Vil kutte støtte til palestinske organisasjoner

Samarbeidspartiene er enige om at palestinske organisasjoner som oppfordrer til vold og antisemittisme ikke skal få penger.

Publisert Sist oppdatert

Søndag ettermiddag la Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet frem sin historiske regjeringsplattform. Under kapittelet om «utenriks og utvikling» hadde de nye samarbeidspartiene fått inn et nytt punkt.

Her heter det at regjeringen ikke vil «støtte organisasjoner i de palestinske områdene som oppfordrer til vold eller som fremmer hatefulle ytringer, rasisme eller antisemittisme».

– Det skulle være en selvfølge

– Dette er veldig bra og et punkt Frp har kjempet for å få inn, sier Christian Tybring-Gjedde, utenrikspolitisk talsperson i Frp.

Han trekker frem skoler og andre institusjoner på Vestbredden og i Gaza som blir oppkalt etter terrorister. Disse kan nå oppleve stopp i norske bistand.

– Organisasjoner som hyller terrorister burde ikke få støtte fra Norge. Det skulle være en selvfølge, sier Tybring-Gjedde.

Brende sa nei

Det blir i så fall ikke første gang Norge setter foten ned. I fjor vår stanset daværende utenriksminister Børge Brende (H) pengestøtten til et palestinsk kvinnesenter som ble oppkalt etter en palestinsk terrorist.

– Glorifisering av terrorangrep er fullstendig uakseptabelt. Jeg tar på det sterkeste avstand fra at institusjoner på denne måten tar navn etter personer som har deltatt i terrorhandlinger, sa Brende i en pressemelding den gang.

Må dokumentere

– Hvordan vil dere kontrollere at pengene gitt fra Norge ikke går fremmer hatefulle ytringer, rasisme eller antisemittisme, Tybring-Gjedde?

– Det vil være gjennom dialog med De palestinske selvstyremyndighetene. De må legge frem dokumentasjon på hva pengene går til.

– I 2016 gav Norge gav 572 millioner kroner til bistand i dette området. Kan det bli aktuelt å kutte i den samlede støtten?

– Ja, vi må følge opp det vi har blitt enige om. Hvis dette punktet i regjeringsplattformen skal være veiledende, må vi legge til grunn at også andre punkter kun er veiledende, sier han.

«Ingen er fredet»

Også Høyres utenrikspolitiske talsperson, Michael Tetzschner, er godt fornøyd.

– Dette punktet støtter jeg fullt ut, sier Tetzschner.

Han understreker at alle deler av bistandsfeltet nå vil blir vurdert og at «ingen er fredet».

Bør også gjelde Israel

Lederen av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, mener også det er en «selvfølge» at man ikke støtter organisasjoner som fremmer hat og antisemittisme. Hun reagerer derimot på at dette kun skal gjelde «palestinske områder».

– Israel prøver å tegne et bilde av henne som kriminell, men hun har kjempet for sine rettigheter og stått opp mot okkupasjonen, sier Jensen og fortsetter:

– Utdanningsminister Naftali Bennet har sagt at Tamimi bør sitte fengslet resten av livet for å ha slått en soldat. Hvis noen hisser til vold og rasisme, så er det flust av dem på israelsk side.

– Ubalansert

I plattformen heter det er regjeringen vil «legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten».

– Dette er så ubalansert som det kan bli, mener Jensen.

Hun trekker imidlertid frem et annet punkt fra utenrikskapittelet som hun mener er positivt. Nemlig at regjeringen vil «samarbeide med andre land for å gjennomføre økonomiske og politiske sanksjoner ved alvorlige og vedvarende brudd på folkeretten».

– Dette er veldig bra. Vi forventer at dette også skal gjelde Israel, som i aller høyeste grad begår alvorlige brudd på folkeretten blant annet ved å bygge ulovlige bosettinger på Vestbredden, sier hun.

Powered by Labrador CMS