– Vi må fortsette å vise barmhjertighet for tiggerne
Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» avslører et omfattende kriminelt nettverk bak tigging. Frelsesarmeen maner til handling.
– Bør man slutte å gi til tiggere, er spørsmålet mange stiller seg etter at NRK Brennpunkt tirsdag kveld viste dokumentaren «Lykkelandet», om et kriminelt nettverk som står bak tigging, prostitusjon, tyveri og salg av narkotika.
Debatt: Hva mener du? Bruk kommentarfeltet nederst på siden!
I to år har NRK blant annet brukt skjult kamera for å dokumentere hvordan 140 personer fra Romania utnytter kvinner. Noen av kvinnene har tigget på dagtid og solgt seksuelle tjenester på nattestid. Opptakene er gjort i Bergen.
– Dette er svært utfordrende å etterforske. Miljøene er ekstremt lukket, sier Gunnar Fløystad, påtaleleder i Vest politidistrikt til NRK Brennpunkt.
Politiet har gjennomført en rekke aksjoner mot et rumensk miljø, som ifølge politiet står bak menneskehandel. Flere personer i miljøet er siktet, noen er allerede domfelt for saker som omhandler menneskehandel, hallikvirksomhet, prostitusjon og tyveri.
Nett-TV: Se dokumentaren «Lykkelandet», når som helst
Tyver og voktere
Dokumentaren viser hvordan kvinner stjeler kredittkort fra menn som er beruset. På Facebook viser unge rumenske menn tykke seddelbunker og skriver om hvor mye penger de har tjent i Bergen.
«Lykkelandet» viser også hvordan eldre tiggerkvinner passer på de unge kvinnene som prostituerer seg på kveldstid. Litt lenger i bakgrunnen ser vi unge rumenske menn som venter.
Politiet i Bergen kjenner igjen bildet dokumentaren viser.
– Vi er veldig enig i at tigging er organisert, sier Linda Ervik, fagleder i Exit-gruppen i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.
Gruppen jobber med å bekjempe menneskehandel.
– Vis barmhjertighet
Han har selv vært i byen Targu Jiu hvor de fleste av personene i dokumentaren kommer fra.
Frelsesarmeen tilbyr fattige tilreisende overnatting, mat og dusj i Oslo. I Romania bygger Frelsesarmeen skole- helsetilbud, samt arbeidstrening etter modell av Fretex.
Haugsvær tror utnyttelsen dessverre er en økende trend blant romfolk.
– Vi trenger å finne løsninger sammen i Europa.
Samtidig advarer han mot å tegne et svart hvitt bilde.
– Dette er veldig komplekst. Noen utnytter andre, men det gjelder ikke alle. Faren nå er at vi tror at vi kan kvitte oss med problemet ved å lukke øynene eller innføre tiggerforbud. Så enkelt er det ikke. De kommer til å finne andre måter å tjene penger på. Romfolk flest er fattige og nøden i Romania er stor, selv om noen bakmenn tjener seg rik på andres ulykke, sier Haugsvær.
– Gir du selv til tiggere?
– Ja, sier Haugsvær.
– Hvordan kan man være trygg på at det man gir ikke går til bakmenn?
– Det kan vi ikke, men vi må fortsette å vise barmhjertighet i møte med enkeltmennesker, og noen ganger er det rett og slett penger de trenger. Det er politiets oppgave å bekjempe kriminalitet. Så er det vår oppgave som folk å vise omsorg, sier han.
Gir romfolk verdighet
Det er ikke bare Frelsesarmeen som ser verdien av å gi romfolk omsorg. Sosialbyråd Erlend Horn (V) i Bergen har vært opptatt av å gi fattige og hjemløse i Bergen verdighet ved å bygge et do- og dusjtilbud for hjemløse. Han har sett Brennpunkt-dokumentaren, men ønsker ikke å innføre tiggerforbud eller endre politikk.
– Vi kommer til å fortsette vår politikk, og vil ikke ha et tiggerforbud. Men dette er en øyeåpner på at det finnes personer som utnytter systemet som er der for å hjelpe de svakeste. Det må vi ta på alvor, og sørge for at det er de som trenger hjelp som får det, sier Horn til NRK.
I likhet med Haugsvær i Frelsesarmeen håper Horn at folk ikke faller for fristelsen å stigmatisere en hel gruppe etter dokumentaren.
– Vi må være edruelige og skille klinten fra hveten. De som begår kriminelle handlinger og er med på organisert kriminalitet skal tas. Det er det politiet sin jobb å gjøre og vi som kommune må gjøre det vi kan for å hjelpe med det, sier han. Samtidig må vi har hjertevarme for dem som har et reelt behov for hjelp, og sørge for at de fortsatt møtes med verdighet, sier Horn til NRK.
Slått og spyttet på
Flere tiggere ble møtt med alt annet enn verdighet i morgentimene onsdag, ifølge NRK.
– Det har vært utskjelling, og folk som har blitt sparket, slått og spyttet på, sier Marcos Amano, lederen av Robin Hood-huset, et sted som tilbyr hjelp til fattige.
Episodene skal ha kommet som konsekvens av NRK Brennpunkts avsløring.