NYTT NAVN: – Vi mener «familie» bør inn i navnet, sier KrFU-leder Martine Tønnessen. Her er hun sammen med statsminister Erna Solberg (H) under KrFUs landsstyremøte i fjor høst. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Vil ha familieministeren tilbake

KrFU-leder Martine Tønnessen mener Norge igjen bør få et familie-departement.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag startet forhandlingene om en ny regjeringsplattform mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. I forrige uke sa KrFs forhandlingsleder, Kjell Ingolf Ropstad, til Dagen at han tror forhandlingene vil lykkes.

Hvis forhandlingene fører frem vil Norge igjen få en flertallsregjering.

KrFU-leder Martine Tønnessen har ønskelisten klar når forhandlingene nå er i gang. Hun mener moderpartiet bør sikre seg følgende departementer:

– KrFU har pekt på Barne- og likestilingsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet, sier Tønnessen.

– Hvorfor akkurat disse?

– Det handler om hva KrF bør prioritere. Vi ønsker oss et barne-, familie- og likestillingsdepartement. Vi mener «familie» bør inn i navnet. Det er viktig at en minister har særlig ansvar for familiepolitikken. Dette er et viktig saksområde for KrF, og hvis vi får statsråden her er dette med å bygge opp profilen vår.

I dag er det Linda Hofstad Helleland fra Høyre som er barne- og likestillingsminister.

– Annerledes skolepolitikk

Tønnessen mener KrF også bør gå for Kunnskapsdepartementet fordi partiet har en litt «annerledes skolepolitikk».

– Det er viktig å følge opp lærernormen og sikre at den kommer i boks.

Kunnskapsdepartementet blir nå styrt av Høyres Jan Tore Sanner. Også Utenriksdepartementet har ungdomspartiet siktet seg inn på.

– De store sakene som klima og innvandring må løses internasjonalt, og derfor trenger vi et godt internasjonalt samarbeid. Dette er en bra post for KrF, sier Tønnessen.

Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre er nå utenriksminister.

Ønsker barnedepartement

Hun får støtte fra parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan, som også tror at Barne- og likestillingsdepartementet kan være et strategisk sted å plassere en KrF-statsråd.

– Det er flere departement som kan være viktige, men Barne- og likestillingsdepartementet er et godt eksempel, sier Grøvan, som legger til at han ikke har «veldig sterke meninger» på dette tidspunktet i prosessen om hvilke statsrådsposter KrF bør ønske seg.

KrF vil forsøke å få gjennomslag både for reformer, men også for enkeltseire. Dette bekrefter Ropstad til Dagen og understreker at enkeltsaker også er viktig fordi det «skaper begeistring».

I gang: Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, ankom Granavolden gjæstgiveri på Hadeland hvor regjeringsforhandlingene startet onsdag.

Det er særlig ønske om to reformer som KrF tar med seg inn i forhandlingene.

– Både en barnereform og en likeverdsreform er veldig viktige saker for oss, sier Grøvan, som også er en del av referansegruppen som forhandlingsdelegasjonen samarbeider med.

Dette krever KrF:

28. september i fjor vedtok KrF uttalelsen «Sammen for et varmere samfunn», som de kalte for sitt «politiske prosjekt». Partiet tok da til orde for to reformer - en barnereform og en likeverdsreform.

Barnereformen innholder blant annet følgende punkter:

• Barnetrygden må økes kraftig og foreldrepengene styrkes.

• Gratis barnehage fra tredje barn.

• Gjennomføre lærernormen, som betyr flere lærere per elev.

• Økt bemanning på sykehjem.

• Sterkere satsning på psykisk syke.

Likeverdsreformen legger blant annet vekt på følgende:

• Brukerstyrt personlig assistanse gir en nasjonal standard.

• Hver kommune får en koordinator for familier med barn med funksjonshemminger.

• Forbedre pleiepengeordningen for foreldre med syke barn

• Flere tiltaksplasser for personer med nedsatt funksjonsevne.

Disse gir råd:

I forhandlingene for KrF møter nestleder og forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad, nestleder Olaug Bollestad og vara til sentralstyret, Erik Lunde. Rådgiver for stortingsgruppen, Jorunn Hallaråker, er med som sekretær.

Referansegruppen, som forhandlingsdelegasjonen skal spille ball, med består i hovedsak av «røde» KrF-ere.

I gruppen sitter: partileder Knut Arild Hareide, rådgiver Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant Tore Storehaug, fylkesordfører i Rogaland Solveig Ege Tengesdal, sentralstyremedlem Hilde Ekeberg, fylkesleder i Nordland Ingelin Noresjø og sekretariatsleder på Stortinget, Dag Ivar Belck- Olsen.

Regjeringsforhandlingene

Forhandlingene startet 2. januar.

De finner sted på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i Oppland.

Det er uvisst hvor lang lenge forhandlingene vil vare. Fjorårets forhandlinger om Jeløya-plattformen varte fra 2. til 14. januar.

Powered by Labrador CMS