Vil ha fosterforeldre med interesse for religion
Det er stor pågang fra nordmenn som vil bli fosterforeldre for enslige, mindreårige asylsøkere.
Før sommeren kan 100 enslige, mindreårige asylsøkere trenge norske foreldre.
Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) oppfordrer nå sine medlemmer til å ta imot flyktninger, blant annet ved å bli fosterforeldre. Også andre kirkesamfunn har bedt sine medlemmer ta ansvar.
– Å møte verdens nød er en del av vårt ansvar som kristne. Det er også en del av vårt oppdrag som misjonsorganisasjon å tjene mennesker diakonalt, sier Hans Kristian Skaar, leder av NLM Ung.
Men da Dagen kontakter NLM Ung har de ikke hørt om noen som har meldt sin interesse - foreløpig.
Stor pågang
Det mangler likevel ikke på interessenter, skal vi tro tilbakemeldingene som kommer til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
– I Region Øst ser vi at det er stor pågang fra interesserte familier, sier fosterhjemslederen i Oppland, Solveig Mårten Buraas.
– I Oppland ser vi at det nå er en annen gruppe som henvender seg enn det vi har sett tidligere. De er ressurssterke, og har god kompetanse og innblikk i situasjonen til flyktningene. På dette området har de erfaring i bøtter og spann, sier Buraas.
– Er interessen så stor at dere nå har tilstrekkelig med familier som kan bli fosterhjem?
– Vi har nok henvendelser til å ta imot den første gruppen som har fått opphold, men vi vet ikke hva som kommer, sier fosterhjemslederen.
Muslimsk majoritet
De siste tre månedene har nesten 400 mindreårige asylsøkere under 15 år kommet til Norge. Det er åtte ganger mer enn det som har vært vanlig de siste årene, opplyser Bufdir.
LEDER: En bærekraftig innvandringspolitikk
Akkurat nå er det omtrent 100 barn som venter på et sted å bo. Erfaringen viser at omlag 20-30 av disse vil ha behov for et fosterhjem, de andre vil kunne bo i et bofellesskap.
Men det er nå. Om et halvt år vil langt flere ha behov for et fosterhjem. Da vil asylsøknadene til de 400 barna som har kommet i det siste være ferdig behandlet.
De fleste er gutter mellom 11 og 14 år og de fleste kommer fra land med muslimsk majoritet, som Afghanistan og Syria. Noen kommer også fra Afrikas horn, hvor omtrent halvparten av befolkningen er kristne.
Hva forventes?
– Hva forventes av fosterforeldre hvis de åpner hjemmet sitt for en muslimsk gutt fra Syria? Skal de ta ham med til moskeen?
– Vi er opptatte av barnets religion på lik linje med deres kulturelle bakgrunn. Hvis det er viktig for barnet at deres religion videreføres vil vi snakke med fosterfamilien om det, sier Buraas.
Respekt for religion
Hun forklarer at foreldres interesser og barnets behov blir drøftet i prosessen som leder frem til at familien blir et fosterhjem.
– Når du henvender deg får du tilbud om opplæring. Underveis i denne prosessen skal familien vurdere hva som passer for dem. Her kommer drøftingene om land, kjønn, alder og religion. Ofte begynner vi et sted med en familie og ender et annet sted. Som familie har man stor påvirkning på hvem man tar imot. Det er viktig at fosterforeldrenes interesser og kompetanse samsvarer med barnets behov, forklarer Buraas.
Hun sier at det er en generell regel av fosterforeldrene skal ha respekt for og ta hensyn til barnets religion.
– Det er en stor fordel om fosterforeldrene har interesse for religion og kultur. Det handler om barnas identitetsutvikling. Dersom fosterforeldrene ikke selv kan følge fosterbarnet til en moské, kan det være aktuelt at barnet får en støtteperson som kan ivareta barnets religiøse behov, sier Buraas.
Skreddersydde kurs
I slutten av november blir det første kurset holdt for fosterforeldre som vil ta imot enslige mindreårige asylsøkere. Det skjer i region øst. I løpet av vinteren er ytterligere to kurs planlagt.
– Disse kursene er spesielt tilrettelagt for de foreldre som vil ta imot enslige, mindreårige innvandrere, sier hun.
Her vil tema som religion og fremmede kulturer være spesielt viktig.