- Vi trodde på internatordningen

Misjonsleder forteller om motstand mot å endre internatsystemet.

Publisert Sist oppdatert

- Mange for­eld­re, flere mi­sjo­nær­barn, lærere og mi­sjo­næ­rer tenk­te at det var en god ord­ning, sa ge­ne­ral­sek­re­tær Øy­vind Ås­land i Mi­sjons­sam­ban­det.

Ås­land for­kla­rer seg ons­dag etter lunsj i mi­sjo­nær­barn­retts­sa­ken i Stav­an­ger ting­rett. Det er lagt frem i ret­ten at det al­le­re­de på 60- og 70-tal­let kom forsk­ning om at barns ad­skil­lel­se var ska­de­lig for barn.

- Forsk­nin­gen var kon­tro­ver­si­ell, sa Ås­land og for­klar­te at det etter hvert ble en er­kjen­nel­se av at forsk­nin­gen var rik­tig.

- Ville ikke lytte til mi­sjo­nær­barn

- Vi var for seine til at kunn­ska­pen føre til hand­ling. Vi trod­de på in­ter­nat­ord­nin­gen som god ord­ning. Det var end­rings­mot­stand i sys­te­met. Man tenk­te at på­stan­der som mi­sjo­nær­barn kom med var urett­fer­di­ge og ikke sant. Man ville ikke lytte til det, sa Ås­land.

Han viser til at det skjed­de et mar­kant skif­te i 1988, da de om­fat­ten­de over­gre­pe­ne ved den nors­ke in­ter­nat­sko­len i Japan ble kjent.

- Den slo ned som en bombe. Da be­gyn­te man å iverk­set­te til­tak for å gjøre ord­nin­gen mer flek­si­bel, sa Ås­land.

- Vondt å skil­les

Ås­land for­klar­te seg i ret­ten at for­eld­re og barn opp­lev­de det vans­ke­lig å skil­le fra hver­and­re når barna skul­le på in­ter­nat­sko­le.

- Ingen jeg har snak­ket med synes det var lett. Det ble i mange til­fel­ler tatt hen­syn til en­kelt­si­tua­sjo­ner når for­eld­re opp­lev­de at barn hadde det vondt. Det er ek­sem­pel på mange som har tatt det opp med sko­len og felt­le­del­sen og sagt at «vi kan ikke ha våre barn her». Da har det vært snakk om om­plas­se­ring på fel­tet slik at barna kan gå på dag­sko­le eller det kan bli snakk om å av­bry­te fordi man har barn som ikke tak­ler å gå i in­ter­nat, sa Ås­land.

For­eld­re viss­te

Ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren sier at det ofte ble opp­levd som et ne­der­lag og et vans­ke­lig valg å av­slut­te.

- Men det er ak­sept for det, og det ble hele tiden un­der­stre­ket at det var for­eld­res valg.

- Lig­ger det noe i kal­let at man ikke skal ha kon­takt med barna og bare vie seg til mi­sjo­nær­tje­nes­ten? spur­te mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­nens ad­vo­kat Chris­ti­an Lun­din.

- Over­ho­det ikke. Tvert imot for­ven­tes det at for­eld­re­ne søker å ta seg av for­eld­re­ne sine på en best mulig måte, svar­te Ås­land.

- Hadde for­eld­re­ne kunn­skap om hvor­dan ting fun­ger­te på in­ter­na­tet? spur­te Lun­din.

- Jeg hadde svært god kunn­skap om for­hol­de­ne på in­ter­na­tet, sa Ås­land med hen­vis­ning til sin mi­sjo­nær­tje­nes­te i Kenya frem til 2005.

- Det vil jeg tro gjaldt for ma­jo­ri­te­ten av mi­sjo­næ­re­ne. Ut fra min kunn­skap og det jeg har hørt fra his­to­ri­en, hadde for­eld­re­ne vel­dig god kunn­skap om det som skjed­de på in­ter­na­tet.

Fa­mi­li­en til kvin­nen som har gått til søks­mål valg­te å av­bry­te et av mi­sjo­nær­opp­hol­de­ne på Tai­wan og reise til­ba­ke til Norge.

- Blir man da fros­set ut og man ikke får komme til­ba­ke? spur­te Lun­din.

- Jeg har ikke opp­levd eller hørt om noen som sier at de ble fros­set ut fordi de måtte av­bry­te før tiden. Det har vært van­lig er å legge til rette for opp­hold på Modum Bad for å komme til rette med det som er vans­ke­lig. Nå er det grun­di­ge sam­ta­ler før man vel­ger å av­bry­te pe­rio­de eller når man kom­mer hjem for av­kla­re hva som er ade­kvat opp­føl­ging, om man tren­ger be­hand­ling eller noe annet. Når man kom­mer hjem, har man ofte en dia­log om hva de ten­ker. Er det ak­tu­elt med ny ut­rei­se noen gang eller øns­ker dere å bli i Norge? Hvis det er ak­tu­elt med ny ut­rei­se, hol­des et en ny ut­reise­sam­ta­le hvor te­ma­et blant annet er en av­kla­ring av det som skap­te pro­ble­mer under for­ri­ge opp­hold, for­klar­te Ås­land.

DAGEN

Misjonærbarnrettssak

En kvinne som var misjonærbarn på Taiwan på 80-tallet har gått til erstatningssøksmål mot Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Grunnlaget er at hun mener at organisasjonene er ansvarlige for overgrep, omsorgssvikt og måten overgrepet ble håndtert på da det ble kjent.

Organisasjonene erkjenner et moralsk ansvar, men avviser et juridisk ansvar.

Kravet er på fire millioner kroner. Retten skal i denne omgang ta stilling til om organisasjonene har et erstatningsansvar.

Flere forsøk på forlik har ikke ført frem.

Saken går i Stavanger tingrett 10.-13. september.

Powered by Labrador CMS