Vil avskaffe blasfemilover

Norge mener at blasfemilover bør avskaffes. - Slike lover kan innskrenke religions- og ytringsfriheten, sier statssekretær Gry Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

En rekke an­be­fa­lin­ger om hvor­dan høyre­eks­tre­mis­me og hat­kri­mi­na­li­tet skal be­kjem­pes ble lagt frem etter en kon­fe­ran­se i Oslo i midt­en av må­ne­den.

Til stede på kon­fe­ran­sen var Hei­ner Bie­le­feldt, FNs spe­sial­rap­por­tør for re­li­gions­fri­het som blant annet tok til orde for å av­skaf­fe blas­fe­milo­ver.

Lo­ve­ne svek­ker tros- og yt­rings­fri­he­ten, sa Bie­le­feldt til Dagen etter kon­fe­ran­sen og viste til at lo­ve­ne vir­ker un­der­tryk­ken­de på dem som vil bruke yt­rings­fri­he­ten og på re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter.

- Støt­ter Uten­riks­de­par­te­men­tet Bie­le­feldt i at blas­fe­milo­ver bør av­skaf­fes?

Norge støt­ter in­ten­sjo­ne­ne bak «Rabat Plan of Ac­tion», som tar til orde for at blas­fe­milo­ver bør av­skaf­fes. Slike lover kan inn­skren­ke både re­li­gions- og yt­rings­fri­he­ten. Dette er grunn­leg­gen­de prin­sip­per som Norge set­ter svært høyt, sier Gry Lar­sen, som fulg­te kon­fe­ran­sen.

Yt­rings­fri­het som fun­da­ment

Uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap) bad ved kon­fe­ran­sens start om råd om hvor man skal sette skil­let mel­lom hate­ful­le yt­rin­ger og opp­ford­ring til vold går.

Fikk Uten­riks­de­par­te­men­tet svar på hvor gren­sen går?

Vi har gjen­nom kon­fe­ran­sen fått flere vur­de­rin­ger på det. Yt­rings­fri­he­ten må ligge som et fun­da­ment. I Norge har vi be­grens­nin­ger i straffe­lo­ven på en­kel­te typer ut­sagn som di­rek­te opp­ford­rer til vold eller drap. Vi har også ra­sisme­pa­ra­gra­fen, som bru­kes svært sjel­den. Det mener jeg er rik­tig, for den ters­ke­len skal være høy, sier Lar­sen.

En av de siste gan­ge­ne ra­sisme­pa­ra­gra­fen ble brukt, var da den ny­na­zis­tis­ke Vigrid-le­de­ren Tore W. Tvedt ble fri­fun­net av Bor­gar­ting lag­manns­rett for å ha kalt jøder for «ond­skaps­ful­le mor­de­re» og «pa­ra­sit­ter som skal rens­kes ut» i et in­ter­vju. Høy­este­rett opp­he­vet se­ne­re dom­men.

Uten­riks­de­part­men­tet vil følge opp an­be­fa­lin­ge­ne og vur­de­rer å gjøre det gjen­nom Or­ga­ni­sa­sjo­nen for Sam­ar­beid og Sik­ker­het i Euro­pa (OSSE), FNs men­neske­ret­tig­hets­råd og di­rek­te med en­kelt­sta­ter i Euro­pa.

Kren­ken­de lover

27 euro­pe­is­ke land har ved­tatt lover som for­byr kren­ken­de yt­rin­ger, ofte for å hind­re dis­kri­mi­ne­ring og be­skyt­te sår­ba­re grup­per. Paul Cole­man, ju­ri­disk råd­gi­ver i Al­li­an­ce De­fen­ding Free­dom (ADF) ad­var­te tid­li­ge­re i mai i Dagen mot at sen­su­ri­ve­ren er så stor i euro­pe­is­ke de­mo­kra­ti om at yt­rings­fri­he­ten er truet.

Den bri­tis­ke evan­ge­lis­ten Shawn Holes ble dømt til å be­ta­le 1000 pund for å ha svart føl­gen­de på et spørs­mål om ho­mo­fi­le under gate­av­an­ge­li­se­ring: «de som lever i ho­mo­filt sam­liv, på samme måte som andre syn­de­re som ikke om­ven­der seg, kom­mer til et sted kalt hel­ve­te».

- Bør ut­ta­lel­sen være lov­lig?

På ge­ne­relt grunn­lag skal det være en høy, høy, høy ters­kel for å forby ut­ta­le­lel­ser, sier Lar­sen, og pre­si­se­rer at hun ikke kjen­ner det kon­kre­te ek­semp­let.

Jeg mener at Noreg har fun­net en rik­tig linje. Mye av ar­bei­det vi må gjøre når det gjel­der hate­ful­le yt­rin­ger, hand­ler ikke bare om hva skal stå i lov, men også sam­funns­an­sva­ret vi har som med­men­nes­ker til å ta til mot­mæle når vi ser at hate­ful­le yt­rin­ger mot mi­no­ri­te­ter, sier Lar­sen.

DAGEN

Blasfemilover

Blasfemilover i Pakistan blir brukt til å ramme religiøse minoriteter som kristne, ahmadiyya-muslimer og kritiske mulismer.

Senest i mars i år ble 100 hjem tilhørende kristne satt i brann i Lahore i Pakistan etter påstander om at en kristen mann hadde kommet med blasfemiske uttalelser.

Blasfemilover finnes også i europeiske land, som Hellas, for den skal beskytte Gud og den ortodokse kirke.

En ny internasjonal handlingsplan som har som mål å bekjempe oppfordring til religiøst og rasistisk hat. Den såkalte «Rabat Plan of Action», som ble utarbeidet i Marokkos hovedstad i oktober i fjor og lansert i Geneve i februar i år, går uttrykkelig inn for å avskaffe blasfemilover.

Norge har en sovende blasfemilov, som er vedtatt fjernet.

Powered by Labrador CMS