Vil advare mot «radikale grupper» i Israel
Når Den norske kirke møter Anniken Huitfeldt onsdag morgen, vil preses Olav Fykse Tveit ta opp situasjonen for de kristne i Jerusalem.
– Vi har tenkt å ta opp brevet som kirkelederne i Jerusalem skrev i desember. Det er temmelig spesielt og oppsiktsvekkende, sier Olav Fykse Tveit, preses i bispekollegiet i Den norske kirke.
Advarte om fare for å bli drevet ut
I desember advarte kirkeledere i Jerusalem om at fellesskapene deres stod i fare for å bli drevet ut av ekstremistiske israelske grupper. De tok til orde for dialog for å kunne bli værende.
Israelske myndigheter avviste anklagen: «Like siden opprettelsen, har den israelske stat vært forpliktet på religionsfrihet og tilbedelsesfrihet for alle religioner, samt å sikre tilgang til hellige steder», het det i utenriksdepartementets uttalelse fra 22. desember i fjor, ifølge Jerusalem Post.
Anklager radikale, israelske grupper
Den gresk-ortodokse partriarken av Jerusalem har også anklaget radikale, israelske grupper for å true kristent nærvær i byen. Det skjedde i en spalte han skrev for Times of London sist lørdag.
«Våre brødre og søstre er ofre for hatforbrytelser. Våre kirker blir jevnlig skjendet og vandalisert. Vårt presteskap er utsatt for trusler» skrev patriark Teophilos III dagen etter den gresk-ortodokse julefeiringen. Han skrev videre at det kristne fellesskapet led mye i hendene på «ekstreme sionister», ifølge Reuters.
– Ber søsterkirker ta opp det som skjer
Brevet fra kirkelederne har gjort inntrykk på preses Olav Fykse Tveit. Han vil ta opp tematikken med utenriksminister Anniken Huitfeldt når han og Berit Hagen Agøy treffer henne onsdag morgen til et kort møte. Agøy er generalsekretær i Mellomkirkelig råd i Den norske kirke.
– Kirkelederne i Jerusalem ber søsterkirker om å ta opp det som skjer i Jerusalem. De ber også om at andre lands myndigheter tar dette opp med myndighetene i Israel og Palestina, sier Tveit.
– Kirkelederne bruker ikke å være så eksplisitte, men de opplever at situasjonen er kritisk, sier han.
– Politiske samtaler
Tveit sier at det kristne nærværet i Jerusalem er et viktig hensyn for Den norske kirke.
– Hva ønsker dere at utenriksministeren skal gjøre?
– Vi håper at hun er oppmerksom på det veldig spesielle brevet som virkelig er et rop om hjelp. Vi håper også at norske myndigheter kan ta opp det som skjer i politiske samtaler for å sikre det kristne nærværet i Jerusalem som er viktig også for fremtidig fred.
– Vil orientere
Det er Den norske kirke ved preses som har bedt om møtet med utenriksministeren. Han sier at han begynte i sin stilling under pandemien og har ikke hatt mulighet til å ha det før.
– Vi vil orientere om hvordan Den norske kirke arbeider og hvilke relasjoner vi er engasjert i. Det er en del prosjekter der vi har med UD å gjøre enten direkte eller indirekte, for eksempel gjennom Kirkenes Verdensråd.
Press fra muslimske radikale grupper
Daglig leder i Med Israel For Fred, Conrad Myrland, skriver i en epost til Dagen at han mener det er bra å fordømme vandalisering og vold fra radikale grupper.
Han mener imidlertid at brevet fra kirkelederne fortier at kristne palestinere også blir utsatt for undertrykkelse, vandalisering og press fra muslimske radikale grupper i det palestinske samfunnet.
– Pekefingeren rettes alene mot Israel, som vanlig, hevder Myrland.
Han håper ledelsen i Den norske kirke vil se på situasjonen for kristne i Irak, Egypt, Libanon og andre arabiske land «og forklare overfor utenriksministeren hvilke radikale grupper som er årsaken til den sterke reduksjonen av kristne i disse landene»,
– Kanskje vil man da også finne hovedforklaringen til at kristne palestinere velger å flytte til andre land, skriver Myrland.