Vil skjerpe norske terrorlover

Terrorlovene ble skjerpet for under ett år siden. Nå vil Høyre gjøre dem enda strengere. Ungdommer fra Norge som kriger i Syria gjør det nødvendig, mener Michael Tetzschner.

Publisert Sist oppdatert

- Vi vet fra mange til­sva­ren­de kon­flik­ter at flere med krigs­er­fa­ring kom­mer til­ba­ke med et de­va­lu­ert men­neske­syn. Ters­ke­len for å begå vol­de­li­ge hand­lin­ger vil da være sær­de­les lav, sier Høy­re-ve­te­ra­nen til NTB.

Nå ut­ford­rer han egen re­gje­ring og jus­tis­mi­nis­ter An­ders Anund­sen fra Frem­skritts­par­ti­et: Er lov­ver­ket godt nok?

- Jeg tvi­ler på det. Tid­li­ge­re hadde re­gje­rin­gen full­makt til å iverk­set­te for­bud mot at en­kelt­per­soner del­tar i krig­fø­ring på vegne av andre sta­ter eller på annet lands ter­ri­to­ri­um. Det har man ikke len­ger an­led­ning til, sier Tetz­sch­ner.

- For­rå­el­se

Høy­re-re­pre­sen­tan­ten, som er del av Stor­tin­gets kon­troll- og kon­sti­tu­sjons­ko­mité, vil over påske ta opp saken med jus­tis­mi­nis­ter An­ders Anund­sen (Frp). Det vil skje i en så­kalt in­ter­pel­la­sjons­de­batt i Stor­tin­get 24. april.

- En ge­ne­rell for­rå­el­se skapt av krigs­er­fa­rin­ger, kom­bi­nert med po­li­tisk fa­na­tis­me er et an­slag mot den all­men­ne sik­ker­het. Vi snak­ker ikke her bare om faren for ter­ror­hand­lin­ger på norsk jord, men også volds­bruk ge­ne­relt, sier Tetz­sch­ner.

Han viser til at Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) i sine trus­sel­vur­de­rin­ger har an­ført at en­kel­te som re­tur­ne­rer fra krigs­hand­lin­ger i land som Syria, re­pre­sen­te­rer en trus­sel mot nors­ke in­ter­es­ser.

- Det er an­slått at 2.000 per­soner fra den vest­li­ge ver­den del­tar i krigs­hand­lin­ge­ne i Syria. Iføl­ge PST er det rundt 50 fra Norge. Det er et for­uro­li­gen­de høyt an­tall, folke­tal­let tatt i be­trakt­ning.

Ble skjer­pet

Etter en om­fat­ten­de po­li­tisk de­batt sør­get den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen for å skjer­pe ter­ror­be­stem­mel­se­ne i straffe­lo­ven i fjor. Blant annet ble det for­budt å motta opp­læ­ring i me­to­der og tek­nik­ker som er egnet til å ut­fø­re ter­ror­hand­lin­ger.

- Men det nye lov­ver­ket om­fat­ter ikke ge­ne­rell krigs­del­ta­kel­se, an­fø­rer Tetz­sch­ner.

Han mener re­gje­rin­gen bør vur­de­re å følge rå­de­ne fra fors­ker Tho­mas Hegg­ham­mer ved For­sva­rets forsk­nings­in­sti­tutt. I et in­ter­vju med Af­ten­pos­ten denne uken, tok han til orde for å nekte å ut­ste­de pass til per­soner som har ut­trykt et ønske om å reise til Syria samt kreve sam­tyk­ke fra for­eld­re i til­fel­ler som gjel­der per­soner under 21 år.

- Myn­dig­he­te­ne bør også ha mu­lig­het til å stan­se ut­be­ta­ling av vel­ferds­ytel­ser til per­soner som man vet kjem­per med ra­di­ka­le grup­per i Syria, sier han.

Hegg­ham­mer mener det er grunn til å for­ven­te at Sy­ria-ve­te­ra­ner blir in­volvert i volds­epi­so­der i Norge, men tvi­ler på at det blir snakk om mange slike til­fel­ler.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS