UENIGE: Johnny Greibesland (SP), ordfører i Songdalen kommune og Tove Welle Haugland (KrF), varaordfører i Kristiansand, er uenige om deres nye kommunevåpen bør være et religiøst symbol.

Vil ha Kristus-symbol ut av kommunevåpenet

Det brygger opp til heftig symbolstrid når tre kommuner på Sørlandet skal slå seg sammen. Ordfører vil kvitte seg med Kristiansands «kristne» kommunevåpen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg synes vi må ha et religionsnøytralt kommunevåpen fordi det er flere religioner som blir praktisert i dagens Norge, sier Johnny Greibesland, ordfører i Songdalen kommune.

I 2020 slår kommunene Kristiansand, Songdalen og Søgne seg sammen til en ny storkommune på Sørlandet.

Løve: Kristiansand kommune er den eneste kommunen i landet som har en løve med kongekrone på sitt våpen.

– Ligner ulv

Det var Fedrelandsvennen som først omtalte saken. Til avisen sier Senterparti-ordføreren:

– I dagens samfunn passer det seg ikke med religiøse symboler. Dette symboliserer Kristus, og løven med alle fire labbene på øksen. Det forbindes med makt og gjerne at man vil bruke vold for å få det gjennom. Man må i hvert fall få bort løven. Ikke ligner den mye på en løve heller, sier Greibesland og legger til:

– Den ser mer ut som en ulv, og det kan vi hvert fall ikke ha.

Til Dagen sier Greibesland at Kristiansands våpen er laget for en annen tid. Han vil ha et våpen som inkluderer og gjenspeiler dagens samfunn.

– Det kommunevåpenet Kristiansand har i dag er over 400 år gammelt og ble laget i en helt annen tid, både religiøst og kulturelt. I dag har vi et flerkulturelt og flerreligiøst samfunn, sier han.

Gammelt symbol

Varaordfører i Kristiansand, Tove Welle Haugland (KrF), er derimot ikke enig med sin ordfører-kollega.

– Det er viktig å ta vare på de historiske symbolene vi har. Kristiansand har hatt dette våpenet siden 1600-tallet, da byen ble grunnlagt. Det representerer mye av historien til Norge på den tiden, sier Haugland til Dagen.

Hun fremhever at ingen andre kommuner i Norge har et så symboltungt våpen.

– Dette våpenet er helt unik i norsk sammenheng. På latin står det også «den gode saken seirer til slutt». Vi tror at det gode må være styrende. Dette er viktige verdier i vår samtid.

– Viktig med røtter

– Greibesland mener våpenet er et kristent symbol som ikke passer i den nye kommunen. Hva tenker du om det?

– Å symbolisere historie og røtter til et område går aldri ut på dato. Når vi fornyer oss er det også viktig med røtter. Våpenet representerer mye mer enn religion, det forteller også historien om forholdet mellom stat og kirke som Norge hadde før, sier Haugland.

– Den nye storkommunen vil ha innbyggere med svært ulike livssyn. Bør ikke den nye kommunen derfor ha et livssynsnøytralt symbol?

– Ingenting er nøytralt. Alt representerer verdier. I et samfunn med flere livssyn, må det også være et mangfold av symboler. Mennesker med ulike livssyn lever best sammen hvis det er et mangfold av symboler og ikke et såkalt nøytralt offentlig rom.

Kritisk til grafisk profil

Astrid Margrethe Hilde (Ap) er ordfører i Søgne, den tredje kommunen som skal slå seg sammen med Songdalen og Kristiansand. Hun vil ha en grundig høring og utredning før storkommunen bestemmer seg for hvordan kommunevåpenet skal se ut.

Hilde understreker at hun liker det nåværende kommunevåpenet til Kristiansand, men er likevel usikker på om det er hensiktmessig å bruke akkurat dette symbolet for den nye kommunen.

– Når man slår sammen flere kommuner så må man tenke nytt. Vi trenger noe felles til kommunen. Jeg synes den grafiske profilen for Kristiansand er lite egnet som kommunevåpen for den nye kommunen, sier hun.

Powered by Labrador CMS