Viktig markering av likeverd
Torsdag vil mange, mange tusen mennesker verden over være med og markere verdensdagen for Downs Syndrom.
Ved å ta på seg to ulike sokker denne dagen kan folk på en enkel måte vise at de setter pris på mangfoldet og at vi alle er forskjellige. Og, ikke minst en manifestasjon av at alle mennesker har samme, unike verdi.
Rockesokk, som er et initiativ fra internasjonale Downs-organisasjoner, samler i år rekordstor deltakelse her i landet via Facebook.
Onsdag formiddag hadde flere enn 36.000 markert at de vil være med. Det er en formidabel og svært gledelig rekord for arrangementet. I løpet av bare et døgn har forøvrig tallet på bekreftelser økt med 3.000.
Samtidig med at vi kan glede oss over et betydelig engasjement for et samfunn som skal ha plass til alle, er det ikke til å komme forbi at vi fortsatt har et lovverk som virker diskriminerende på mennesker med Downs Syndrom.
Det viste fjorårets debatt om paragraf 2c i abortloven, den såkalte sorteringsparagrafen. Den sier at «etter utgangen av tolvte svangerskapsuke kan svangerskapsavbrudd skje når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».
På tross av at kravet om endring av denne paragrafen fikk stor oppmerksomhet i forbindelse med KrFs prosess for regjeringsdeltakelse, er det ingen ting som tyder på at det blir noen endringer i den delen av abortloven. Dessverre. Det betyr at vi fortsatt har en lov som kan tolkes som at mennesker med Downs Syndrom er uønsket.
Motto for årets markering av Downs Syndrom-dagen internasjonalt er «Leave No One Behind». I det ligger det et sterkt krav om at ingen mennesker må diskrimineres, at alle skal inkluderes og at samfunnet må ha plass til alle uavhengig av mental eller fysisk funksjonsevne.
Dette blir ytterligere understreket ved at organisasjonen Downs Syndrom International i anledning Downs-dagen har fått til møter med FN både i Geneve og New York. Ønsket er å få nøkkelpersoner innenfor utdanning og arbeidsliv i tale. Og målet er å formidle at mennesker med Downs Syndrom har samme behov for deltagelse som alle andre mennesker, både i arbeidsliv og skole.
Styremedlem i Norsk Nettverk for Downs Syndrom, Karianne Hjørnevik Nes, uttalte i gårsdagens avis at markeringen av den internasjonale Downs Syndrom-dagen for hennes datter er «en dag for å feire og å være stolt av den man er.
Det er ikke ubetydelig». Hun påpekte også at markeringen av dagen er viktig for å nå flere med kunnskap om Downs Syndrom og at mennesker som har dette syndromet blir mindre fremmede for folk flest.
Både disse uttalelsene, det internasjonale mottoet for dagen og tillyste tiltak verden rundt viser at verdenssamfunnet fortsatt har en lang vei å gå før vi kan si at våre medmennesker med et ekstra kromosompar blir regnet som likeverdige borgere.