også overfor givere i organisasjonene, svarer Bø.
– Nulltoleranse
Han framholder videre at bistandsmidlene er underlagt nulltoleranse for misbruk og sier at det er tett kontroll av bruken av disse.
– Digni jobber mye med forebyggende arbeid, men har samtidig stort fokus på at saker skal avdekkes og rapporteres, noe medlemmene og partnerne våre også gjør. Alle saker blir rapportert og det gjelder alt fra manglende dokumentasjon til saker om svindel og korrupsjon, sier han.
Nytt verktøy
Dignis rolle og ansvar er å ivareta at medlemsorganisasjoner har kompetanse og kapasitet til å følge opp deres partnere, både for at for å styrke videre arbeid og for å sikre at det samme ikke vil gjenta seg.
– Hvordan følger dere opp disse sakene for å redusere risikoen for mislighold?
– Vi bruker læring fra tidligere saker til å styrke arbeidet vårt på alle plan, og også til å forbedre stikkprøvekontroller, økonomigjennomganger, undersøkelser, og når vi utvikler partnervurderingsverktøy. Nå utvikles et verktøy for vurdering av medlemsorganisasjoner, og her legges særlig vekt på medlems kontekstforståelse, vurdering og oppfølging av partner, i tillegg til kompetanse og kapasitet på økonomiforvaltning, opplyser generalsekretær Hjalmar Bø i Digni.
Endring:
3. juli kl. 12.58 er det gjort endring i omtalen av beløpet som skal betales tilbake til Norad. Dagen får nå opplyst fra Misjonsalliansen at beløpet er 2,6 millioner, mens de tidligere har stipulert det til omlag tre millioner.