«Vi vil ta støyten sammen med dere»
I kampen mot jødehat og antisemittisme møtte godt over 1.300 opp for å slå ring rundt synagogen i Oslo.
– Med dette vil vi drepe fordommer folk har mot jøder, sa en av initiativtakerne bak markeringen, Zeeshan Abdullah, fra trappa foran Det Mosaiske Trossamfunn da markeringen startet 18.30 lørdag kveld.
– Det er overveldende at så mange har kommet. De fleste i hele verden, de vil ha fred. Dette budskapet vil vi også ha ut, sa han til stor applaus fra de frammøtte.
Hånd i hånd
Hånd i hånd dannet de oppmøtte meningsfellene den planlagte ringen rundt jødenes gudshus ved St. Hanshaugen.
– Dette er ikke en markering for å si beklager for det som skjedde i København, men for å vise at vi står sammen med dere. Vi føler den samme frykten som dere og vi vil ta støyten sammen med dere, sa 17 år gamle Hajrah Arshad i sin appell.
– Vi har vist verdenssamfunnet hva vår religion står for. Vår religion står for respekt for andre, sa hun.
– Vi er ikke alene
På forhånd hadde flere enn 2.300 mennesker varslet på arrangementets Facebook-sider at de skulle møte opp.
Hele gaten utenfor synagogen var fylt med mennesker, og ifølge politiet møtte mellom 1.300 og 1.400 mennesker opp i februarkulden.
– Dette er et veldig signal til oss om at vi ikke er alene. Det er et signal til storsamfunnet om at unge muslimer tar tilbake definisjonsmakten. De lar ikke ekstremistene definere verken islam eller fiendebilde. Det gjør oss trygge, sa forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfunn til NTB.
– Dere bryter en ring
– Ved å danne en ring har dere brutt en ring. Ved å danne ring av vennskap, av solidaritet, har dere brutt en ring av frykt, av hat og av mismot, sa overrabbiner Michael Melchior i en avsluttende takketale til de muslimske ungdommene.
Foruten muslimske ungdommer som sammen slo ring var flere kjente offentlige personer møtt opp, blant dem kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og Oslos ordfører Fabian Stang.
– Jødehat er jo et stort problem i verden og vi har sett tendenser her også. Enkelte greier ikke å se forskjell på staten Israel og jøder i Norge. Da er det ekstra fint at det er ungdommen som her tar et initiativ. Dette er framtiden, sier Stang til NTB.
Gir håp
Fredsringen hadde på forhånd fått stor oppmerksomhet i utlandet, og en rekke store medier som Washington Post, Jerusalem Post, nyhetsbyråene Reuters, AFP og AP hadde omtalt arrangementet.
Dansk TV var blant de mange utenlandske mediene som dekket arrangementet.
– Etter det som skjedde i Danmark, ble jeg spurt om hva jeg følte. Jeg svarte sorg og sinne. I dag føler jeg takknemlighet og håp, sa Kohn i sin tale under markeringen.
Han beskrev den jødiske menigheten i Norge som bitte liten og sårbar. Det er omtrent 1.300 jøder i Norge.
– En skulle ikke tro det kunne finnes antisemittisme her i det hele tatt, men det gjør det. Denne markeringen sender et signal til denne menigheten om at vi ikke alene, sa Kohn.