– Vi politikere kan fort havne i en boble
Etter fire måneder som KrF-byråd i Bergen blir ikke Beate Husa gjenkjent på gaten. Nå kjemper hun for at dagens byråd skal overleve.
Helsebyråd i Bergen, Beate Husa, er relativt ny i jobben. Bare side 25. april i år har hun sittet i sjefsstolen. Nå banker hun på dører for at KrF skal beholde sin posisjon som byrådsparti i Norges nest største by.
– Det har vært veldig lærerike måneder, men samtidig veldig travle, sier Husa som har satt seg til rette ved langbordet på kontoret.
I dag sitter KrF i byråd sammen med Arbeiderpartiet og Venstre. KrF er inne i bystyret med fire representanter, men partiet sliter i motbakke på meningsmålingene. Alle meningsmålinger i år viser en bystyregruppe om er minst halvert. På en meningsmåling, for vel en uke siden, var KrF derimot på stigende kurve. For første gang var de inne med tre mandater på en måling utført av Respons Analyse for Bergens Tidende og VG.
Menighetsvandring
Da Husa begynte i jobben som heltidspolitiker i bergenspolitikken, gikk hun fra en stilling som administrasjonsleder i Fyllingsdalen menighet i Den norske kirke. I syv år før det var hun kirkeverge i Sund kommune og satt som representant for de ansatte i Kirkemøtet i fire år.
Menighetsmessig har veien gått fra Den norske kirke til Levende Ord og tilbake til Den norske kirke. Levende Ord var den gang en av Norges største pinsekarismatiske menigheter.
– Jeg vokste opp i kirken og på bedehuset, men jeg opplevde det som en tung kristendom. Jeg kjente ikke på at Gud var far, han var mer en dommer som ikke var fornøyd med meg.
Da hun fikk sitt første barn som 25-åring, begynte familien å gå i daværende Bergen Kristne Senter.
– Det ble som en oppvåkning for meg. Jeg gikk fra å være kristen i hodet til å være det i hjertet. Jeg hadde trodd på alt tidligere, men jeg opplevde ikke at jeg var god nok for Gud. Det ble en fantastisk tid der jeg kjente at Gud var glad i meg, han var fornøyd og jeg var tilgitt, sier byråden.
Inn i Levende Ord
Senere gikk Bergen Kristne Senter inn i Levende Ord og menigheten ble mye større.
– Det ble en stor overgang å gå fra et sammensveiset miljø på rundt 150 medlemmer med tette og gode cellegrupper, til en stor menighet med 2000 medlemmer. Jeg hadde mange fine opplevelser i Levende Ord, men over tid kjente jeg meg mer og fremmed. Etter hvert kom jeg tilbake til kirken.
– Hvordan var overgangen?
– Jeg hadde fått med meg mye verdifullt, og da jeg kom tilbake til kirken opplevde jeg ritualer som noe veldig godt. Jeg fikk det beste fra begge verdener. Ritualene som tidligere hadde virket tomme, følte jeg nå at jeg hadde innhold som jeg kunne fylle dem med. Samtidig syns jeg at kirken ikke er flink nok til å forklare hvorfor vi sier det vi gjør i en liturgi. Liturgien kan noen ganger være vanskelig å forstå og tung å forholde seg til.
Ble lobbyist
Veien inn i politikken startet med et håp om barnehageplass. Barnehagen på Glesvær i Sund kommune i Hordaland var full og et av barna stod uten plass.
– Vi trengte en ny avdeling. Jeg ble med i et utvalg som skulle jobbe med saken og min jobb var å påvirke politikerne. Jeg hadde alltid stemt KrF og var opptatt av politikk, men da lærte jeg hvordan lokalpolitikk egentlig fungerer. Jeg måtte ta kontakt med politikerne og dro på formannskapsmøter for å være observatør. Vi klare å overtale dem til å opprette en ny avdeling og det var veldig tilfredsstillende, sier Husa.
– Da kjente jeg at jeg ville engasjere meg politisk og ble valgt inn i styret i lokallaget i Sund KrF.
Frir med sjokolade
18 år senere banker hun nå på dører i Bergen for å vinne nye KrF-velgere.
– Det er utrolig fint å treffe folk når vi er ute og banker på dører.
– Går dere inn?
– Nei, vi står på dørmatten. Jeg er overrasket over hvor mange som vil prate med oss. Det er en udelt positiv opplevelse.
Forrige lørdag var hun og KrFs tredjekandidat i Bergen, Joel Ystebø, og banket på 60 dører på Bønes utenfor Bergen sentrum.
– Vi delte ut brosjyrer og melkesjokalade. Å gi folk sjokolade hjalp, sier Husa og ler.
– Det er viktig at folk får en god opplevelse. Vi fikk snakket mye om familiepolitikk og miljøpolitikk. Det var mange flere enn jeg hadde trodd som er opptatt av miljø, selv om du ofte kan få et inntrykk av at folk er mest opptatt av bompenger.
Blir ikke gjenkjent
Husa står som andrekandidat på listen. Både hun og førstekandidat Håkon Pettersen er helt nye på KrFs liste til bystyret i Bergen.
– Det er lett å tro at vi politikere er kjent og at folk er kjent med hva KrF står for. Men min opplevelse er at slik er det ikke. I den tiden jeg har vært byråd har jeg aldri blitt gjenkjent på gaten.
– Jeg har møtt mange som ikke vet hvem som er ordfører eller byrådsleder. Vi politikere kan fort havne i en boble der vi tror at alle er like opptatt av politikk som oss. Derfor er det viktig å forstå hva som er folks hverdagsliv og gjør det vi kan for at folk får en bedre hverdag.
Går til valg med Ap
Selv om Husa stod på såkalt blå side under KrFs opprivende sidevalgsprosess i fjor høst, trives hun i byråd med Arbeiderpartiet og Venstre. Det skal imidlertid holde hardt for at sittende byråd skal få nytt flertall. Et flertall må ha 34 mandater bak seg. Forrige lokale måling viste kun 20. Men et byråd uten KrF har nærmest utenkelig i Bergen, skrev Bergens Tidende i 2014, da KrF gikk ut av byrådet i som bestod av KrF, Høyre og Frp.
Da hadde KrF helt siden 1975 vært med å styre byen ved enten å ha ordfører, varaordfører eller vært en del av byrådet.
– Hvis ikke venstresiden får flertall, hopper dere over?
– KrF vil samarbeide med dem som ønsker gjennomslag for vår politikk. Vi vil danne flertall med dem som vil gjøre Bergen til Norges beste by å vokse opp i. De som vil bygge bybane, sikre god luft og ta vare på kommende generasjoner.
– Dere er med andre ord åpne for begge sider?
– Vi går til valg på dagens konstellasjon. Uten tvil. Erfaringen fra dette byrådet er at vi har vært rause med hverandre og at alle de tre partiene står igjen som vinnere, sier Husa.