Vil åpne for å kaste ut menigheter: – Da vil avvikende praksis få konsekvenser
Årevis med krangel om likekjønnet ekteskap har tatt på, forteller tidligere generalsekretær i Baptistkirken Norge, Magnar Mæland.
Denne helgen samler trossamfunnet seg i Skien i Telemark.
– Jeg opplever en stor trøtthet rundt denne saken, sier eksgeneralen.
Valgt retning i samlivsspørsmål
Han ble sentral da Baptistkirken i Norge skulle drøfte likekjønnet vigsel i fjor.
Styret hadde etter årevis med debatt lagt et forslag på bordet som skulle løse floken.
De ville ha landsmøtet med på at ekteskapet mellom én mann og én kvinne er gudgitt. Pastorer og menighetsrådsmedlemmer som lever i likekjønnet samliv, bør trossamfunnet ikke godkjenne.
Mæland mente ordlyden var for vag.
Han ville konstatere at trossamfunnet ikke godkjenner at pastorer eller medlemmer av menighetsråd lever i likekjønnet samliv, ved å fjerne ordet «bør».
Samtidig ville han klargjøre at de som bryter med et slikt vedtak, kan ekskluderes fra trossamfunnet.
Begge forslagene fikk over to tredjedels flertall.
Vil få konsekvenser
Nå har styret foreslått å vedta at de kan opprette sak overfor en menighet som i vesentlig grad bryter med trossamfunnets lære. I ytterste konsekvens kan en slik sak ende med at de kaster menigheten ut fra Baptistkirken Norge.
Forslaget må enten få to tredjedels flertall to år på rad eller ni tiendedels flertal av stemmene i ett landsmøte for at det skal gjelde.
Mæland regner med at minst to tredjedeler stemmer for.
I år er han fornøyd med styrets forslag og vil ikke «benke» noen av formuleringene, forteller han.
– Dersom det går gjennom, vil menigheter med avvikende praksis vite at det vil få konsekvenser for dem, sier han.
Uenighet om hva de skal avgjøre
En av forsamlingene som har engasjert seg i saken er Bærum baptistmenighet. I 2019 valgte de en kvinne som er gift med en annen kvinne inn i menighetsrådet.
Menighetsrådsleder Ole Svinningen var skuffet etter fjorårets retningsvalg.
Han er imidlertid ikke med på at likekjønnet samliv står på agenda i år. I saksdokumentene nevnes nemlig ikke ordet «samliv» én eneste gang.
Det baptistene skal avgjøre er hvordan menigheter som gjør et vesentlig brudd på læren til trossamfunnet skal suspenderes og potensielt utelukkes.
Det er ikke definert hva slike vesentlige brudd er.
– Likekjønnet samliv er ikke sekundært, sier imidlertid eksgeneral Mæland.
Peker på uavhengighet
Også Drammen baptistmenighet var misfornøyd etter fjorårets samlivsvedtak. De har meldt at de nekter å rette seg etter det nasjonale samlivsvedtaket. Det samme gjorde baptistmenigheten i Skien, ifølge Vårt Land.
De argumenterer med at de er uavhengige av Baptistkirken Norge sentralt.
I formålsparagrafen til trossamfunnet står det nemlig at de «er en fri sammenslutning av selvstendige menigheter med samme bekjennelse».
Mæland mener imidlertid at de, med forslaget hovedstyret fremmer i år, vil slå fast hvor grensene for denne selvstendigheten går.
Forklarer forslaget
Generalsekretær Bjørn Bjørnø peker på at det allerede finnes en ordning for hvordan menigheter som bryter med kirkens lære kan utelukkes.
Det styret nå vurderer, er å tydeliggjøre rammene for hvilke grunnlag menigheter kan bli suspendert på. Samtidig klargjør de hvilken rolle hovedstyret har overfor menigheten i en slik prosess, mener Bjørnø.
– Det er ikke listet opp punkter, som for eksempel likekjønnet samliv, fordi det er viktig at det er et handlingsrom for hovedstyret, sier han.
– Vi er i en god prosess på dette og har kommet fram til at det er dette som tjener kirkesamfunnet som helhet, legger generalsekretæren til.