BEKYMRET: Olaug Bollestad er bekymret for at eldre faller utenfor det digitaliserte samfunnet.

Vil sikre at eldre ikke havner på sidelinjen

Nå vil KrF at regjeringen skal sette ned utvalg for å tilrettelegge for ikke-digitale.

Publisert Sist oppdatert

Svaksynte Andreas Moldskred (69) kan verken bruke data eller internett. Han fortalte nylig et intervju hvordan ikke-digitale møter stadig flere utfordringer i hverdagen.

– Jeg synes det er merkelig at samfunnet skal tre det over hodet på oss når vi ikke kan bruke nett, sa Moldskred til Nynorsk Pressekontor i intervjuet.

Utenforskap

Nå ønsker KrF at regjeringen skal sette ned et utvalg for å sikre at tjenester og løsninger skal være tilgjengelig for den eldre delen av befolkningen.

– Vi må sikre at de eldre ikke blir satt på sidelinjen når teknologien raser fram. Det skaper en egen form for utenforskap, sier landbruksminister og nestleder i KrF, Olaug Bollestad.

– Vi som samfunn må klare å integrere dem som ikke er på Facebook, Instagram og Snapchat.

TILRETTELEGGING: Andreas Moldskred kan verken bruke data eller internett. Olaug Bollestad frykter at ikke-digitale skal falle utenfor samfunnet.

I forrige uke sendte Valgdirektoratet ut valgkort til 3,5 millioner nordmenn, og for første gang ble disse sendt digitalt til alle som ikke har reservert seg. Bollestad har møtt flere eldre som var redde for at de ikke skulle klare å stemme uten valgkort på papir.

– Det er viktig at vi klarer å forklare dette på en måte som gjør at de er med, sier Bollestad til Dagen, og legger til at frivilligheten bør få en større plass i digital opplæring av eldre.

Står igjen på holdeplassen

Ett av områdene KrF ønsker at utvalget skal se på er betaling i kollektivtransporten. Statsråden frykter at ikke-digitale skal bli stående igjen på holdeplassen når bussen krever digital billett.

– Vi ønsker å forplikte kommunene og fylkeskommunene til å tilby et alternativ til digital betaling.

Hun påpeker at digitale betalingsløsninger har blitt brukt i langt større grad under pandemien, og frykter at det kan være ekskluderende.

– Utviklingen må ikke skje så fort at vi mister de eldre på veien. Det koster for mye å ha folk som faller utenfor samfunnet, påpeker statsråden.

– Diskriminering

Bollestad får støtte fra stortingsrepresentant Tuva Moflag (Ap). Hun er eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

– Norge ligger langt fremme i digitaliseringen, men da blir også utenforskapet desto større, sier Moflag.

DISKRIMINERING: – Å bli stengt ute av det offentlige er diskriminering av verste sort, sier Tuva Moflag (Ap).

Hun viser til at Arbeiderpartiet har bevilget mer penger til digital opplæring i sitt alternative statsbudsjett for 2021, og peker på opplæring som det viktigste grepet for å hindre utenforskapet.

Her ønsker hun å engasjere både frivillige organisasjoner og det offentlige.

– Vi må heller ikke glemme hvor mange som holdes utenfor det digitale på grunn av ulike funksjonsnedsettelser. Å bli stengt ute av det offentlige er diskriminering av verste sort, sier Moflag til Dagen.

En av ti sliter

En undersøkelse fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse tidligere i år viser at 600.000 nordmenn har svake digitale ferdigheter.

Tre prosent av befolkningen over 16 år bruker ikke internett eller digitale verktøy i det hele tatt.

Koronapandemien har gjort at digitaliseringen har skutt fart, og det siste året har både digitale møtepunkter og mobilbetaling blitt en vanlig del av manges hverdag.

Da myndighetene tidligere i år begynte å distribuere koronapass var de digitalt tilgjengelig på helsenorge.no. Etter hvert har det også kommet en løsning på papir, men eldreombud Bente Lund Jacobsen melder om lange telefonkøer og uviss leveringstid.

– Vi må ta hensyn til og ikke kjøre fra en så stor gruppe i samfunnet vårt, sier Jacobsen til NPK.

– Noen blir aldri digitale

Også hun påpeker at det må legges til rette for den gruppen som av ulike årsaker ikke vil kunne benytte seg at de digitale plattformene.

– Styresmaktene går ofte ut og sier: Vi får lage noe for dem som er litt mindre digitale. Men her snakker vi om en gruppe som ikke er digitale i det hele tatt. Det er eldre som aldri kommer dit, sier eldreombudet.

DAGEN RETTER: Kompentanse Norge ble 1. juli en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Saken er endret for å reflektere dette. Saken ble oppdatert 12. august. kl. 11:23

Powered by Labrador CMS