Vil ha sunt fokus på Israel
– Man skal velsigne Israel, men det betyr ikke at man trenger å være enig i all politikk, sier leder av Pinsevennenes lederråd, Sigmund Kristoffersen.
Han mener pinsemenigheter i Norge generelt burde ha et mindre romantisk og mer balansert forhold til Israel. Han mener også det er viktig at menighetene har et bibelsk perspektiv på Israel, og at man klarer å skille det fra et politisk perspektiv.
– I forkynnelsen på israelsmøter er det selvsagt viktig at Israel kommer frem. Men det varierer veldig fra menighet til menighet hvor stort og sunt fokus de har på Israel. Noen har kanskje lite fokus på dette, mens andre har altfor mye fokus. Jeg tror det viktigste er å ha et balansert og sunt fokus på Israel, og at man lar dette bli en del av den normale forkynnelsen i menighetene, sier Kristoffersen.
– Hvorfor er balansen og skillelinjene mellom det bibelske og det politiske viktig?
– Israel og jødene er utgangspunktet for alt det som har med kristenheten å gjøre. Det var der Jesus ble født og kom tilbake. Bibelen taler veldig klart om å velsigne Israel, sier Kristoffersen.
Løgn om Israel
Han sier det er vanskelig å fastslå hvor lang vei pinsebevegelsen har igjen før de
får et mer balansert forhold til Israel, men tror et godt utgangspunkt er at pinsepastorer drar til Israel for å bli kjent med landet.
– Menighetene bør i større grad velsigne israelsspørsmålet. Å få en trygghet rundt forkynnerarbeidet og de ulike spørsmålene begynner ofte på lederplan. Man må få kunnskap og fakta på bordet, særlig fordi media kjører mange løyner. I 2015 vil man invitere pastorer, særlig de som ikke har vært der før, til å besøke Israel, sier Kristoffersen.
Viktig historisk
Pastor i Filadelfia i Oslo, Andreas Hegertun, sier at Israel som land historisk betyr mye for menigheten, samtidig er det komplisert å forholde seg til de betente konfliktene som omgir Israel i vår tid.
– Det er så mye av det vi hele tiden lever igjennom bibelen, som åpenbart er skrevet og har foregått i Israel. Derfor er det viktig for oss med kunnskap og forståelse for Israels historiske funksjon og rolle. Israels rolle i vår tid kan være mer komplisert fordi vi tror at alle mennesker, også jøder, trenger å ta imot frelsen gjennom Jesus Kristus, sier Hegertun.
Han sier på generelt grunnlag at menigheter trenger å ha et sunt og kunnskapsrikt forhold til Israel, og at man må forholde seg til Israel gjennom hva bibelen og Guds ord lærer om det.
– Forkynnes det nok om israelsrelaterte temaer i pinsemenighetene?
– Jeg opplever at det er et økende fokus i undervisningen på å forstå kontekst. Det at vi ikke bare leser enkeltvers i bibelen, men prøver å sette det i sammenheng og spørre oss: Hva hørte den første tilhøreren? Da er kunnskap om Israel og konteksten veldig riktig. Når det gjelder den politiske situasjonen i Israel i dag, så vet jeg ikke hvor mye fokus det er på det, sier Hegertun.
Pastorer til Israel
Han har selv vært i Israel flere ganger, og sier at det å ha opplevd de historiske stedene og koblingen av bibelske navn til noe konkret, er en påminnelse om at lærdommen Jesus kom med er mer aktuell enn noen gang i en region preget av hevn og vold.
– Det er en kjempegod idé å invitere pinsepastorer til Israel fordi vi trenger førstehåndskunnskap om det som er en så viktig del av horisonten vi underviser utfra, sier Hegertun.
– Mangler interesse
Leder for Norske Pinsevenners arbeid i Israel (NPAI), Birger Håvik, sier han skulle ønske at pinsemenigheter i Norge hadde mye større fokus og interesse for Israel.
– Vi har opplevd en økning av interessen for Israel den siste tiden. Det har nok noe med å gjøre at vi har ansatt Jon Erling Henriksen som reisesekretær i halv stilling for arbeidet vårt. Likevel ser vi at det er stor mangel på dette med interesse for Israel i pinsemenighetene, sier han.
– Hvorfor tror du interessen for Israel i menighetene er så laber?
– Jeg tror rett og slett det blir for lite forkynt. Dette handler mye om ledelse. Pastorene og ledelsen må få dette på dagsorden sin, og få inn dette med forkynnelse om Israel og situasjonen der i dag, sier Håvik.