Vil krympe kirkens «regjering» og gi prestene mindre makt
Færre medlemmer i Kirkerådet kan gi mer effektive møter, heter det i høringsnotat.
Som en del av den store debatten om omorganisering av Den norske kirke, skal sammensetningen av Kirkemøtet, kirkens «storting», utredes.
I påvente av dette foreslår Kirkerådet, som er Den norske kirkes hovedstyre eller «regjering«, at dette organet krympes. I et høringsnotat tas det også til for at antallet prester i rådet reduseres.
– Det kan vurderes om rådet bør reduseres noe i størrelse for å legge til rette for mer effektive møter, heter det i høringsnotatet.
17 medlemmer i dag
I dag består Kirkerådet av ett lekt medlem fra hvert av de elleve bispedømmene, fire prester, en lek kirkelig tilsatt og en biskop.
I tillegg til de 17 medlemmene har lederne av Mellomkirkelig råd, Samisk kirkeråd og Den norske kirkes ungdomsutvalg tale- og forslagsrett.
I notatet stilles det spørsmål ved om balansen mellom prester og leke medlemmer bør justeres. I så fall kan prestenes plass bli svekket og antallet redusert fra fire til to.
Fire alternativer på høring
Kirkerådet har sendt fire modeller på høring:
• Kirkerådet består av elleve leke medlemmer, en lek kirkelig tilsatt og fire prester valgt av Kirkemøtet og preses i Bispemøtet. Visepreses er vara for preses. For hvert øvrig medlem velges det ett varamedlem.
• Kirkerådet består av 13 leke medlemmer, en lek kirkelig tilsatt og to prester valgt av Kirkemøtet og preses i Bispemøtet. Visepreses er vara for preses. For hvert øvrig medlem velges det ett varamedlem.
• Kirkerådet består av elleve leke medlemmer, en lek kirkelig tilsatt og to prester valgt av Kirkemøtet og preses i Bispemøtet. Visepreses er vara for preses. For hvert øvrig medlem velges det ett varamedlem.
• Kirkerådet består av elleve leke medlemmer, en lek kirkelig tilsatt og en prest valgt av Kirkemøtet og preses i Bispemøtet. Visepreses er vara for preses. For hvert øvrig medlem velges det ett varamedlem.
Notatet er sendt på høring til bispedømmerådene og til de tre nomineringsgruppene Åpen folkekirke, Bønnelista og Frimodig kirke.