Vil stramme inn slik at alderstest av asylbarn blir overflødig
Frp vil både ha bedre alderstester og skremme mindreårige asylsøkere fra å komme til Norge.
– «Enslige mindreårige asylsøkere» bør registreres og bli sendt tilbake til sine foreldre, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp). Han er 2. nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.
– Dersom det ikke lar seg gjøre umiddelbart bør barna plasseres i fosterhjem, gå på skole, og bli sendt hjem til sine foreldre når det lar seg gjøre. Familiegjenforening i Norge er uaktuelt, skriver Tybring-Gjedde i en e-post til Dagen.
I går skrev Dagen at metoder for å fastslå alderen på asylsøkere har et slingringsmonn på tre år. Det kan ha mye å si for hvilke rettigheter asylsøkere som kommer til Norge har.
Dersom de er under 18 år, har de større sjanse for å få opphold. Metoden som i dag brukes for å fastslå alder er å sjekke tenner, skjelett og syke- og skadehistorie.
– Vi er opptatt av at de som skal bli behandlet som mindreårige, virkelig må være det, sier Geir Toskedal, Kristelig Folkepartis asyl- og innvandringspolitiske talsmann.
Kostbart regime
Frps talsmann på asylområdet, Mazyar Keshvari, sier det ikke er ideelt at dagens tester er upresise.
– Usikkerheten kan føre til at to mennesker som er like gamle, kan få ulike resultat på alderstesten, og det er selvsagt ikke ønskelig, sier Keshvari.
Både Frp og KrF ser gjerne at det kommer nye metoder på bordet som kan avgjøre menneskers alder med mindre slingringsmonn.
– Det vil være i alles interesse å få sikkerhet på dette området. Jeg har fått opplyst at det fins andre måter å gjøre en mer presis fastsetting på, men har ikke fått undersøkt det godt nok. Jeg vil ta tak i dette så fort som mulig, sier Toskedal.
Han understreker at asylsøkere ikke alltid selv vet sin eksakte alder. Ofte er de usikre på alderen selv, og kommer de fra et papirløst samfunn, er det særlig komplisert. Et annet spørsmål er hva nye metoder vil koste.
– På samme måte som med familiegjenforening har det vært det vært spørsmål om dna-testing, og det har vært gjort i tvilstilfeller. Men det er et kostbart regime å sette i gang på alle.
Ankerbarn
Christian Tybring-Gjedde i Frp er mer opptatt av å forhindre at asylsøkere kommer i det hele tatt. Han kaller enslige mindreårige asylsøkere for «ankerbarn» som er «sendt ut på en farefull reise for å hente familien sin på familiegjenforening i etterkant».
Han mener praksisen med automatisk beskyttelse av mindreårige og videre familiegjenforening må opphøre.
– Dersom de som i dag hevder å være enslige mindreårige asylsøkere blir informert om endringene i asylpraksis som nevnt ovenfor vil antallet asylsøkere i denne kategorien synke raskt, og spørsmålet knyttet til alderstesting blir kun av akademisk interesse, sier Tybring-Gjedde.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));