Vigslet kirke i Telemark til 80 mill. kroner
Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn har satset mye penger på Skauen kirke i Skien som ble vigslet i helgen. Med det blir en 40 år gammel visjon til virkelighet.
Det var feststemning og stor glede i Telemark menighet da tilsynsmann Bertil Andersson søndag vigslet kirken Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) har reist i bydelen Bratsberg øst i Skien.
Dette er en stor begivenhet for medlemmene etter en byggeperiode på et drøyt år, men med forberedelser som har vart mye lenger.
Sammenslått
Begivenheten søndag er i stor grad et resultat av sammenslåingen av DELK-menighetene i Porsgrunn og Skien i 2016. Dessuten har noen mindre menigheter i Telemark lagt ned og gått inn i fellesprosjektet i Grenland.
– Kirkebygningene våre har vært av det gode gammeldagse slaget. Der har vi vært samlet til gudstjenester, men de har ikke egnet seg til sosialt samvær etterpå. Derfor solgte vi kirken i Skien til den eritreisk-ortodokse menigheten, og kirken i Porsgrunn legges snart ut for salg, sier Fred Arve Fahre som er prest i Telemark menighet.
Kirkesalg har bidratt betydelig til finansieringen av det nye prosjektet. I tillegg til menigheten i Skien har menigheten i Akkerhaugen solgt sitt gudshus, og Porsgrunn står altså for tur. Det anslås at det samlede salgsbeløpet kan bli på 8-10 millioner kroner. Etter disse salgene står DELK igjen med bare én kirke i Telemark – den de nå har innviet.
I det tidligere fylket har kirkesamfunnet på papiret 650 medlemmer. Av dem kan anslagsvis 400 regnes som aktive, og på en god kirkesøndag er det 200 mennesker til stede i stolradene. De samles fra flere steder, men DELKs tyngdepunkt i Telemark har alltid ligget i Grenland, så for de fleste medlemmene blir reiseveien til kirken omtrent som før.
Menigheten har i en overgangsfase hatt gudstjenester i gymsalen på skolen kirkesamfunnet har på nabotomta.
Ungdomsskole
Kirken er bygd på et område som har vært i DELKs eie lenge og hvor de driver barnehage og skole. Skolebygningen huser Skauen kristelige skole som har omkring 200 elever fra 1. til 10. klasse. De tre siste trinnene flyttes nå og får tilhold i underetasjen i den nye kirkebygningen.
– Skolen har hatt en viss vekst, og det har vært plassmangel en stund, opplyser Fred Arve Fahre til Kristelig Pressekontor.
Skauen kirke har ikke hatt utgifter til tomtekjøp, men bygd på det som var skolens fotballbane. Fahre, som har vært elev ved skolen, har tilbragt utallige timer i fotballsko på tomta. I framtida skal han i stedet ikle seg prestekjole når han er der. Fotballen ivaretas nå i et samarbeid med skolens gode nabo, Idrettsforeningen Skidar, som har bane like ved.
Millionsatsing
Kirkeprosjektet har vært nøye planlagt gjennom en årrekke, og det er lagt vekt økonomisk bærekraft. Budsjettet var opprinnelig på 73 millioner kroner, men det har økt noe underveis. Prisen ser nå ut til å bli 80,5 millioner – eller 20.000 kroner pr. aktivt medlem. Størstedelen av dette er et lån på omkring 40 millioner kroner.
Menighetene har også en del oppsparte midler, deriblant etter testamentariske gaver, på rundt 15 millioner. Det er også kommet gavetilsagn på tilsvarende beløp. Skolen, som har dannet et sameie med menigheten, vil også få refundert et betydelig momsbeløp fra staten.
I tillegg kommer en omfattende dugnadsinnsats som Fahre berømmer. Han opplyser at 8.000 timer egeninnsats er nedlagt, hovedsakelig på uteområdene.
– Det er vist så stor entusiasme, særlig fra spreke pensjonister med god kompetanse. De har vist en forbilledlig innsats, sier Fahre.
Han sier det også er en fordel at DELK eier området der kirken er bygd, at de har jevne gaveinntekter og at de også har faste inntekter fra utleie. Summen av alle disse faktorene har ført fram til festdagen søndag.
Smil og glede
– Hva får den nye kirken å si for dere?
– Den frigir glede. Det så vi på alle smilene under åpningen og all energien som ble utløst etter at vi har jobbet fram mot dette i mange år. Det er en 40 år gammel drøm å bygge kirke her på Skauen-tomta, sier Fahre.
Først var tanken at menigheten i Skien skulle bygge der alene. Med tiden modnet så tanken om å slå sammen flere menigheter om en felles kirkebygning i Grenland.
– Jeg håper dette kan bety at vi kan være til stede i lokalsamfunnet og være Jesu hender og føtter for dem vi møter her. Vi vil være et sted for kirkesøkende i området, sier han og forteller at de har invitert folk til nabofest med middag og konsert.
– På den måten håper vi at vi kan vise at vi ønsker alle velkommen til menigheten og at dette kan være et sted man kan komme for å legge av seg det som tynger. Her samler vi glørne, men ikke for at vi skal være oss selv nok. Vi vil være til gagn for vår neste og ber om at vi skal få tjene medmennesker med den nye kirken, sier Fahre.
– Kraftsenter
Tilsynsmann Bertil Andersson ser lyst på at kreftene samles på Skauen i Skien.
– Telemark har en lang DELK-historie blant annet med flere mindre menigheter som i de senere år er lagt ned. De har samlet seg i Skien, og jeg ser for meg og håper at dette nye skal bli et kraftsenter, sier Andersson.
Han håper engasjementet rundt en ny kirke skal få effekt ikke bare i Grenland, men også i Telemark ellers.
At Telemark menighet har bygd vegg i vegg med en av DELKs skoler, er helt i tråd med en modell som er fulgt flere steder i kirkesamfunnet. Slik samlokalisering finner man også ved Bjerkely menighetssenter i Våle, Ryenberget i Oslo, Mo i Sandefjord og Granly på Eik i Tønsberg. Skauen er faktisk sist ut av menighetene på Østlandet, men samtidig det stedet der det er satset mest penger.
– Prosjektet i Skien ivaretar DELKs historie og tradisjon på en god og moderne måte og skaper et samspill mellom menighet og skole som viser vei videre inn i fremtiden, sier tilsynsmann Andersson og minner om at det som etter hvert ble Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn, begynte som en skolebevegelse.