Vil gi barn ned til 0 år adgang til å skifte juridisk kjønn
– Fullstendig vanvittig, sier De Konservative i Danmark om regjeringens forslag.
Den sosialdemokratiske regjeringen til Mette Frederiksen vekker oppsikt med et forslag som kan gjøre Danmarks lovgivning på området til en av de mest liberale i Europa. Går forslaget gjennom i Folketinget, skal det ikke være noen nedre grense for kjønnsskifte.
Regjeringen trosser med det en klar anbefaling fra Det Etiske Råd. Opposisjonspartiet De Konservative raser mot forslaget, skriver Jyllands-Posten, som var først ute med nyheten om deler av regjeringens forslag til LHBT+-plan.
Samtykke fra foreldre
Et juridisk kjønnsskifte betyr at man skifter kjønn i folkeregisteret. Med regjeringens forslag kan man foreta et slikt skifte hos barn helt ned til null år. En forutsetning er at foreldrene samtykker dersom barnet er under 15 år.
Det Etiske Råd, som er rådgiver i tunge etiske spørsmål innen bio- og genteknologi; og natur og miljø, har overfor Folketinget kommet til en helt annen konklusjon:
De foreslår å sette aldersgrensen ned til 10-12-årsalderen, skriver Kristeligt Dagblad.
– Det må ansees som tvilsomt at barn før puberteten kan gjennomskue de grunnleggende årsaker til og overskue konsekvensene av en mulig endring av juridisk kjønn, uttalte rådet.
I dag er aldersgrensen 18 år.
– Barn skal få være barn
Opposisjonspartiet De Konservative går hardt ut mot forslaget. Partiets talskvinne i likestillingssaker, Birgitte Bergmann, sier til Jyllands-Posten at barn skal få være barn og at man ikke er gammel nok til å skifte kjønn så lenge man ikke får lov til å bestemme når man skal legge seg.
Hun kaller forslaget «fullstendig vanvittig».
Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti kaller forslaget et «overgrep mot små barn».
– Det er kun to kjønn. Punktum. Så er det noen, som en eller annen måte ikke er det ene eller det andre kjønn, og de skal vi ta hånd om. Men vi skal vokte oss for å gjøre hele befolkningen så merkverdig at man allerede fra fødselen taler om juridisk kjønnsskifte, sier hun.
Støtter forslaget
Pernille Skipper fra Enhetslisten støtter forslaget og sier det er å «respektere familiens og barnas rett til selv å bestemme over sin egen kjønnsidentitet».
Partiet Venstre går inn for en aldersgrense på 15 år.
Ifølge nyhetsbyrået Ritzau skal regjeringens plan presenteres i oktober, vel å merke hvis det ikke kommer et folketingsvalg i mellomtiden.