Vil kaste hele KRIK-styret
Lokallagsleder mener at styret har overkjørt grasrota i samlivsspørsmålet. – Aldri vært vår intensjon, svarer styreleder.
Det har gått en måned siden styret i KRIK vedtok å holde på et klassisk ekteskapssyn, men samtidig åpne for mennesker i andre samlivsformer kan være ledere. Men debatten er ikke over.
2. november skal KRIK avholde generalforsamling i Skien. Lokallagsleder Sveinung Susort har levert et formelt mistillitsforslag mot organisasjonens styre.
Samtidig foreslår han i et eget vedtak at generalforsamlingen skal slå fast at styret har gjort en feilvurdering i behandlingen av saken.
– Jeg har ikke noe imot styret og kjenner flere av dem personlig. Det jeg reagerer på, er at de har gått ut over sitt mandat i en sak som er strategisk viktig for framtida til KRIK, sier Susort som mener at hele styret må gå av.
Susort mener at styret villedet generalforsamlingen i 2018 til å tro at dette spørsmålet skulle avgjøres under årets generalforsamling, og at de ikke hadde mandat til å gjøre vedtaket i august.
– Her har grasrota i KRIK blitt overkjørt. Jeg har fått flere tilbakemeldinger som bekrefter dette.
Det var Vårt Land som først omtalte saken.
Selvmotsigende vedtak
I vedtaket som KRIK-styret fattet i august står det at «KRIK skal løfte opp ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ordning for samlivet».
I tillegg vedtok de at «[vi] respekterer at våre ledere kan ha et annet syn og praksis enn KRIK i dette spørsmålet. Samlivsform skal derfor ikke være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir».
Dette mener Susort at er selvmotsigende.
– Jeg mener at Guds ord skal ha autoritet i en kristen organisasjon. Slik jeg kjenner KRIK, har grasrota alltid stått på en klassisk lære i disse spørsmålene og har gjort det i mange år, sier Susort.
Frykter utmelding
Han mener at det har bygd seg opp en konflikt mellom de konservative og de liberale i organisasjonen. Konflikten handler om de såkalte «spillereglene», som omhandler verdier som KRIK-ledere må stille seg bak.
– Hele diskusjonen begynte med at forrige styre tilbakeførte presiseringen om ekteskapet mellom mann og kvinne som rammen for samliv i spillereglene. Den gang kom det kritikk mot at styret hadde gjort en slik endring uten forankring i generalforsamlingen.
Susort mener at man må unngå å gjøre enda et vedtak uten forankring i generalforsamlingen, ellers frykter han at lokallag og samarbeidspartnere kan forsvinne.
Beklagelig
Styreleder i KRIK, Erlend Haus, sier til Dagen at han ikke kjenner seg igjen i kritikken.
– Å villede generalforsamlingen har aldri vært en intensjon, så det er beklagelig om det er en opplevelse medlemmer fra fjorårets generalforsamling sitter igjen med.
– Hva tenker du om mistillitsforslaget som har kommet mot styret?
– Medlemmer i KRIK er i sin fulle rett til å uttrykke manglende tillit til sittende styre. Om det på dette tidspunktet vil være til det beste for KRIK å bytte ut hele det sittende styret, stiller jeg meg imidlertid spørrende til.
– Hadde styret mandat til å gjøre et vedtak i samlivsspørsmålet?
– På generalforsamlingen i fjor var referansegruppen oppe som en orienteringssak. Styret orienterte om en prosess styret hadde igangsatt. Styret har mandat til å fatte vedtak i prosesser de selv har igangsatt. Det er selvsagt mulig for generalforsamlingen å overstyre et vedtak gjort sav styret.
Generalsekretær i KRIK, Silje Bjørndal, ønsker ikke å kommentere saken, men har sagt til Vårt Land at prosessen fram mot styrevedtaket har vært ryddig.