Vil ikke straffe surrogati
Regjeringen vil ikke straffe nordmenn som får surrogatbarn fra utlandet.
Fredag leverte regjeringen et forslag til Stortinget om endringer i bioteknologiloven som åpner for at det ikke lenger være straffbart for privatpersoner å benytte seg av tilbud som er i strid med bioteknologiloven, som surrogati. Det skal heller ikke være straffbart å være forskningsdeltaker eller donere egg, sæd eller befruktede egg. De foreslår også å gi par med seksuelt overførbare sykdommer assistert befruktning.
Advart av fagråd
Forslagene om endringer i loven kommer til tross for at Barne- ungdoms- og familiedirektoratet to ganger har frarådet regjeringen å liberalisere lovgivningen innen surrogati.
- To ganger har regjeringen overkjørt barnefaglige råd til fordel for pressgrupper, sier stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF).
- Regjeringen går for andre gang på kort tid mot barnefaglige råd når det gjelder surrogati. Det er et kraftig signal når regjeringen eksplisitt vil slå fast at privatpersoner fritt kan benytte surrogati både i Norge og i utlandet, fortsetter Håbrekke.
- Liberalisering
Han peker på at folk i dag trolig blir rammet av bioteknologiloven dersom de bestiller barn fra en indisk surrogatmor.
- Forslaget er derfor en liberalisering som også sender et kraftig signal om at man ikke lenger ser alvorlig på dette, sier Håbrekke.
Han mener at den offisielle frarådingen om å benytte surrogati nå er kraftig tonet ned.
- Kursendringen skjules i en dekkoperasjon som omtales som presisering av lovverket, sier KrF-politikeren.
- Åpner globalt marked
Håbrekke reagerer sterkt på at regjeringen vil lovfeste at privatpersoner kan benytte «alle tenkelige tilbud på det globale markedet».
- Det er bemerkelsesverdig å se en regjering fra venstresiden så tydelig ta parti for de sterkestes rett, på bekostning av sårbare kvinner og barns rettigheter, sier Håbrekke.
Spørsmålet om nordmenn som henter surrogatbarn fra andre land ble høyaktuelt da det høsten 2011 ble kjent at daværende politidirektør Øystein Mæland hadde fått to surrogatbarn fra USA. Surrogati er ulovlig i Norge, men tillatt i USA.
- Vi synes det er meget uheldig at landets politidirektør sender signaler om at loven ikke gjelder for ham, og at han suverent omgår den, sa leder av Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp).
Den regjeringsoppnevnte Bioteknologinemnda kritiserte i høringen regjeringen for å ta ut enkeltspørsmål fra bioteknologiloven. Stortinget bør behandle hele bioteknologiloven i sammenheng, uttalte nemnda, som også påpekte at lovforslaget kan undergrave viktige deler av loven.
Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug gikk i høringen mot å svekke straffeansvaret i frykt for at det kan påvirke holdningen. Han kaller det inkonsekvent at privatpersoner kan benytte surrogatmødre i utlandet uten konsekvenser, men ha et forbud i Norge.
DAGEN