– Vi må snakke om alkoholkulturen
Som 16-årig AUF-medlem ble Hilde Charlotte Solheim skjenket på partifest og sjekket opp av voksne menn.
– Alkoholen er elefanten i Giske-saken og metoo-rommet, skriver sosiolog og skribent Kjetil Rolness i et leserinnlegg i Dagbladet.
Mens #metoo-debatten ruller for full styrke inn over det politiske Norge, mener Rolness og flere samfunnsaktører at partiene også må se på sammenhengen mellom drikking av alkohol og seksuell trakassering.
Trond Giske, nylig avgått nestleder i Arbeiderpartiet, har selv vist til «sosiale sammenhenger med mye alkohol» som ramme for episoder der han ikke har «opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene» han ønsker å opptre etter.
#ALKOHOL: Frp pleier å spandere alkohol på partimedlemmene sine under landsstyremøter og landsmøter. Det kommer de til å...Posted by Dagen on 12. januar 2018
«Lammekjøtt»
Foredragsholder og blogger Hilde Charlotte Solheim har denne uken fortalt på sin blogg og i flere medier om møtet med en «ugrei festkultur» da hun var aktiv i AUF for snart 30 år siden.
Som 16-åring deltok hun seg inn på festene etter helgemøter i partiregi. Der hun fikk servert alkohol og ble sjekket opp av menn hun oppfattet som godt over 40 år og med «sans for lammekjøtt». Hun kom selv helskinnet fra det og er takknemlig for tiden i ungdomspartiet.
– Men jeg vil rope et varsko. Det holder ikke at vi jenter ser ut som at vi er voksne nok. Dette er noe voksne må ta ansvar for, sier Solheim.
RUSFRITT: I kjølvannet av #metoo-kampanjen og Giske-saken mener påtroppende Actis-leder Per Gunnar Dahl at de politiske... Posted by Dagen on 11. januar 2018
Refset Ap
Hun understreker at man ikke kan skylde på fylla for dårlig oppførsel.
– Man kan heller ikke gi ungdommen og den voksne 50/50-skyldfordeling i slike saker. Den voksne, den med makt og tyngde, og moderpartiene må gå i seg selv dersom unge har negative opplevelser knyttet til festlige lag, sier Solheim.
– Giske bruker alkohol som en slags forklaring eller unnskyldning. Men likestillingslovens vern mot trakassering og lovverket for omgang med alkohol gjelder selvsagt også i politikken når man avslutter møtet og har sosialt samvær. Det er ikke da vi tar en rotbløyte og slipper alle hemninger, fortsetter hun.
– Er festkulturen verre i Ap enn andre steder?
– Det har jeg ingen grunn til å påstå, og jeg tror ikke det, men det er et stort parti med mange arenaer og mange mennesker. Dette skjer i flere partikulturer, men jeg har refset Ap fordi jeg synes de nølte da varslingen plutselig handlet om en mektig Ap-politiker, sier Solheim.
Hun mener det er et problem at nordmenns alkoholkultur går ut på å drikke mye.
– Vi må snakke om alkoholkulturen fordi den er problematisk knyttet til makt og trakasseringssaker, og overfor mindreårige, sier Solheim.
Det må være ukristelig å skjule sannheten med den hensikt å tjene sannheten, skriver avisen Dagen på lederplass. Klikk... Posted by Dagen on 19. november 2017
Tante Sofie
Hun sitter for tiden i ulike styrer innen for reiseliv, natur, kultur og matkultur. Da hun var direktør for reiseliv og kultur i Hovedorganisasjonen Virke, tok hun også opp alkohol overfor næringslivet.
– Jeg var «tante Sofie» og minnet om at julebordet ikke er et fristed. Da er du på jobb, der leder har lederansvar og du har det samme vernet mot trakassering. Det har skjedd at ledere og mellomledere har mistet jobben og tapt i retten på grunn av atferd på fest tilknyttet bedriften. Vernet mot trakassering gjelder også i politikk og organisasjonsliv.
– Kunne mange tilfeller av seksuell trakassering vært unngått dersom man tok bort alkoholen?
– Ja, i noen av sakene. Mange varsler gjelder i forbindelse med fest der voksne og unge er sammen. Man blir en moralist i manges øyne når man snakker om disse tingene, men vi trenger å snakke om dette.
Les debattinnlegget her: http://alturl.com/5d88m #metoo - #metodistkirken - Metodistkirken i Norge - Christian Alsted - Per-Endre Bjørnevik - DagensDebatt.no - Dagen Posted by Dagen on 4. januar 2018
Nulltoleranse
Kjetil Rolness utfordrer i sitt leserinnlegg Arbeiderpartiet til å innføre nulltoleranse for fyll på partiarrangementer, og får tilslutning fra Dagsavisen på lederplass.
– Hvis man ser at sammenhengen er tydelig, er det faktisk mulig å se for seg full skjenkestopp, skriver Dagsavisen, og viser til at LO i Sverige har innført alkoholforbud på sine arrangementer.
– Det er en veldig interessant debatt. For oss som liker vin til maten er diskusjonen ikke alltid så behagelig. Vi trenger i det minste alkoholfrie soner i samfunnet, og så må vi alltid ha toleranse for dem som velger å takke nei til alkohol, sier Solheim.
– Hvordan kan alkoholen begrenses?
– Det kan være så enkelt som å ha alkoholfrie arrangementer, og å kutte ut nachspiel-kulturen, sier hun.
Les innlegget her: Les innlegget her: http://alturl.com/3rsvx #metoo - #overgrep - #trakassering - Frank Grimstad - KA... Posted by Dagen on 21. desember 2017
KrF alkoholfri
Partisekretær Kjersti Stenseng understreker at Arbeiderpartiet følger norsk lov når det gjelder bruk av alkohol på partiarrangementer, slik at alkoholservering til mindreårige ikke skal forekomme. AUF har totalforbud på sine arrangementer, opplyser hun i en e-post til Dagen. Hun svarer ikke på Rolness' oppfordring om nulltoleranse for fyll i Arbeiderpartiet.
I både Kristelig Folkeparti og KrFU er det kun alkoholfrie arrangementer, opplyser generalsekretær Hilde Frafjord Johnson til Dagen.
– Et viktig tiltak for å forebygge grenseoverskridende handlinger eller uønsket seksuell oppmerksomhet er å ha alkoholfrie arrangementer, sier hun.
Under KrF-konferanser på hoteller med andre arrangementer med alkoholservering der andre voksne som kan oppføre seg kritikkverdig, sørger partiet for egne trygge soner for KrFU-erne og unge deltakere.
Flere ungdomspartier kjører også null alkohol på sine fester. Unge Høyre, Senterungdommen, FpU og Unge Venstre serverer alkohol på enkelte arrangementer for medlemmer over 18 år, men de fleste har edruvakter eller regler for at tillitsvalgte må være edru, ifølge TV 2.