Vil skjerpe norske terrorlover
Terrorlovene ble skjerpet for under ett år siden. Nå vil Høyre gjøre dem enda strengere. Ungdommer fra Norge som kriger i Syria gjør det nødvendig, mener Michael Tetzschner.
- Vi vet fra mange tilsvarende konflikter at flere med krigserfaring kommer tilbake med et devaluert menneskesyn. Terskelen for å begå voldelige handlinger vil da være særdeles lav, sier Høyre-veteranen til NTB.
Nå utfordrer han egen regjering og justisminister Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet: Er lovverket godt nok?
- Jeg tviler på det. Tidligere hadde regjeringen fullmakt til å iverksette forbud mot at enkeltpersoner deltar i krigføring på vegne av andre stater eller på annet lands territorium. Det har man ikke lenger anledning til, sier Tetzschner.
- Forråelse
Høyre-representanten, som er del av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, vil over påske ta opp saken med justisminister Anders Anundsen (Frp). Det vil skje i en såkalt interpellasjonsdebatt i Stortinget 24. april.
- En generell forråelse skapt av krigserfaringer, kombinert med politisk fanatisme er et anslag mot den allmenne sikkerhet. Vi snakker ikke her bare om faren for terrorhandlinger på norsk jord, men også voldsbruk generelt, sier Tetzschner.
Han viser til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sine trusselvurderinger har anført at enkelte som returnerer fra krigshandlinger i land som Syria, representerer en trussel mot norske interesser.
- Det er anslått at 2.000 personer fra den vestlige verden deltar i krigshandlingene i Syria. Ifølge PST er det rundt 50 fra Norge. Det er et foruroligende høyt antall, folketallet tatt i betraktning.
Ble skjerpet
Etter en omfattende politisk debatt sørget den rødgrønne regjeringen for å skjerpe terrorbestemmelsene i straffeloven i fjor. Blant annet ble det forbudt å motta opplæring i metoder og teknikker som er egnet til å utføre terrorhandlinger.
- Men det nye lovverket omfatter ikke generell krigsdeltakelse, anfører Tetzschner.
Han mener regjeringen bør vurdere å følge rådene fra forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt. I et intervju med Aftenposten denne uken, tok han til orde for å nekte å utstede pass til personer som har uttrykt et ønske om å reise til Syria samt kreve samtykke fra foreldre i tilfeller som gjelder personer under 21 år.
- Myndighetene bør også ha mulighet til å stanse utbetaling av velferdsytelser til personer som man vet kjemper med radikale grupper i Syria, sier han.
Hegghammer mener det er grunn til å forvente at Syria-veteraner blir involvert i voldsepisoder i Norge, men tviler på at det blir snakk om mange slike tilfeller.
(©NTB)