KONSENSUS: Forslaget om et utvalg som skal utrede mulighetene for to syn i Metodistkirken ble avgjort med konsensus i salen lørdag. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Vil jobbe fram to syn på vigsel av likekjønnede

Årsmøtet i Metodistkirken i Norge vedtok lørdag formiddag å utrede en løsning der begge syn på ordinering og vigsel av homofile får rom.

Publisert Sist oppdatert

Mens titusener av nordmenn gjorde seg klare til å gå i Pride-tog i Oslo sentrum, vedtok et stort flertall av Metodistkirkens årsmøtedelegater at den norske kirken ikke skal følge United Methodist Church (UMC) sitt internasjonale vedtak om nei til vielse og ordinering av homofile.

– Vi er fornøyd og har klart intensjonen om å få med flest mulig om en konsensus, sier Ola Westad som representerer de 88 forslagsstillerne bak det ene opprinnelige forslaget om å utrede muligheten for to syn.

Det vedtatte forslaget konkluderer ikke, men går ut på at det opprettes et utvalg som skal svare på spørsmålene om hva som skal til for at Metodistkirken i Norge skal kunne leve med et fullt ut inkluderende syn på menneskelig seksualitet og hvilke konsekvenser valgene vil få.

– Vi fortsetter å presse på, men presser ikke noe gjennom, selv om forslaget har en intensjon. Dette blir en øvelse hvor flertallet tar hensyn til mindretallet, sier Westad.

Det nye bearbeidede forslaget ble vedtatt med konsensus uten stemmegiving for eller mot.

– Dette var ventet, men er trist, sier Andreas Kjernald som representerer 14 forslagsstillere som ønsket at Metodistkirken i Norge skulle være lojale mot det internasjonale vedtaket.

– Saklig, men vanskelig debatt

Fredag kveld startet debatten da ulike forslag ble presentert.

– Debatten har som forventet gått bra, med en relativt god og saklig tone, sier Kjernald som er prest i Metodistkirken i Skien og Hvittingfoss.

Westad, som er prest i Centralkirken i Oslo, er enig i at debatten har vært saklig men synes likevel den er vanskelig.

På stemningsmålinger som ble gjort i salen underveis, med oransje og blå lapper for å indikere varme eller kulde for det som ble foreslått, var det allerede fredag klart at et stort flertall støttet en vei mot to syn i kirken.

Sven Tore Dreyer Fredriksen, som selv er homofil, tok ordet lørdag formiddag.

– Dere må begynne å snakke med oss og ikke om oss. Jeg bærer konsekvensene av dette hver dag, sa han og etterlyste mer diskusjon om teologi og seksualitet.

Lojalitet og endring

ÅPENT HOMOFIL: Sven Tore Dreyer Fredriksen er selv homofil og ønsket en grundigere diskusjon om både hva seksualitet er o0g teologien rundt dette i Metodistkirken.

Fra de konservatives side ble argumentet om lojalitet til United Methodist Church sterkt vektlagt.

– Vi har avlagt et løfte om å være med UMC både i gode og vanskelige dager. Selv om noen ikke er enige i alt UMC mener, bør vi være lojale, sier Kjernald.

Enkelte av de konservative ga lørdag formiddag også uttrykk for at de ikke var klar for å gå inn i et kompromiss om synet på homofili og ikke kunne finne det forenlig med Bibelen.

– For meg er homofili et frelsesspørsmål. Jeg som er lojal til vedtaket fra Generalkonferansen presses nå ut. Jeg kan ikke kompromisse. Guds ord er lyset i dette mørket, sier Øyvind Aske.

De progressive fremhevet at samfunnet og kirken har endret seg og at det går an å lese Bibelen på ulike måter.

– Jeg finner det ikke vanskelig å forene dette synet med det vi leser i Bibelen. Jesus tar vare på mennesker slik de er. Synet på seksualitet har endret seg og det er på tide vi tar konsekvensen av det. Det handler om å finne gode veier å leve sammen på med ulike syn, sier Westad.

Vil unngå splittelse

Flere av dem som debatterte for to syn framhevet frykten for splittelse og ønsket om enhet i kirken.

– Det ligger meg på hjertet å bevare enheten i kirken i Norge, sier Ivar Granum som leverte et av de opprinnelige forslagene om å bekjempe utenforskap.

Flere av de konservative talte også for å leve sammen med to syn.

– I denne krevende situasjonen er det nødvendig å strekke seg langt for å prøve å finne en vei sammen, sier Jan Arild Holbek, som leverte et endringsforslag som også peker fram mot en kirke med to likestilte syn.

Også Roar G. Fotland, som leverte det andre tilleggsforslaget framhevet viktigheten av å holde kirken samlet.

Tror ikke på eksklusjon

ULIKE SYN: (f.v.) Ola Westad, Ivar Granum, Andreas Kjernald og Jan Arild Holbek representerte ulike forslag om veien videre etter UMCs vedtak om nei til vielse og ordinasjon av homofile. Lørdag var fem forslag redusert til to.

Hovedstyrets leder Audun Westad, som var delegat på Generalkonferansen i år, sier det er mulighet for at kirken i Norge nå kan bli ekskludert fra UMC, men han tror ikke det i praksis vil skje.

– Vi ser at et bredt spekter av årskonferanser over hele Europa nå på ulike måter forkaster eller sier de ikke anerkjenner vedtaket som ble gjort på UMC. Det er heller regelen enn unntaket i den vestlige verden.

Han forteller at påmeldingene til neste ordinære Generalkonferanse i mai 2020 overaskende ser ut til å skape en jevnere balanse mellom de to synene.

– Jeg tror ikke det er realistisk ennå å få snudd det, men det ligger an til lav differanse mellom de blokkene som er nå, sier styrelederen.

Powered by Labrador CMS