Vil ikke skremme bort homofile prestekandidater
Oslo bispedømmeråd har bestemt seg for å stryke setningen i utlysningstekst til nye prestestillinger om at samlivsform kan bli tillagt vekt. Biskop Kvarme beklager vedtaket.
Vedtaket ble gjort med seks mot fem stemmer.
- Dette betyr at denne formuleringen faller bort i utlysningsteksten. Men stemmetallet viser at det er delte meninger om saken, og medlemmene la vekt på ulike momenter, sier Harald Hegstad til Dagen.
Hegstad er leder i Oslo bispedømmeråd, og tilhørte mindretallet.
Sprikende synspunkter
- Flertallet mente at setningen om at samlivsform skal tillegges vekt er et dårlig signal til homofile søkere, som føler dette uverdig. Mindretallet ville beholde formuleringen fordi dette ville gi mulighet til å sette et etisk krav til ansettelse av nye prester, forteller Hegstad.
Oslo bispedømme har tidligere tatt med i utlysningsteksten at samlivsform kan bli tillagt vekt, slik Arbeidsmiljøloven åpner for. Ifølge den har arbeidsgivere anledning til å spørre om samlivsform i utlysningsteksten dersom dette kan befestes i et høyere formål, slik som det kristne grunnlaget til Den norske kirke.
Tidligere har det bare vært Hamar bispedømme som ikke har hatt den setningen med i utlysningsteksten.
Ventet på bispeuttalelse
Harald Hegstad sier at Oslo bispedømmeråd hadde utsatt avgjørelsen i denne saken til etter at bispemøtet kom med sin uttalelse om vigsling av homofile.
Her ble det klart at åtte av tolv biskoper ønsker at kirken skal kunne vie homofile.
I et forsøk på å finne en løsning som kan samle alle, anbefaler de åtte imidlertid at kirken samler seg om en forbønnsliturgi for homofile som er viet borgerlig. Mindretallet kan ikke slutte seg til dette, men fremholder at uenigheten ikke er av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes.
Harald Hegstad legger til at de hadde forventet at biskopene også ville uttale seg om samboerforhold, men dette skjedde ikke. Derfor forholder bispedømmet seg til tidligere uttalelse fra biskopene om samboerskap.
Ikke spørre om samlivsform
- Betyr det nye vedtaket at samlivsform ikke vil tillegges vekt ved nye ansettelser i Oslo bispedømme?
- Når den aktuelle setningen tas ut av utlysningsteksten, vil det heller ikke være anledning til å spørre søkerne om deres samlivsform i jobbintervjuer. Dette betyr at vi mister et kriterium i tilsettingssaker. Hvis ikke søkerens samlivsform er kjent på forhånd, vil vi ikke få vite noe om dette i forbindelse med ansettelser, svarer Harald Hegstad.
Beklager vedtak
Biskop Ole Chr. Kvarme er lite glad for det som Oslo bispedømmeråd nå har bestemt.
- Jeg beklager vedtaket, for det legger lokk på viktige spørsmål som det er mye fokus på, og som det skal være åpenhet om i vårt samfunn, sier Kvarme til Dagen.
Han viser til at den formuleringen som tidligere har vært i utlysningsteksten om samlivsform, har vært nødvendig for å kunne ta opp slike spørsmål under samtale i en tilsettingsprosess. Dette gjelder ikke bare homofili, men også samboerskap og øvrige samlivsspørsmål.
- Det å være prest handler om en konkret tjeneste som omfatter både lære og liv. Åpenhet om samlivsform er med på å skape tillit og trygghet ikke bare mellom kirkelig arbeidsgiver og ansatt, men også mellom menighet og prest. Denne åpenheten blir det nå lagt lokk på, og det vil være problematisk i et samfunn og i en kirke som nettopp vil være åpne, sier Ole Chr. Kvarme.
DAGEN