SAMMEN: – Fordelen med å bli med i en gruppe er at man kan lese Bibelen sammen med andre, sier pastor Egil Elling Ellingsen.

Vil ha menigheten til å lese hele Bibelen

IMI-kirken i Stavanger går til åksjon for få flest mulig til studere Skriften fra A til Å på ett år.

Publisert Sist oppdatert

– Å lese Bibelen sammen med andre kan være enklere enn å finne ut av alt på egen hånd, skriver IMI-kirken i en pressemelding.

I desember tok pastorene Egil Elling Ellingsen og Geir Loftesnes initiativ til å invitere hele menigheten til å lese Bibelen hver dag i det nye året. Like før jul hadde rundt 500 meldt seg på.

Leve i Bibelen

Ellingsen har selv brukt en bibelleseplan de siste fire-fem årene. Planen er laget av Nicky Gumbel, som utarbeidet Alphakurset. I en blogg på imikirken.no skriver han at idéen om å lese Bibelen sammen kom opp for et drøyt år siden, lenge før Covid 19.

«Det skulle vise seg å passe bedre enn vi ante,» skriver han.

Ved å bruke en bibelleseplan opplever Ellingsen at han har fått hjelp til å leve i Bibelen.

«Utallige ganger har det gitt meg ord og perspektiver som har hjulpet meg å møte det livet har hatt å by på. Å legge et slikt fundament for livet i 2021, tror jeg er noe av det beste vi kan gjøre for å ruste oss for året - uansett hva det kommer til å bringe, skriver han.

De siste årene har han på privat basis invitert med folk til å lese Bibelen på et år.

– Responsen har vært overraskende god. Over 100 personer har blitt med. Det tydet på at det er et stort potensial for å få med enda flere, sier han.

God timing

Pastoren mener timingen er god med tanke på pandemien vi lever med.

– Det er bra for oss å få hjelp til å lese Bibelen og ta vare på gudslivet vårt, tror han.

IMI-kirken kommer til å legge Nicky Gumbels «Bible in one year» i bibelappen Youversion. Den blir utgangspunkt for ulike typer fellesskap.

Alle som melder seg på vil bli invitert inn i en slik bibelleseplan, som kan ha max 150 deltakere på hver gruppe.

«Vi fasciliterer så mange grupper som det er behov for. Det legges til rette for at huskirker eller andre grupperinger kan være i samme leseplan», står det i pressemeldingen.

På Facebooksiden «Bibelen på ett år - 2021» legges det ut informasjon om hvordan man kan bli med.

– Fordelen med å bli med i en gruppe er at man kan lese Bibelen sammen med andre. Der kan folk legge ut kommentarer og tanker etter å ha lest det som er dagens tekst. Åtte skribenter kommer til å dele korte betraktninger som også vil være en ressurs i lesingen, sier Ellingsen.

– Alle er velkomne

Blant de påmeldte før jul var det en god blanding av folk fra IMI-kirken og folk fra andre menigheter.

– Alle som vil - uansett geografi og menighet - er veldig velkomne til å være med, understreker han.

– Hva håper dere å oppnå?

– Håpet er å hjelpe mennesker til å innarbeide gode bibelvaner. Personlig har jeg erfart at det har en enorm verdi å lese hele Bibelen og få overblikket. Mange av oss ender lett opp med å gå til steder vi kjenner fra før og som er lett tilgjengelige.

Å lese gjennom Bibelen på ett år kan være utfordrende. En skriver på Facebooksiden at han er over 100 dager etter i 2020-planen og vurderer å fullføre den i stedet for å starte forfra i 2021.

God drahjelp

Ellingsen understreker at det er viktigere at man kommer i gang med bibellesing enn at man skal kunne krysse av at man har lest alt.

– Vi oppfordrer heller folk til å hoppe over en dag hvis de blir hengende litt etter, sier han.

Selv setter han pris på kommentarfunksjonen i appen og begrunner det med at det er kjekt å følge med på hva andre får ut av bibelteksten.

– Med de grepene vi gjør, tror jeg at det vil kunne skape enda mer fellesskap. For meg har det vært en aha-opplevelse å se at så mange synes det kan være vanskelig å lese i Bibelen. Jeg håper og tror at fellesskapet kan gi god drahjelp, sier han.

En snakkis

Jorunn Sjaastad, redaktør i Bibelselskapet, har stor sans for initiativet til IMI-kirken.

– Det er viktig å etablere bibellesegrupper som kan være med og heie hverandre fram. Det er lurt for å unngå at det blir to måneders krafttak. Mitt inntrykk er at de yngre er flinkere enn de eldre til å gjøre slike ting, sier hun.

Sjaastad håper videre at sjenansen for å snakke om Bibelen vil bli mindre, og at Bibelen kan bli en snakkis på lik linje med andre bøker og nyhetsoppslag.

– Det tror jeg en sånn aksjon kan bidra til. Samtidig er det viktig at det ikke bare blir kvantitet, men at det også blir kvalitet når man skal lese så pass mye hver dag. At det man leser kan bli anvendt på livet.

På den nye hjemmesiden har Bibelselskapet lagt til rette for bibelstudieopplegg på nett.

– Man kan gjøre det på egen hånd eller sammen med andre, opplyser Sjaastad.

Powered by Labrador CMS