Vil gjøre Black Friday til Grønn Fredag

De femti butikkene i NMS Gjenbruk vil gjøre den internasjonale shoppingdagen grønn - og varsler storsalg i gjenbruksbutikkene.

Publisert Sist oppdatert

– Den som handler hos oss handler ikke bare til seg selv. Derfor ønsker vi å invitere til Grønn Fredag, sier Turid Øyre Øygard, som er konstituert daglig leder i NMS Gjenbruk.

Overskuddet fra driften hos de femti gjenbruksbutikkene går til å bekjempe fattigdom og urettferdighet.

Grønne stiklinger og grønn te

Den siste fredagen i november er også i Norge blitt stadig mer kjent som «Black Friday». Hos NMS Gjenbruk slår de tilbake - og oppfordrer til gjenbruk.

– Hver gjenbruksbutikk bestemmer selv hvordan de ønsker å markere Grønn Fredag, og kreativiteten er stor. I Brummunddal blir det gjenbruksverksted for barn. I Sandnes serverer de grønn te. I Skien kan man få seg et handlenett av gjenbruksstoff denne dagen, mens kundene i Risør får muligheten til å skaffe seg grønne stiklinger av diverse planter, forteller Turid Øyre Øygard.

Det er første gang NMS Gjenbruk arrangerer et landsdekkende salg. I mange av butikkene lar de varene gå for halv pris på den grønne fredagen.

Roser Kristen-Norge for gjenbruk

Naturvernforbundet mener kristne organisasjoner ikke har fått den anerkjennelsen de fortjener for sin innsats på gjenbruksområdet i Norge. Det er gjenbrukskunde Bodil Duesund helt enig i.

Flere kristne organisasjoner har i løpet av de siste 20 årene blitt store aktører med etableringen av mange gjenbruksbutikker over hele landet. Det Norske Misjonsselskap (NMS), Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Normisjon er noen av dem, mens Fretex allerede før deres inntog var godt etablert i gjenbruksmarkedet.

I tillegg drives denne typen forretninger av en rekke enkeltstående menigheter og andre kristne virksomheter. Nå synes generalsekretær Maren Ensmark i Naturvernforbundet det er på tide å gi organisasjonene ros for den jobben de gjør for miljøsaken.

– Jeg tenker at kristne organisasjoner har gjort et veldig viktig samfunnsoppdrag over flere år gjennom driften av sine mange gjenbruksbutikker. Ved å ta i mot brukte salgsvarer, gjør de et viktig miljø- og klimatiltak. For denne innsatsen har de kanskje ikke fått den anerkjennelsen de fortjener, sier Ensmark til Dagen.

Generalsekretæren legger til at Naturvernforbundet er klar over hvor tunge de kristne miljøene er i bruktmarkedet, men at det først i senere at organisasjonen har hatt en tettere kontakt og samarbeid med noen av butikkene.

– Gi dem mer ros

Dagen har besøkt NMS sin gjenbruksbutikk på Os utenfor Bergen, og midt mellom brukte møbler, bøker, glass og nips står Bodil Duesund og bivåner gjenstander hun har blinket seg ut. Hun er stadig innom butikken, for det å være miljøbevisst er viktig for henne. Samtidig er det spennende å stikke innom butikken for å se om hva som er kommet inn av varer siden forrige besøk

– Jeg føler nesten at det er som en åpen skattekiste hver gang jeg kommer hit. En vet jo aldri hva en finner her inne. Det er veldig mye fine brukte ting å anskaffe seg i disse gjenbruksbutikkene, og i tillegg er de som jobber frivillig på Os veldig hyggelige, sier Bodil.

Hun legger til at NMS og andre kristne organisasjoner gjør en beundringsverdig innsats på gjenbruksfronten. Det er et arbeid de burde høste enda mer ros for, mener hun.

– De bør få enda mer honnør for det arbeidet de gjør på gjenbruksfeltet. Det gjøres en fantastisk innsats.

– Hvor viktig er miljøaspektet for deg personlig?

– Jeg er veldig opptatt av dette med gjenbruk og miljø. Forbruket bare øker i samfunnet, og mye av det som blir solgt i gjenbruksbutikkene ville jo ellers bare ha blitt kastet. Gjennom denne salgsformen får flere gleden av å bruke ting på nytt, men det gir også muligheten for at mennesker med dårlig råd kan skaffe seg noe de ellers ikke har anledning til. Det er heller ikke noe mindreverdig med å kjøpe brukt, understreker Duesund.

Populært med gjenbruk

Styreleder for NMS sin gjenbruksbutikk på Os, Per Harald Røykenes, konstaterer at gjenbruk er i vinden som aldri før. Mange både leverer og kjøper varer i butikken sør for Bergen.

– Vi opplever at flere og flere ser betydningen for satsing på gjenbruk. Jeg tror mange reagerer på at altfor mye blir kastet, og at de har et ønske om at det skal komme andre til nytte. Det er kanskje ikke siste mote de alltid finner i butikkene, men det er fullt ut brukende for dem som kjøper varer her, sier Røykenes.

I gjenbruksbutikken har han et korps på 50 frivillige som rullerer på å jobbe i forretningen. Ildsjelene sørger for at NSM sin butikk på Os omsetter for 1,3 millioner kroner i året. Motivene for å ta del i arbeidet er flere.

Økt bevissthet

Maren Ensmark i Naturvernforbundet tror de kristne organisasjonenes etablering av bruktbutikker har bidratt til en økt bevissthet i befolkningen når det gjelder gjenbruk. I et samfunn som er gjennomsyret av bruk- og kast mentalitet, mener Ensmark det er viktigere enn noen gang å løfte frem gjenbruk og reparasjon av brukte ting som et godt alternativ.

– Jeg blir veldig glad når Naturvernforbundet sier det på den måten. Vi vet at NMS Gjenbruk gjør en viktig samfunnsoppgave. Det er anslått at 80 prosent av det som kommer inn av varer hos oss ellers ville blitt kastet. Jeg gjetter at mange av giverne ikke hadde tatt seg bryet med å kvitte seg med det på andre måter, og da hadde søppelplassen gjerne blitt alternativet.

– Er dere for usynlig siden få gir NMS Gjenbruk og andre organisasjoner anerkjennelse for dette arbeidet?

– Vi forsøker å være synlig, men har begrensede ressurser og et lite apparat i arbeidet med å gjøre konseptet vårt enda bedre kjent.

Men selv uten veldig sterk profilering i mediene, ser det ut til at NMS Gjenbruk klarer seg godt. Kjeden vil i 2017 passere en omsetning på 50 millioner kroner. Den har 50 butikker og 2.000 frivillige spredt utover hele landet.

Powered by Labrador CMS