Minister ved presidentens kontor i Nigeria, Alhaji Kabiru Tanimu Turaki, har i ett år ledet landets forsoningskomité. Han hevder å ha overtalt en rekke ledere og kommandanter i Boko Haram til å hoppe av fra den brutale islamistbevegelsen. Foto: Bibiana Piene / NTB scanpix

Vil knuse Boko Haram med snakk

Den viktigste måten å bekjempe islamistene i den nigerianske ekstremistgruppa Boko Haram på, er å snakke med dem, mener lederen av landets forsoningskomité.

Publisert Sist oppdatert

– Vårt viktigste våpen er dialog, sier Alhaji Kabiru Tanimu Turaki, som er minister ved presidentens kontor i Nigeria, til NTB.

Han er en av fredsmeglerne som denne uka samlet seg på Losby Gods utenfor Oslo for å diskutere hvordan man kommer i dialog med ekstremister og radikale grupper.

På hjemmebane sliter Turaki med Boko Haram, som de siste fire årene har spredt død og frykt nordøst i Nigeria. Som leder av forsoningskomiteen er det hans jobb å få de ekstreme islamistene på bedre tanker og legge ned våpnene. Men hvordan?

Tilbyr amnesti

– Vi tilbyr amnesti til dem som vil snakke med oss og sørger for at hemmeligholdet er absolutt, sier Turaki. Til gjengjeld krever han at opprørerne lar seg avvæpne.

Ifølge Turaki har strategien ført til at sentrale ledere i shura'en, Boko Harams øverste organ, og flere kommandanter har hoppet av det siste året. Tidligere opererte gruppa i 19 delstater, nå er de bare til stede i to-tre, hevder han.

– Det vi ser, er at når vi snakker fornuft med dem, så skjønner de at de er blitt lurt, sier Turaki, som mener at mange av de unge krigerne i Boko Haram er blitt manipulert av lærere på koranskolene i Nigeria.

Han er overbevist om at gruppa vil bli nedkjempet til slutt.

– Vi har allerede vunnet en kamp. Men vi må fortsatt vinne krigen, sier han.

«Myke» mål

For samtidig har Boko Haram tydd til stadig mer vold og mer brutale metoder. Med ansiktene skjult og væpnet med maskingeværer og bombekastere går islamistene gjerne til angrep på skoler og kirker og dreper så mange som mulig før de forsvinner.

– Opprørerne velger seg bevisst ut «myke mål fordi dette skaper mest frykt i befolkningen. Hensikten er å gi et inntrykk av at myndighetene ikke er i stand til å beskytte innbyggerne, sier Turaki til NTB.

Gruppa skapte store overskrifter verden over i april i år, da over 200 skolejenter ble bortført fra landsbyen Chibok nordøst i landet. Jentene er ennå ikke kommet til rette.

– Vi gjør alt vi kan for å finne dem, forsikrer Turaki. Men han og regjeringen nekter å gå med på Boko Harams krav om å løslate fengslede opprørere i bytte mot jentene.

Nyrekruttering

Andre peker på at korrupsjon og manglende utvikling har sørget for rikelig nyrekruttering til Boko Haram. De fleste nigerianere er fattigere i dag enn før frigjøringen i 1960, til tross for landets store oljerikdommer.

Fattigdommen er særlig utbredt i nord, der Boko Haram opererer, skriver den anerkjente tankesmia International Crisis Group (ICG) i en fersk rapport om Nigeria. Det har ført til økt oppslutning om gruppa, som skarpt har kritisert de korrupte makthaverne.

I tillegg har både politiet og hæren slått svært hardt ned på mistenkte sympatisører av Boko Haram. Mange er drept, og et ukjent antall sitter fengslet. Tidligere denne uka ble nærmere 500 arrestert, melder nyhetsbyrået DPA.

Turaki mener derimot påstandene om unødig voldsbruk er et forsøk fra opposisjonens side på å sverte regjeringen. – Beskyldningene er usanne, hevder han overfor NTB.

Mer brutale

Ifølge ICG har Boko Haram utviklet seg til en porøs gruppe uten noen klar lederstruktur eller kontroll med de ulike cellene.

– Det er usannsynlig at disse noen gang kan fjernes helt, hvis ikke myndighetene gjennomfører omfattende politiske og sosiale reformer, mener ICG.

Turaki mener på sin side at den økende volden skyldes at andre ekstremistgrupper i Nord-Afrika har alliert seg med Boko Haram og sendt inn en stri strøm av både våpen og krigere til Nigeria.

– Disse krigerne er rene monstre. Det de bedriver, er ren terror, sier Turaki.

Powered by Labrador CMS