Vil endre navnet på Feltprestkorpset

Feltprestkorpset ønsker seg et mer inkluderende navn som favner feltimamen og feltlivssynshumanisten.

Publisert Sist oppdatert

«Feltprestkorpset» skal byttes ut med «Forsvarets tros- og livssynskorps», dersom regjeringens forslag får gjennomslag i Stortinget.

– Dette er inkluderende navn for alle som inngår i korpset. Det er vanskelig for humanetikere og imamer å være medlem av et prestekorps, sier feltprost Alf Petter Hagesæther til Dagen.

Mandag kom en ny forskrift om tros- og livssynstjeneste på høring. Den foreslår også å erstatte begrepet «feltpresttjeneste» med et mer samlende begrep: «tros- og livssynstjeneste». Høringsfrist er 1. februar.

Korpset tilbyr sjelesorg, undervisning og forskning i etikk, tilrettelegger tros- og livssynsutøvelse og gir geistlig betjening av Forsvarets personell.

Utvider korpset

Navneendringen kommer i kjølvannet av at feltprestkorpset det siste året har inkludert feltimam og en feltlivssynshumanist i staben, etter eget ønske. Det er også dialog med den katolske kirken om å ansette en katolsk prest på sikt. Totalt er det 55 stillinger i ordningen.

Den nye forskriften tilpasser også lovverket til det faktum at feltprestkorpset har ansatt åndelige veiledere fra andre religioner og livssyn.

– Tjenesteordningen fra 2015 er utdatert og vi ønsket en ny forskrift som formaliserer utvidelsen der ikke bare religiøse samfunn er med. Også livssynssamfunn skal kunne levere tjenester. For alle praktiske formål er det snakk om humanetikere, og der er Human-Etisk Forbund størst, sier Hagesæther.

Fortsatt feltprest

Regjeringen foreslår videre at det fortsatt skal hete «feltprest», da verken ««tros- og livssynsperson» eller «tros- og livssynsbetjent» ansees å være hensiktsmessige begreper», ifølge høringsnotatet.

«Feltimam» er også kommet for å bli, mens tittelen «feltlivssynshumanist» fortsatt er under diskusjon.

– Vi er ikke helt i mål og er litt misfornøyd med den tittelen. Å være humanist er ikke et yrke, slik prest og imam er, sier feltprosten.

De har diskutert alternative, kortere titler som feltfilosof og feltetiker, men skal ta en dialog med Human-Etisk Forbund på det før de bestemmer seg.

Trenger flere

De aller fleste feltprestene vil fortsatt stå under feltprosten og Den norske kirke. Feltprosten vil stå under sjefen for Forsvarets tros- og livssynskorps, men Hagesæther vil inneha begge roller.

– Er det planer om å ansette flere feltimamer og feltlivssynshumanister framover?

– Vi har ikke konkrete planer om å gjøre det med det første. Nå må vi få på plass det vi har startet på og stabilisere ordningen.

– Hvor stort er behovet?

– Det er vanskelig å si, fordi det varierer fra år til år hvem som er i Forsvaret. Noen ganger er det større kull med muslimer. Vi har ikke lov til å spørre hva soldatene tror på, men samfunnsutviklingen peker i retning av at det er større mangfold og pluralisme, og at færre tilhører Den norske kirke, sier Hagesæther.

– Hvilke utfordringer har korpset framover?

– Vi har rekrutteringsutfordringer. Å få gode folk på rett plass er vår kanskje største utfordring. Så er det å utdanne vårt eget personell så de kan fungere i krigssituasjoner, for de falne og de traumatiserte soldatene, og familiene deres, sier feltprosten.

Powered by Labrador CMS