FOREDRAG: For første gang fikk niendeklassingene Ingeborg Henanger (t.v.) og Juni Fløysand undervisning om menneskehandel på skolen.

– Vi visste ikke at det fantes slaver i Norge

9. klassingene Ingeborg og Juni trodde ikke at det fantes slaver i Norge. Det var før de fikk besøk av en foredragsholder på skolen.

Publisert Sist oppdatert

En video snurrer over lerretet i storsalen på Danielsen ungdomsskole på Frekhaug i Bergen. En mann forteller om hvordan han ble brukt som slave i arbeidsmarkedet i England.

I en ny video forteller en jente fra Norge hvordan hun ble brukt som prostituert. Det begynte da hun var bare ni år gammel.

Historiene er sterke og statistikken slående: Det fins 27 millioner slaver i verden. Gjennomsnittsalderen er 12 år. Stillheten i salen er til å ta og føle på.

Ikke i Norge?

Noen minutter før foredraget starter treffer vi Juni Fløysand og Ingeborg Henanger, begge 14 år. I løpet av sine åtte år på skolen kan de ikke huske at de har lært noe om menneskehandel. De gleder seg til foredraget, men har ingen spesielle forventninger.

– Tror dere det foregår menneskehandel i Norge?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Juni.

– Eller kanskje blant noen innvandrere, lurer Ingeborg på.

De to niendeklassingene vet omtrent så mye om temaet som ungdomsskoleelever flest i Norge. En undersøkelse gjort av tankesmien Skaperkraft viser at nesten ingen norske lærebøker for ungdomsskolen berører menneskehandel, til tross for at dette er verdens tredje mest lønnsomme kriminalitet og den hurtigst voksende ulovlige handelen.

Norge først

Mangelen på kunnskap er noe organisasjonen EnDag vil gjøre noe med. Gjennom foredrag på skoler skal de informere norske ungdomsskoleelever om at det også i Norge fins flere hundre personer som er fanget i slaveri i form av prostitusjon, tigging og annet arbeid. Å nå ut med foredrag er likevel ikke så lett.

– Vi har sendt ut e-post til mange skoler, men det er lite respons. Der virker ikke som om de vet at dette er et problem som vi må fokusere på, sier Randi Dorthea Espegren, foredragsholder for EnDag.

I dag skal hun snakke til ungdommene på Danielsen ungdomsskole på Frekhaug. Det er ikke mange år siden hun selv skjønte at det var slaver i Norge.

Jeg blir så sint

Om ikke repsonsen har vært overveldene blant norske skoler virker det i alle fall som om foredraget treffer elevene ved Danielsen. De lytter oppmerksomt. Etter foredraget treffer vi Ingeborg og Juni igjen.

– Finnes det menneskehandel i Norge?

– Ja, svarer de to kontant.

Foredraget har gjort inntykk på niendeklassingene.

– Det er ganske sykt at noen kan drive med sånt i Norge, sier Juni.

– Jeg blir bare så sint av å høre om folk som gjør sånt. Det fins jo så mange andre måter å tjene penger på, sier Ingeborg.

De to 14-åringene synes det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å være 14 år og bli brukt som slave.

Vil samle inn penger

Men selv om bare én prosent av alle som utsettes for menneskehandel blir fri, er det håp mener de to niendeklassingene.

– Vi har veldig lyst til å samle inn penger. Vi må bare finne ut hvordan. Jeg skal i hvert fall gå hjem å snakke med mamma og pappa om hva vi kan gjøre, sier Juni.

De to ønsker også å reise til EnDag sin konferanse på Bislet Stadion til høsten for å vise sin støtte.

– Trenger flere ungdommer å høre om at det foregår menneskehandel i Norge?

– Ja, sier de i kor.

– I hvert fall når vi visste så lite om det fra før av. Jeg tror det er mange andre som ikke vet noe om det, sier Ingeborg.

– Mer bevisste

– Vi ønsker å ha større fokus på dette temaet på skolen vår, sier rektor Laila Eidsheim. Hun er veldig glad for at skolen fikk besøk av organisasjonen EnDag.

Skolen har hvert år en hel uke man setter av til et spesielt tema.

– Kanskje vi kan sette av uken til dette temaet da, sier hun.

Rektoren på den kristne skolen ønsker at lærerne skal bli mer bevisst på problematikken rundt menneskehandel spesielt i fagene i samfunnsfag og kristendom.

Menneskehandel

Menneskehandel er betegnelsen på slavearbeid som foregår i dag.

Moderne slaveri forekommer innenfor produksjon av mat, klær, byggebransjen, gull og edelsteiner, helsearbeid, sex-industrien, restaurantbransjen, hushjelp og organhøsting.

Det fins over 27 millioner slaver i verden.

Kilde: Wikipedia

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS