Vil møte rusavhengige med flere kontaktsentre

Evangeliesenterets erfaringer med kontaktsentre i norske byer er så gode at organisasjonen ser for seg en ytterligere vekst på området i årene fremover.

Publisert Sist oppdatert

– For oss er dette uten tvil et vekstområde, sier daglig leder Trond Eriksen til Dagen.

Evangeliesenteret driver i samarbeid med menigheter og frivillige i dag kontaktcafeer seks ulike steder i landet, Nå er den sjuende på trappene i Bergen. Eriksen opplyser at organisasjonen er i ferd med å etablere et senter i Vestlandets hovedstad, men at det foreløpig ikke har lykkes å finne egnede lokaler i byen. Fire menigheter har sagt seg villig til å samarbeide med Evangeliesenteret om driften av et slikt tilbud.

Utadrettet arbeid

– Denne typen sentre gir oss nærhet til brukerne. Her tilbyr vi rusavhengige humanitær hjelp i form av et varmt måltid, men det gir også mulighet for en god samtale med enkeltmennesker. Kanskje kan det motivere til en endring i livet, som kan være en begynnelse til å komme seg ut av rusproblemene, sier Eriksen.

– Evangeliesenteret har et apparat i bakhånd som gjør at det er kort vei fra våre kontaktsentre til det å få hjelp. Samtidig innebærer samarbeidet med menighetene det mulig å tenke i retning av lokalt ettervern for brukerne våre. Fellesskapet og tryggheten disse miljøene representerer er viktige faktorer i en slik prosess, understreker han

Flere byer

I følge Eriksen jobber Evangeliesenteret særlig i områdene vest, sør og i øst med tanke på å etablere flere kontaktsentre i landet. Etter hvert som organisasjonen får kontakt med menigheter og frivillige på ulike steder, håper han at tilsvarende tilbud fortløpende kan etableres.

– Erfaringene med de kontaktsentrene som i dag drives, er svært gode. Derfor er også dette et område vi ønsker å satse på i framtiden. Vi startet det første kontaktsenteret i Oslo i 2012, og nesten hver eneste uke ser vi her at folk via dette tilbudet kommer inn på et av våre evangeliesentre for å starte på rehabilitering, forklarer Eriksen.

Bro til Evangeliesenteret

Bestyrer Stian Ludvigsen ved Evangeliesenteret sitt kontaktsenter i hovedstaden forteller at det er et svært stort behov for den hjelpen organisasjonen driver gjennom sitt lavterskeltilbud. De to dagene i ukene det serveres måltid og deles ut mat, er det mellom 600-800 mennesker innom. Da kontaktsenteret åpnet for fem år siden, ble Evangeliesenteret nærmest tatt på sengen av responsen rusmiljøet ga på det nye tilbudet.

– Vi ble nesten litt lamslåtte i starten. Da vi åpnet antok vi at mellom 100-200 personer ville benytte kontaktsenteret de dagene vi har åpent, men på det meste har vi faktisk hatt 900 mennesker innom dørene her på en gang. Vi opplever at det er et veldig behov for det vi driver med, sier Ludvigsen.

I likhet med Trond Eriksen, trekker bestyreren frem den korte veien fra kontaktsenteret til muligheten for å få hjelp for sine rusproblemer. En person kan bestemme seg for å starte behandling, for så få timer etterpå sette seg på toget til et evangeliesenter.

– Rusavhengige vil egentlig bli rusfri, men vet ofte ikke hvordan man kan bli det. Inne på kontaktsenteret har vi stående en stor plakat hvor brukerne kan finne informasjon om rehabiliteringen vi kan tilby. Vi ønsker ikke presse noe på folk, men at det skal være et tilbud. På kontaktsenteret opplever vi regelmessig at rusavhengige vil vite mer om tilbudet vårt, og vi ser ofte at lavterskeltilbudet fungerer som en bro til Evangeliesenteret, fremholder Ludvigsen.

Powered by Labrador CMS