Vil bli ny kirkerådsleder
Erling Birkedal ønsker ikke et partisystem i Den norske kirke. – Jeg vil sikre et demokrati som har nærhet til menighetene, sier han.
Når Kirkemøtet endelig kommer sammen i neste måned, er valg noe av det første som står på programmet. Kirkemøtet, som skulle ha funnet sted i april, arrangeres i Trondheim 8.-11 oktober i et enklere og kortere format.
Ved kirkevalget i fjor kom Erling Birkedal (66) inn på Nominasjonskomiteens liste i Borg. Nå utfordrer han nåværende kirkerådsleder, Kristin Gunleiksrud Raaum (58) fra Åpen folkekirke.
– Jeg er kritisk til noe av det som Kristin og Åpen folkekirke står for, og da tenker jeg ikke så mye på likekjønnet ekteskap, men på demokratiforståelse i Den norske kirke, sier han til Dagen.
– Nærhet til menighetene
Erling Birkedal har vært medlem av Borg bispedømme i 10 år. Han har bak seg 20 år som kommunepolitiker. Sitt yrkesaktive liv har han hatt på IKO, Kirkelig pedagogisk senter, og på MF vitenskapelige høyskole der han har ledet prosjektet «Menighetsutvikling i folkekirken».
Birkedal ønsker ikke et partisystem der en stemmer på lister med kandidater som har bundet seg til bestemte teologiske og kirkepolitiske standpunkt.
Ved kirkevalget i 2019 kunne medlemmer i Den norske kirke velger mellom to slike «partier», Åpen folkekirke og Bønnelista. På Nominasjonskomiteens liste stod kandidater med ulike syn.
Birkedal mener det viktig hvem som foreslår kandidater til valg, om det er en menighet eller en uavhengig gruppering.
– Jeg vil sikre et demokrati som har nærhet til menighetene i den norske kirke ved at de kan være med og nominere kandidater, mens Åpen folkekirke og Bønnelista ønsker et selvstendig demokrati på valg til Kirkemøtet som er koblet bort fra lokalmenighetene, sier han.
– Opptatt av f rivillighetskultur
– Kirken er delt. Vil du kunne virke samlende?
– Ja, det mener jeg. Jeg har bred arbeidserfaring fra ulike deler av kirken og har hatt nærkontakt med mange menigheter spredt ut over alle bispedømmene, så jeg tror at jeg har god innsikt og kan lytte til ulike meninger. Jeg vil legge til rette for mangfold slik at lokale menigheter skal finne sin egen profil og prioriteringer i arbeidet. Jeg er opptatt av at frivillighetskulturen skal prege lokalkirken.
– Hva er sjansene dine for å bli valgt, tror du?
Erling Birkedal ler godt.
– Trenger en enklere organisasjon
Kristin Gunleiksrud Raaum ønsker gjenvalg.
Noe av det som er viktig for henne å fullføre, er organisering av kirken.
– Behovet for en enklere og mer forutsigbar styringslinje er blitt åpenbar under koronakrisen. Det var mye uklarhet om hvem som har ansvar for hva, og dette måtte det ryddes opp i. Vi trenger en enklere organisasjon, skriver hun i en e-post til Dagen.
Samtidig mener hun at det er mye ugjort arbeid for den brede og åpne folkekirken.
– Er vi åpne for alle som ønsker å høre til? Løfter vi mennesker opp i verdighet i lyset fra Guds nåde? Gjør vi en forskjell i samfunnet og i menneskers liv? Det spørsmålet må vi alltid stille oss som kirke og det vil jeg gjerne være med på.
– Krevende å ta i mot kjeft
Raaum presiserer at å være samlende er ikke å være utydelig, men å sørge for at ulike syn har rom.
– Når jeg ønsker å være samlende, er det uten at det skal gå på bekostning av tydelighet eller vilje til å vise retning. Jeg har i alle år som kirkepolitiker vært tydelig i mitt engasjement for spørsmål knyttet til kirke og LHBT. Men jeg har også arbeidet for at de skal være rom for uenighet om flere spørsmål, fordi det som forener oss som kirke er større.
– Hva er det beste du har opplevd i perioden?
– Det mest givende, er stadig å oppleve hvor mange bra folkevalgte, tilsatte og frivillige som utgjør kirken og hvor god jobb som gjøres. Det er også givende å se hvor viktig kirken er for folk.
– Hva har vært vanskeligst?
– Det ene har vært å kjenne på min egen utilstrekkelighet. Jeg skulle gjerne gjort mer, stilt opp mer, vært flere steder og bidratt mer. Det har også vært vanskelige enkeltsaker. Jeg innrømmer også at det innimellom kan være krevende å stå oppreist og ta i mot kjeft.
Benkeforslag
Leder velges for to år, mens øvrige medlemmer av Kirkerådet velges for fire. Kirkemøtets medlemmer kan fremme forslag, komme med benkeforslag til kandidater under Kirkemøtet.
Samtlige kandidater til Kirkerådet har presentert seg selv i en kort video for å gi Kirkemøtet et inntrykk før valget.
Nominasjonskomiteen skriver i saksorienteringen til valget at de har fulgt ønskene i bispedømmerådene «så langt det har vært mulig»
Regelverket forutsetter imidlertid at begge kjønn skal være representert med ikke mindre enn 40 prosent av den samlede kandidatliste. Minst hver femte kandidat skal være under 30 år.