– Vi holder på så lenge vi orker
Dette ekteparet tok ikke pensjonsalder som et signal om å legge ned kallet.
Da Magne og Frøydis Aker nådde pensjonsalder, ble det ikke slutten på et yrkesaktivt liv. De bare byttet sted. I flere år har de arbeidet ved Skandinaviske turistkirken i Puerto Rico på den sol- og turistmettede spanske øyen Gran Canaria.
– Vi hadde lyst til å hjelpe til, og slik er det fortsatt, sier Magne.
Korn og forkynnelse
De møttes 30. desember 1957, og fire år senere ble de viet. Så kom det barn, griser og kornåkre; og pastorjobb i den sterkt voksende menigheten Moss bibelsenter. Nå forkynner de altså Guds ord på Gran Canaria.
– Vi holder på så lenge vi orker, sier Magne Aker og får medhold fra konen, Frøydis.
Det norske paret, som til sammen er 162 år, nyter hver dag og er hele tiden på farten. Og det er ingen overdrivelse.
Kristen oppvekst
Magne er født og oppvokst i en familie som hadde dyr, blant annet griser, og foredlet korn.
– Jeg vokste opp i et kristent hjem. Mitt første minne var fra et bønnemøte der min far var aktiv. Det vil jeg alltid huske, forteller han.
Også Frøydis kommer fra et kristent hjem.
– Hver søndag gikk jeg på Frelsesarméens møter. Ingen tvang meg, det var bare så naturlig. Og hver jul fikk vi oppmuntringer.
– Hva da, ekstra julepresanger?
– Ikke akkurat det men alltid en oppmerksomhet som jeg satte stor pris på. Pappa rammet inn et minnediplom som fortsatt henger over sengen, sier Frøydis.
– Hva over sengen? Det må jeg se etter, skyter Magne inn og ler.
Snill mann
Det er en fornøyelse å intervjue de to. De har krystallklar hukommelse og er mestere i å fortelle små anekdoter. Kjærligheten de har for hverandre er dessuten åpenbar, og det er mer enn troen som tiltrekker dem til hverandre.
– Magne er snill og god. Jeg kunne ikke fått en bedre mann. Aldri, sier Frøydis ettertrykkelig. Magne kontrer:
– Og jeg kunne ikke funnet en bedre ektemake. Hun er best på alt og er dessuten veldig morsom.
Overraskende karriere
At de to skulle havne i denne type tjeneste, var imidlertid litt av en overraskelse. Magne var kultursekretær i ti år og solgte traktorer i 20. Nå har han vært pastor i 27 år.
I 1989 startet han Moss bibelsenter, som i dag heter Østfoldkirken. Der han hadde hovedansvaret fram til 2005. I dag kan man vel kalle ham en frilans-pastor.Han jobber i prinsippet gratis på Gran Canaria.
– For meg er det viktige å hjelpe mennesker, som av ulike grunner kanskje har kommet skeivt ut eller har andre problem, sier Magne.
På hjemmebane har de bygget opp en forsamling som har vokst til en betydelig størrelse.
– Det har vært veldig spennende. Ja, jeg har sett at Gud kan gjøre under, sier Magne. På Gran Canaria vitner han ofte om sin tro for andre og utfordrer mennesker til å bli kristne.
Ut med brennevin
Familien Aker har ingen daglige oppgaver i forsamlingen på Gran Canaria i dag. Et annet ektepar, Evy og Terje Martinsen, har tatt over hovedansvaret.
– Men Magne og Frøydis er fortsatt med i arbeidet. De er dessuten våre mentorer, sier Evy.
Kirken holder til i byen Puerto Rico, der man har overtatt en nattklubb som er bygget om til forsamlingslokale.
– Brennevinet er kastet ut, og lokalene har fått en ordentlig ansiktsløftning, sier Magne og ler.
Kommer til tro
Puerto Rico blir ansett for å ha Kanariøyenes beste klima og ligger på Gran Canarias sydvestre side. Kirkelokalet ligger midt i sentrum av byen, bare fem minutter fra byens busstasjon.
– Her inviterer vi til sanggudstjenester og kafékvelder, og lokalet er åpent alle dager, sier Magne.
Her kan besøkende få lese aviser og låne bøker i det lille biblioteket. Og ifølge Magne og Frøydis har ikke turistene noe imot at de forkynner. Magne forteller om mennesker som kommer til tro og som får livet forandret av det kristne budskapet.
Hjelpe til
Nok en gang kom pastorgjerningen overraskende på Magne og Frøydis. De var på ferie, Magne skrev bok, og de nøt livet da noen tok kontakt.
– Vi kjente at vi hadde lyst til å hjelpe til. Og slik er det fortsatt.
I dag arbeider rundt 40 frivillige i Puerto Rico.
– Her blir vi satt pris på, og det gjør det ekstra fint.
– Hvordan er den spanske mentaliteten?
– Man kan ikke ta alt så høytidelig. Venter man en håndtverker én dag så kommer han, i beste fall, om noen dager. Eller neste uke. Men det er ikke noe å sørge over, slik er det bare, sier Magne og legger til:
– Ser du noen som løper til bussholdeplassen her? Nei. Om spanjolene er forsinket, så venter de bare på neste buss.