– Vi må snakke mer om det å gi

Hallgeir Solberg ble fredag valgt til ny styreleder i Normisjon. Nå skal han få organisasjonen på rett kjøl.

Publisert Sist oppdatert

Solberg (63) overtar etter Tormod Kleiven, som har ledet organisasjonen i seks år. Han ble valgt med 182 stemmer. Motkandidaten, Edgar Fredriksen fikk 87 stemmer.

Den nye styrelederen sier i en kommentar til Dagen etter valget at han er overveldet av tillitsvotumet, oppgaven og ansvaret, men at han kjenner seg rolig for å gå inn i det som blir en krevende oppgave.

Dårlig økonomi

Solberg kommer Melhus i Trøndelag. Han er pensjonist og har inntil nylig vært rektor ved Øya videregående skole (og ungdomsskole).

På Normisjons generalforsamling i Grimstad var det mye fokus på den dårlige økonomien i organisasjonen. Bare i fjor hadde Normisjon et underskudd på 23 millioner. Under generalforsamlingen uttrykte mange sterk bekymring for situasjonen.

Solberg forteller til Dagen at de økonomiske utfordringene er større enn han var klar over da han takket ja til å bli lederkandidat.

For Normisjon vil hovedutfordringen være å se de store sammenhengene og gjøre gode grep. Vi må spare penger, men vi må samtidig ha det langsiktige perspektivet for å kunne bygge organisasjonen. Det er fort gjort å ødelegge mer enn man bygger om vi bare tenker at vi skal spare penger.

Glad i Normisjon

– Hvorfor sa du ja til å lede Normisjon videre?

– Det mest grunnleggende er at jeg er glad i organisasjonen. Jeg har satt stor pris på å være en del av arbeidet. Det skjer mye spennende i arbeidet vårt i Norge og internasjonalt.

– Hvordan vil du beskrive deg selv med fem stikkord?

– Jeg har godt humør og har utviklet en evne til å lytte. Jeg tror jeg er passe ydmyk og at jeg har en viss evne til å skaffe meg oversikt over det jeg holder på med. Som person har jeg utholdenhet gjennom tøffe perioder. Det kan kanskje også kalles stahet.

– Hva gleder du deg mest til?

– Å bli enda bedre kjent med organisasjonen og høre mer om arbeidet som drives innenlands og utenlands. I tillegg gleder jeg meg til å bli kjent med folk i ulike arbeidslag i Normisjon.

I balanse

– Organisasjonen har gått med store underskudd de siste tre årene. Hvordan vil du arbeide for å få organisasjonen i økonomisk balanse?

– Jeg tror vi må se på aktivitetsnivået og ta fatt i det. I tillegg tror jeg vi må snakke mer om det å gi. Ikke som tvang, men vi trenger å elske fram givergleden. Vi må også tenke på struktur i organisasjonen. Det er flott å høre om lokale menigheter som driver godt og finansierer egne virksomheter, men vi må legge inn over oss at vi har en felles oppgave og ansvar for å sende en del av midlene våre til Normisjons arbeid. Vi må få ned kostnadsnivået. Det kommer til å bli smertelig både for landsstyret og for hele organisasjonen, tror han.

Aktivitet og økonomi

– Hvor har du tilhørighet?

– I Melhus Normisjon. Jeg er nestleder i en forening der. Vi er cirka 50 medlemmer.

– Hvor tror du organisasjonen er om fem år?

– Da håper jeg at aktivitetsnivå og økonomi henger sammen. Jeg håper at vi har økt gaveinntektene betraktelig og at vi har videreutviklet det internasjonale arbeidet. Jeg håper at det vil være en større forståelse for den delen av arbeidet i hele organisasjonen, sier han.

Powered by Labrador CMS