– Vi har sviktet de unge
Misjonshøvding erkjenner at seniorene ikke har vært de åndelige lederne de burde ha vært.
– Vi stod selv i en skvis i forhold til egne foreldre, sier Anfin Skaaheim (75), tidligere generalsekretær i Normisjon.
LES: 15 år siden fusjonsvedtak
Skaaheim, som nå er pensjonist, har mange års erfaring fra menighetsliv. Teologen har blant annet vært landsungdomssekretær i Indremisjonsselskapet og generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag. Han har også skrevet en rekke bøker. Nå innrømmer Skaaheim at hans egen generasjon ikke har tatt rollen som åndelige mødre og fedre.
Mangler mot
I Dagen torsdag skrev Hermund Haaland (39) et innlegg hvor han etterspurte rollemodeller i kristne sammenhenger.
SYNSPUNKT: Oss selv nok
Haaland skriver:
«Voksne har ikke mot, kunnskap eller vilje til å investere av sin tid og erfaring i neste generasjon. Vi er oss selv nok.»
Han utfordrer voksne til å rydde plass i kalenderen og involvere seg.
«For noen kan det bety det å måtte droppe en sydentur, for heller å velge en hyttetur med unge kristne,» skriver Haaland, som er leder i tankesmien Skaperkraft.
Haaland mener unge ikke trenger superkristne, men voksne som setter av tid til å prate og lytte.
Det er ikke eksperten den yngre generasjon sårt trenger. Det er ditt øre, ditt hjerte og din tid. Du er trolig den avgjørende faktor i en ung kristens liv.
Trøblet med egen rolle
– Jeg tror vi kunne ha vært mer sammen med våre barn i oppveksten. Vi kunne satt av mer tid til den gode samtalen, sier Skaaheim.
Personlig opplever han at han alltid har vært opptatt av den unge generasjonen, men at dette ikke har vært typisk for hans generasjon.
Problemet, ifølge Skaaheim, er ikke at man har vært så opptatt med seg selv og sine egne behov.
– Min generasjon har selv hatt trøbbel med å finne vår rolle. Våre foreldre var gjerne autoritære og de hadde snevre rammer for hva vi fikk gjøre. Mange i min alder har reagert mot dette ved å ikke blande seg opp i sine barns liv. Det har gjort oss utydelige. Vi har trukket oss tilbake. Vi har blitt en tilbaketrukket generasjon, sier Skaaheim.
Utfordrer tilbake
I sitt synspunkt utfordrer Haaland 60-åringene til å ta en kaffeprat med en person mellom 15 og 30 år. Det er ikke nødvendigvis så lett, tror Skaaheim.
– Den gode samtalen forutsetter tillit og kontakt. Hvis man ikke har denne i utgangspunktet, er det ikke bare til å plassere noen sammen og få dem til å snakke.
Han tror også unge ledere kan gjøre noe for å bygge broer mellom generasjonene.
– Hvorfor ikke invitere eldre forkynnere på ungdomsmøter? Det er en tendens at de som preker for ungdom skal være unge og kule. Det tror ikke jeg er bra. Vi trenger eldre predikanter også, utfordrer Skaaheim.
– Ikke så svarthvit
David Østby (80) har vært predikant, pastor og redaktør i Pinsebevegelsen. Han begynte å reise som evangelist allerede i 18-årsalderen.
Pinsevennen er ikke med på at hans generasjon har sviktet som åndelige mødre og fedre.
– Det er ikke så svarthvit. Jeg tror samfunnsutviklingen har skapt generasjonskløfter. Vi snakker ikke samme språk og har ulike verdisett, sier Østby til Dagen.
Likevel mener han at eldre har lett for å tenke på seg selv, og at de gjerne vil ha ting slik det var før.
– Men det hender vel også at unge mennesker overser oss, sier han.
Glad for utvikling
I Pinsebevegelsen har det foregått et generasjonsskifte på lederplan og trosuttrykket i gudstjenesten er fornyet. Dette er Østby glad for.
– Jeg gleder meg over det voksende antall kristen ungdom som viser stor frimodighet, og gjør det på sin måte. Hver ny generasjon har sine egne uttrykksformer. Når jeg overværer en lovsangskonsert og ser hengivne kristne er jeg takknemlig for å oppleve at Guds rike er blant oss.