Vil ha ny leder i Troms og Finnmark – Truls Olufsen-Mehus splitter KrF
En delt valgkomité går inn for å erstatte fylkeslederen i Troms og Finnmark KrF.
En splittet valgkomité har innstilt Widar Skogan som ny fylkesleder. Dermed ønsker valgkomiteen å avsette Truls Olufsen-Mehus etter to år.
Olufsen-Mehus har gjort seg bemerket langt utenfor fylkets grenser med motstand mot koronapass, covid-vaksinasjon av barn og motstand mot Pride.
KrFU-lederen er blant dem som har gått hardt ut mot Olufsen-Mehus, og enkelte har tatt til ordre for at han heller hører hjemme i Partiet De Kristne.
Olufsen-Mehus stilte også til valg som nestleder på partiets ekstraordinære landsmøte i fjor. Da fikk han 11 av 167 stemmer.
Dobbeltstemme avgjorde
23. februar ble Widar Skogan innstilt av valgkomiteen til ny fylkesleder for Troms og Finnmark med to mot to stemmer. Ett medlem meldte forfall.
Dermed ble valgkomiteens leder Peder Andre Amundsens dobbeltstemme avgjørende.
Lederspørsmålet avgjøres på fylkeslagets årsmøte 23. april.
Amundsen mener det er nødvendig med et lederskifte for å få ro i partiet.
– Flere har gitt klare meldinger om at de vil trekke seg dersom Olufsen-Mehus fortsetter som leder, sier Amundsen til Dagen.
Han opplyser at både tillitsvalgte og ordinære medlemmer har stilt et slikt ultimatum.
Frykter velgere skremmes bort
Valgkomiteen ba lokallagene komme med innspill før avstemmingen. Fire lokallag sendte innspill før fristen.
Tre av dem mener Skogan bør overta som leder. Den fjerde gir støtte til Skogan, men presiserer ikke hvilken rolle han bør velges til.
Ingen av lokallagene gir støtte til Olufsen-Mehus i sine innspill.
– Jeg har ingenting imot Truls, men jeg kjenner ikke meg igjen i hvordan hans KrF-politikk gjennomføres. Vi trenger ro og kontinuitet i det som gjøres nå, sier Amundsen.
Han frykter at Olufsen-Mehus skremmer bort velgere fra KrF.
– Da tenker jeg spesielt på de ulike utspillene han har hatt om covid-19 og vaksinering. Det er ikke KrF sin politikk, sier Amundsen.
Han frykter for konsekvensene dersom KrF gjør et dårlig valg i 2023. Da kan partiet miste plassen i fylkestinget. Det vil skape større avstand mellom lokallaget og moderpartiet, mener Amundsen.
– KrF er i en alvorlig situasjon, spesielt i Troms og Finnmark. Jeg er redd for at vi skal miste de representantene vi har.
– Ikke nødvendigvis negativt å være kontroversiell
Runar Enoksen stemte for å beholde Olufsen-Mehus som fylkesleder. Han mener Olufsen-Mehus skaper et tiltrengt engasjement i partiet.
– Truls har en evne til å få opp pulsen blant folk, og det er nettopp derfor jeg mener vi trenger ham i fortsettelsen. Han skaper engasjement, også langt utenfor fylket.
Han får støtte fra Marit Reiertsen. Hun representerer KrF Kvinner i valgkomiteen.
– Truls tenker litt nye tanker, og han gjør det på en annen måte enn vi andre eldre KrF-ere, sier hun.
Hun er ikke bekymret for at Olufsen-Mehus skaper reaksjoner.
– Det er ikke nødvendigvis negativt å være kontroversiell. Det kan være greit å ha noen som røsker opp i ting, og som kan presentere gamle temaer på en ny måte, sier Reiertsen til Dagen.
Støtter begge, stemte mot Olufsen-Mehus
Tonje Fyhn Walsø representerer KrFU i valgkomiteen. Hun mener begge er sterke kandidater, selv om hun ga sin stemme til Skogan.
– Truls kan fremstå som for nytenkende for flere av medlemmene. Skogan er en trygg og stabil figur som har vært i partiet lenge.
Tidligere i vår tok KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland sterk avstand fra Olufsen-Mehus i Vårt Land. Han reagerer blant annet på at Olufsen-Mehus mener at partiet må velge mellom innvandring eller bistand.
Fyhn Walsø reagerer på KrFU-lederens uttalelser.
– Det synes jeg var strengt. Etter å ha lest saken grundigere forstår jeg uttalelsen, men jeg kan ikke si meg enig i at KrFU skal ta avstand.
– Han har sine synspunkter som alle politikere, og han er flink å fremme politikken. Jeg velger å lytte til det gode han fremmer, sier Fyhn Walsø.
– Min frimodighet kan være nyttig
Truls Olufsen-Mehus sier selv han har lave skuldre i debatten som foregår i partiet.
– Jeg ønsker ikke å inneha noen verv som jeg ikke er ønsket til. Jeg er avbalansert og opplever at jeg har klart å oppnå mye for partiet, sier Olufsen-Mehus til Dagen.
Han trekker spesielt at han var en pådriver for at partiet skulle programfeste 18-årsgrense for irreversible kjønnskorrigerende inngrep, og at den biologiske forståelsen av kjønn ikke skal tilsidesettes i skoler og barnehager.
– Jeg har også vært med på å stoppe koronapass i Tromsø, og vært en av svært få som har gått i politisk debatt om dette, sier Olufsen-Mehus.
Han er samtidig tydelig på at han ønsker fornyet tillit i fylkeslaget.
– Jeg tror det er mange saker fremover som trenger et talerør, for eksempel forbud mot konverteringsterapi, innføring av et tredje juridisk kjønn og at trosfriheten blir mer og mer presset. Der tenker jeg at min frimodighet kan være nyttig.
– Risikabelt å stabilisere partiet
– Valgkomiteens leder begrunner innstillingen med at partiet trenger ro. Hva tenker du om det?
– Jeg tror at partiet er blitt for lite til at vi kan tenke at man skal stabilisere. Under ledelse av Hareide har partiet blitt mindre og mindre, og tallene har ikke stabilisert seg siden. Da tror jeg det er risikabelt å forsøke å stabilisere ved å ha ledere som ikke skaper debatt.
– Hva blir din vei videre i KrF dersom du ikke blir gjenvalgt som fylkesleder?
– Da vil jeg satse mot det lokalvalget som skjer neste år. Der har vi mye å leve opp til.
Han viser til at KrF ved lokalvalget i 2019 fikk 9,4 prosent i Hammerfest, hvor han er nestleder i lokallaget.
– Jeg håper å gjøre et brakvalg neste gang også, sier Olufsen-Mehus.