Viktig misjonsby for Paulus, nå starter utgravningene
Menigheten i byen mottok et brev som ble tatt med i Det nye testamentet. Nå forbereder arkeologer seg på å grave frem igjen den tapte byen.
Paulus, etter Guds vilje Kristi Jesu apostel, og vår bror Timoteus hilser de hellige i Kolossai, de troende søsken i Kristus: Nåde være med dere og fred fra Gud, vår Far!
Slik innleder Paulus brevet til kolosserne. Byen, som ligger i innlandet sørvest i Tyrkia, hadde vært viktig siden det femte århundre før Kristus, men den skal ha vært i tilbakegang allerede da Paulus besøkte den. Etter hvert ble byen ødelagt og befolkningen flyttet.
Nå starter arbeidet som skal bringe ruinene frem igjen i lyset. Bibelblogger og sokneprest i Hinna menighet, Arne Berge, har besøkt stedet der byen ligger skjult.
– Jeg har gått og håpet på dette, så det var veldig kjekt da nyheten kom, forteller Berge som følger bibelsk arkeologi tett.
Starter snart
Det er den tyrkiske arkeologen Baris Yener ved tyrkiske Pamukkale University som skal lede utgravningene. Han har deltatt på utgravninger i nærliggende Laodikea tidligere, også det en by som nevnes i Bibelen.
Forarbeidet til utgravningene skal allerede være i gang, og de er konsentrert om et område i det som var sentrum av byen.
Arkeologene bruker en teknologi som vil resultere i både todimensjonale og tredimensjonale kart over den en gang så viktige byen.
– Det er utrolig spennende at en by som har en slik posisjon i Det nye testamentet ikke er utgravd hittil. Det betyr at man kan bruke de mest moderne metodene. For hundre år siden var det en helt annen tenkning og en helt annen teknologi, forteller Berge.
Utgravningene vil starte i løpet av 2022, nesten 200 år etter at man på 1800-tallet lokaliserte Kolossai.
Allmenne funn
Den arkeologi-interesserte presten er spent på hva som kommer til å dukke frem fra den tyrkiske torva. Antageligvis blir det mest allmenne bygg og funn, også de viktige for bibel-forskning.
– Kunnskap om livet i Kolossai danner en viktig bakgrunn for bibeltekstene. Så er det selvsagt kjempespennende om en finner spor av jødisk kultur og fra den første kristne tiden. Men det skal jo mye til, medgir Berge, og forklarer:
– Selv i en så stor utgraving som Efesos har en ikke funnet en synagoge, til tross for at vi vet at det fantes en der.
Publiserer på nett
Det sitrer i reiselysten til rogalandspresten, men han har smurt seg med tålmodighet. Det vil nok gå noen år før det arkeologiske arbeidet gir frukt som er særlig interessant for besøkende.
– Men arkeologer i dag er flinke til å fortelle om funn på nett. Så jeg kommer til å følge nøye med på det som blir offentliggjort. Og så håper jeg jo på å reise dit etter hvert.
Han forteller at det har skjedd store avdekninger i Laodikea der man har hatt arkeologisk arbeid sammenhengende siden 2002.
Tidlig ute
Berge lar seg fascinere av at evangeliet var så sterkt til stede i Lykos-dalen, der Kolossai ligger, allerede da Paulus skrev til dem mot slutten av 50-tallet etter Kristus. Altså rundt 25 år etter at Jesus ble korsfestet.
Her lå også Laodikea og Hierapolis, begge steder som nevnes av Paulus.
– Epafras blir kalt Lykos-dalens apostel og har antageligvis spilt en viktig rolle som misjonær her, sier Berge.
Epafras nevnes flere ganger av Paulus og nevnes også som martyr i senere kristen litteratur.
Mot engledyrkelse
Brevet til menigheten i Kolossai har flere særpreg. Blant annet inneholder det en viktig passasje der Jesu guddommelige natur understrekes og utdypes.
Det er også en advarsel mot engledyrkelse, noe som kobles opp til at det skal ha vært en sterk englekult i byen. Det ser ut til at noen blant menigheten kan ha blandet dette inn i sin nyvunne Jesus-tro.
Paulus skriver i brevet at han ikke har besøkt menigheten før, men i brevet til Filemon skriver han at han håper å besøke Filemon - som altså skal være bosatt i Kolossai.
Vil følge med
For Arne Berge og entusiaster verden rundt er dette et svært spennende arbeid å følge. Interesserte kan følge med på hans blogg, som vil bli oppdatert med nyheter etter hvert som de kommer.
De arkeologiske utgravningene følges naturlig nok av bibelbloggere og nettsteder for arkeologi over hele verden. De er blant annet omtalt på arkeonews.net.