KIRKEASYLANTER: Familien Johnson Collin kom til Norge i 2009 fra Sri Lanka. De bodde mer enn åtte år i kirkeasyl. Dagen besøkte dem like før jul i 2020 da dette bildet ble tatt.

Vil frede kirkeasylet. Politiker ber politifolk vurdere ordrenekt

– Fortsatt en nødvendighet, mener Miljøpartiet De Grønne, som gikk i bresjen for uttalelse fra fylkesting.

Publisert Sist oppdatert

Fylkespolitikerne i Nordland ber Justis- og beredskapsdepartementet «respektere kirkens hellige rom og tradisjonen med kirkeasyl».

De advarer mot en ny praksis der kirkeasylanter hentes ut med makt.

I praksis avviklet

Bakgrunnen er regjeringens nye politikk på området. Den kom i stand etter at familien Johnson Collon i november i fjor fikk opphold i Norge etter åtte år som asylanter i Finnsnes kirke.

14. april offentliggjorde regjeringen «Engangsløsning for utlendinger som har opphold seg i kirkeasyl.» Bestemmelsen innebærer i praksis at det tradisjonsrike instituttet er avviklet.

JUSTISMINISTER: Emilie Enger Mehl (Sp) møter kritikk for regjeringens nye politikk om kirkeasyl.

I mai gikk et syrisk ektepar i kirkeasyl på Bømlo. De trues med utsendelse fordi norske myndigheter mener de kan få opphold i Armenia.

Ved denne anledningen gjentok justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at kirkeasylanter uten lovlig opphold i Norge i siste instans kan bli hentet ut av gudshus med makt.

Hun sier samtidig at det skal skje så skånsomt som mulig og i dialog med trossamfunnene.

FYLKESPOLITIKER: Thomas Johansen fra MDG er glad for at et samlet fylkesting står bak uttalelsen om kirkeasyl.

I Nordland er det fylkespolitiker Thomas Johansen fra Miljøpartiet De Grønne som har tatt initiativet til uttalelsen om kirkeasylet.

Også representanter fra regjeringspartiene Ap og Sp har signert forslaget til uttalelse, som ble enstemmig vedtatt med 44 stemmer på fylkestingsmøtet sist uke.

Forslaget til uttalelse er signert representanter for MDG, Senterpartiet, SV, Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Rødt og KrF og har overskriften «Slå ring om kirkeasylet!»

– Vi vet jo at flere har fått endret sine avslag etter at de har måttet ty til kirkeasyl. Kirkeasylet skal ikke være en ankemulighet, men all erfaring tilsier likevel at det er en nødvendighet, sier Johansen i en pressemelding fra fylkespartiet.

Her er uttalelsen fra Nordland fylkesting

14. april i år ga Justis- og beredskapsdepartementet Politidirektoratet i ordre om i realiteten å oppheve den praksis vi har hatt i en årrekke vedrørende kirkeasyl. Ordren kommer bare 4 måneder etter at regjeringen og SV ble enige om å gi opphold til dem som har sittet i kirkeasyl i minst 5 år.

Praksisen med kirkeasyl har eksistert siden kristendommen kom til Norge, og gjorde det mulig for forfulgte og fredløse å søke tilflukt i kirkerommet i kortere perioder.

Nordland fylkesting er godt kjent med historiene til de som har måttet gå i kirkeasyl rundt om i Nordland, og vil peke på de resultater denne aller siste muligheten har gitt desperate personer, når asylbehandlingen fra UDI og UNE har konkludert. Flere av de som har sittet i kirkeasyl i Nordland, har fått oppholdstillatelse etter ny behandling av sakene.

Vi er også godt kjent med den omtanke og omsorg nordlendinger rundt om i fylket har vist overfor dem som har søkt tilflukt i kirkerommet.

Kirkeasyl er ikke en ønsket situasjon, og praksisen handler ikke om unndragelse. For kirken handler dette om å møte fortvilte mennesker med åpenhet og omsorg, og forsøke å løse situasjonen på mest mulig humant vis.

Nordland fylkesting ber Justis- og beredskapsdepartementet respektere kirkens hellige rom og tradisjonen med kirkeasyl, og advarer på det sterkeste mot en ny praksis der kirkeasylanter hentes ut med makt.

Bispemøtet har gått i rette med regjeringen og sier i en uttalelse 23. mai at de vil «sterkt protestere mot unødig maktutøvelse i det hellig rom.»

Bispene får ros av MDG-politikeren.

– Jeg er skikkelig glad for at bispemøtet var raskt på banen. Dette handler om hvordan vi behandler de aller svakeste i samfunnet, mener han.

Ber politifolk vurdere ordrenekt

MDG-politikeren mener det offentlige må ha respekt for kirkerommet.

– Vi må også ha forståelse for at saken vil kunne være en verdisak for mange politifolk. Jeg vil gå så langt som å oppfordre dem det gjelder, som blir beordret til en slik aksjon, til å vurdere ordrenekt på etisk grunnlag, sier Thomas Johansen.

Powered by Labrador CMS