– Vi vil bedre situasjonen for jenter i Nepal
Vest i Nepal settes «urene» jenter og kvinner ut i småhytter. Dette arbeider misjonær Liv Wendel med å få en slutt på.
– Vi hadde en undersøkelse blant samfunnsledere og kvinner og spurte hva vi kunne fokusere på som kunne bedre situasjonen for jenter og kvinner i Nepal, begynner Liv Wendel (39).
Hun er kommet til Grimstad for å delta på Sommer i Sør-festivalen og generalforsamlingen til Normisjon. Misjonæren er til daglig utlånt til United Mission to Nepal (UMN) og jobber i et prosjekt i Bajhang, vest i landet.
Hun forteller at undersøkelsen førte til at UMN fikk en liste på 29 punkter.
– De fleste var var knyttet til tradisjonell praksis i Nepal som de ønsket å forandre.
UMN valgte å arbeide med de øverste tre punktene.
Skur
«Chaupadi» innebærer at kvinner blir isolert i små skur i forbindelse med menstruasjon og fødsel. Wendel forklarer at kvinner i enkelte tilfeller får de være inne, men at de likevel blir isolert.
– De kan ikke berøre andre personer eller ta på mat og de må hente vann fra egne kilder.
Vold mot kvinner og alkoholmisbruk er også blitt satsingsområder etter undersøkelsen.
– Det handler om holdningsendring, verdiformidling og likeverd, sier Wendel. Hun er utdannet sykepleier og jordmor men arbeider med mer generell kvinnehelse i Nepal.
Prosjektet har en nasjonal leder i tillegg til en medarbeider som følger opp de to partnerne; Et kvinnenettverk og en hjelpeorganisasjon.
Fra lokalområdet bidrar fem medarbeidere og en koordinator. Disse er uvurderlige, ifølge Wendel:
– De vet hvem alle er og kjenner systemet. For meg ville det tatt evig med tid å forstå dynamikken.
Styrker teamet
Misjonæren er til daglig plassert i Katmandu, men reiser til Bajhang på opphold som varer i rundt en måned.
– Min rolle er å styrke teamet så de kan gjøre en bra jobb. Jeg arbeider direkte med prosjektleder og hjelper med språket, sier hun. Som barn bodde hun i Nepal.
Prosjektet er støttet av Digni, en paraplyorganisasjon for 20 kristne hjelpeorganisasjoner, og stiller høye krav til rapportering. Dermed er det er en stor del av oppgaven til Wendel mens hun er i hovedstaden.
Prosjektet, som begynte i 2015, har allerede gitt resultater.
På FNs menneskerettighetsdag, den 10. desember i fjor, fikk 48 kvinner en offentlig bemerkelse i forbindelse med at de flyttet ut av sine hytter, «chausheds».
Wendel tror det har stor betydning:
– Når familien og vennene deres ser at det har gått bra med dem, at gudene ikke har skadet slektningene og dyrene deres, så følger de etter. De som våger er derfor veldig viktige.
Enkle prinsipper
For å få bukt med alkoholmisbruk, har samarbeid med politi vært nødvendig.
– Når en begrenser tilgangen til alkohol, begrenser en samtidig bruken. Det er stilig at det er nepalere som selv har kommet opp med disse enkle prinsippene. De sier at de merker godt at folk drikker mindre og at det er blitt mindre bråk.
Endring i vold mot kvinner er ikke like enkelt å måle, mener Wendel.
– Der legger vi vekt på å jobbe for likeverd. Vi utfordrer den stereotype holdningen som eksisterer til gutter og jenter. Kvinnene har som regel en mye større arbeidsbyrde enn mennene. De mennene som overtar deler av deres oppgaver er jo ikke mindre ekte menn for det.
Wendel regner med å være i det femårige prosjektet til det er slutt, om 1,5 år.
Hun opplever at en viktig del av det de gjør, er å involvere alle i arbeidet, menn, kvinner, barn og ungdommer.
– Vi prøver å involvere alle, også samfunnsledere og media. Hvis vi bare hadde arbeidet med kvinnene ville vi ikke ha fått til denne forandringen.