KJELL STAAL EGGEN: Etter sin død fikk Kjell Staal Eggen ærestildelingen «Righteous Among the Nations» fra den jødiske minneparken Yad Vashem i Jerusalem. Hans sønn tok imot prisen på vegne av sin far i 2013.

Vil ha statue av norsk motstandshelt som reddet jødisk familie

Dagens sak om Kjell Staal Eggen fra Skien som reddet en jødisk familie, gav forfatter og redaktør Nanna Segelcke ideen om et minnesmerke.

Publisert Sist oppdatert

Ved årsskifte skrev Dagen om motstandsmannen Kjell Staal Eggen fra Skien som reddet den jødiske familien Becker i 1942. Saken var en del av Dagens serie om hva de norske jødene måtte betale for flukt under andre verdenskrig.

Staal Eggen ble nektet hjelp av Milorg i Telemark, den militære delen av motstandsorganisasjonen i Norge, som sa han skulle sette familien på gaten og la tyskerne overta.

Etter nervepirrende uker hvor familien Becker lå i dekning fant Staal Eggen og noen trofaste hjelpere en svensk fiskeskøyte som skulle til Sverige. Det endte med at Staal Eggen truet skipperen på livet da han nektet å ta den jødiske familien med seg.

– Han skulle ha 15.000 svenske kroner for denne jobben og vi hadde jo ikke en krone. Ikke en norsk krone en gang, sa Staal Eggen i et radiointervju med NRK-Telemark fra 1996.

Da Milorgs ledelse senere ble byttet ut fortsatte Staal Eggens sitt motstandsarbeid der, som sjef for all aktiv sabotasje i Nedre Telemark.

– Utrolig spesiell

Nå arbeides det med å sette opp et monument i Skien sentrum til minne om Staal Eggen og det han gjorde.

Initiativtaker Nanna Segelcke sier hun fikk ideen til en statue da hun leste motstandsmannens historie i Dagen.

– Plutselig sa det pang og jeg fikk ideen til monumentet. Det er en utrolig spesiell og enestående historie, sier hun.

Segelcke er forfatter og redaktør av bokserien Krigens Arvinger, og har lenge engasjert seg for de norske jødenes historie. Mange i hennes fars familie var aktive i motstandsbevegelsen. To av hennes fars fettere, et brødrepar, ble angitt av nordmenn og skutt under krigen.

– Med monumentet ønsker vi å hedre et menneske som har vist overmenneskelig mot og den høyeste form for integritet. Kjell Staal Eggen reddet mennesker fra å bli sendt i gasskammeret nærmest på egen hånd, med fare for tortur og død, sier hun.

En komité

Segelcke har nedsatt en komité som jobber med prosjektet. Den består av henne selv, Ervin Kohn (forstander i Det mosaiske trossamfunn), Odd Nicolai Nansen, Else Marie Skau, Petter Wille, Helge Pedersen og Kjells sønn, Trym Staal Eggen.

– Det var viktig med lokal forankring. Else Marie Skau sto bak nedsettelsen av snublesteiner i Skien for noen år siden. De er til minne om David Becker og hans bror Louis Becker, som ikke ble reddet. Hun ville ha med seg sin fetter Helge Pedersen, han hadde ansvar for å få Hvite busser til Telemark på 1990-tallet. Petter Wille er toppdiplomat, vokst opp i Skien, forteller Segelcke.

Det jobbes nå med å få til finansiering av monumentet, som etter planen skal settes opp i Skien sentrum vendt mot minneparken etter Andre verdenskrig.

– Jeg har stor tro på at dette kommer i havn økonomisk. Flere søknader er levert inn til fond og stiftelser og vi håper sterkt at noen av disse kommer raskt på banen, sier hun.

«Righteous Among the Nations»

Kjell Staal Eggen er blant omkring 30 nordmenn som har mottatt ærestildelingen «Righteous Among the Nations» fra Israels Holocaustsenter Yad Vashem i Jerusalem.

Forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn, synes monumentet er viktig.

– Jeg vet ikke om noen andre krigshelter som er satt på sokkel i Norge for å ha reddet jødiske liv, sier Kohn.

Han mener statuen vil gi gode muligheter for å lære om det som skjedde.

– Det er vår forpliktelse å undervise neste generasjon, sier han.

MEDLEM AV KOMITEEN: Forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn. Foto: Herman Frantzen

Kohn håper statuen skal være ferdig til 26. november 2021, datoen hvor hundrevis av jødiske kvinner og barn ble arrestert og sendt til dødsleiren Auschwitz.

– Har du troen på at prosjektet får finansiering?

– Ja det har jeg, fordi dette er en god sak og det er en mulighet for Skien og Telemark å vise vei for andre byer. Vi oppfordrer også private til å bidra, sier Kohn.

– Umiddelbart grepet

Det er kunstner og billedhugger Henning Olav Espedal som har fått i oppdrag å lage statuen av Kjell Staal Eggen. Han sier det var en spesiell oppgave å få.

– Den historien som ligger til grunn er så unik og gripende. Det krever mye å lage noe som favner hele historien, sier han og legger til:

– Jeg kjente ikke til Kjell Staal Eggens historie, men ble umiddelbart grepet av den. Det er noe med at et enkeltmenneske kan gå inn å gjøre en forskjell som redder en hel familie. Det er veldig sterkt.

Espedal er allerede godt i gang med statuen, og begynte prosessen med studier av hodet til Staal Eggen. Deretter lagde han en skisse og et utkast til den store skulpturen, som har fått arbeidstittelen «A Narrow Escape». Dette peker til det dramatiske hendelsesforløpet som fant sted da barna Sonja og Ivar Becker reddes av Staal Eggen i Skien.

– Den største utfordringen er å gi skulpturen liv slik at den oppleves autentisk. Man må jobbe med dette over tid for å få det beste resultatet, forklarer han.

Planen er at skulpturen skal støpes i bronse.

– Vil du klare å bli ferdig til 26. november?

– Det blir en kamp mot klokken, men rent fysisk så er det absolutt mulig.

– Veldig begeistret

Trym Staal Eggen sto frem i Dagen i desember for å fortelle farens historie. Han synes ideen om en statue til farens ære var god.

– Det er stas. Vi i familien er veldig begeistret. En del mennesker har også kontaktet meg for å si at det er høyst fortjent. Så nå har jeg litt is i magen og håper at vi får det til, sier han.

Powered by Labrador CMS