Vikarprest på Jørpeland møtt av stappfull kirke: – Situasjonen er polarisert og spent
Menighetsarbeider mener det er et taktisk trekk å invitere en tidligere prest som var godt likt til å tale.
Geir Øy var prest i Jørpeland i 13 år og sluttet der for ni år siden.
Da han vikarierte som prest på søndag var det plass til 65 - 70 mennesker med nåværende koronarestriksjoner.
Klokken 11.45 måtte de som ikke fikk plass i kirken ta fatt på hjemveien. Også gudstjeneste nummer to var full.
Vikarpresten kjente nesten alle som møtte opp til gudstjenestene.
– Det taler sitt klare språk at mange kommer på en sånn dag, sier Øy, som til daglig er prest i Knarvik utenfor Bergen.
– Kan de ikke ha kommet for å møte en kjær prest?
– Jo, men situasjonen er polarisert og spent. Det er det som skaper uro i menigheten, sier Øy.
– Ikke alle kommer
Bølgene etter den såkalte «personalkonflikten» i Jørpeland har ikke lagt seg etter at biskop Anne Lise Ådnøy valgte å omplassere sokneprest Bård Boye i februar.
Hyppig aktivitet på den åtte måneder gamle facebookgruppen, som kjemper for å beholde soknepresten, leserinnlegg i aviser, og stille markeringer med fakler utenfor kirken, er noen av virkemidlene som er blitt brukt i kampen for å få presten tilbake.
Ifølge kilder Dagen har snakket med, hadde enkelte som støtter sokneprest Bård Boye blitt enige om ikke å møte opp på gudstjenesten. En og annen var der likevel.
Kona til presten, Mette Boye, som fremdeles er ansatt som diakon i kirken, talte i pinsemenigheten Klippen samme dag, noe hun har gjort ved flere anledninger. Arrangement på Klippen ble markedsført av administrator i facebookgruppen.
– Minoritet
Øy forteller om takknemlige kirkegjengere i Jørpeland kirke.
– De uttrykte stor takk for hvordan de opplevde gudstjenesten, sier han, og forteller at flere som var på gudstjeneste sist søndag har gått sjelden i kirken den senere tid.
Vikarpresten sier flere som er uenige med soknepresten velger ikke å gå offentlig ut med sitt standspunkt.
En av disse har tatt kontakt med Dagen på eget initiativ. Hun var på gudstjenesten på søndag og beskriver stemningen som optimistisk.
– Jeg hørte at noen sa: Endelig får vi kirken vår tilbake, forteller kvinnen.
Hun er ikke imponert over tilhengerne til Bård Boye.
– De er en minoritet som skriker høyt og bruker krigsretorikk hele tiden, sier hun.
– Forferdelige rykter
Menighetsarbeider i Jørpeland, Elin Skårland, støtter den tidligere soknepresten, Bård Boye, og ønsker at han skal komme tilbake. Hun har ikke inntrykk av at det i stor grad brukes krigsretorikk blant prestens tilhengere.
– Men i facebookgruppen er det mange som til vanlig ikke går til gudstjeneste. Bård har støtte fra folk som kjenner ham blant annet gjennom sorg-, dåp-, og vigselsamtaler. Bård og Mette er godt likt av mange fordi de tar seg tid til mennesker. Det er mye sinne når vi bare får vite at de flytter presten vår. Selv står Bård igjen med mange forferdelige rykter, sier hun.
– Bestilte fakler
– Det er nærmere 800 medlemmer i facebookgruppen, men det antydes at bare 20-25 var med i markeringen 7. mars. Kan støtten til presten være mindre enn det gis inntrykk av?
– Nei. Uken da presten sluttet ble det satt frem 500 fakler. Det var et massivt engasjement for å få presten tilbake.
– Men var det ikke rundt 60 - 70 som møtte opp for å tenne fakler?
– Det stemmer ikke. Det var mange flere, og en jevn strøm av folk mellom klokken 18.00 og 22.00. De som ikke hadde anledning til å komme, bestilte også fakler, blant annet studenter fra hele landet som vippset penger for å vise hva Bård har betydd for dem.
– Taktisk trekk
– Da den forrige soknepresten talte sist søndag fikk ikke alle plass. Kan mange i menigheten ha latt være å gå i kirken på grunn av Bård Boye?
– Det var kun plass til rundt 65 personer på grunn av koronarestriksjoner. Jeg opplever det som et taktisk trekk når prosten ringer presten som var her før - en godt likt mann - til å være vikar. Vi sa at vi ikke hadde frivillige, men han ringte selv for å be folk om å komme og hjelpe. Når ungdomskoret også ble bedt om å synge, så møter foreldrene opp. At folk ikke kommer til kirken, vil ikke vise seg før vikarpresten er reist, sier Skårland.
Prost Sigrid Sigmundstad sier det ikke har vært taktikk fra hennes side.
– Jeg har ansvar for å skaffe vikar til gudstjenestene fremover. De første fikk jeg ikke napp på her lokalt, og jeg ble glad da jeg hørte at Geir Øy var disponibel som vikar to av disse søndagene, sier hun.