SKOLEBØKER: Palestinske skolejenter viser frem skolebøkene sine. - Jeg forutsetter at støtten fra Norge ikke understøtter lærebøker som demoniserer Israel eller indirekte støtter fjernsyns-sendinger som gjør det samme, sier Syversen. Foto: JAAFAR ASHTIYEH, Afp Photo
Vil våke over penger til palestinerne
Stortingsrepresentanter varsler strengere kontroll av 820 millioner norske kroner som skal bli tilført palestinske myndigheter i år.
- Utenriksdepartementet har nylig fått skarp kritikk fra Riksrevisjonen for manglende oppfølging av bistandsprosjekter, enten det er gått direkte fra Norge eller via internasjonale organisasjoner som FN.
- Det er urovekkende at oppfølgingen med at penger går dit de skal er så vidt svak, og jeg vil følge opp dette i kontrollkomiteens arbeid med rapporten. Der vil jeg også fokusere på den betydelige støtten som gis i de palestinske områdene og få klarhet i hvordan man vil følge opp pengebruken overfor de lokale myndigheter, sier Hans Olav Syversen (KrF) til DagenMagazinet.
Betydelig engasjement
Stortingsrepresentanten mener at totalsummen vitner om et betydelig norsk engasjement i de palestinske områdene og overfor selvstyremyndighetene.
- Det er avgjørende, etter min mening, at støtten går til positiv oppbygging som bidrar til et bedre liv for innbyggerne.
- Jeg forutsetter også at støtten ikke understøtter for eksempel lærebøker som demoniserer Israel eller indirekte støtter fjernsyns-sendinger som gjør det samme, sier Syversen.
Morten Høglund (Frp) påpeker at kontrollen med pengene er noe Stortinget i liten grad får rapport om, med mindre riksrevisjonen kikker på disse prosjektene.
- Vi har ingen grunn til å tro at Utenriksdepartementet ikke følger opp sine løfter, men det er krevende, for ikke å si umulig, å følge alle bevilgninger helt frem. Derfor er det en stor grad av tillit til de som får midler.
- Kloke av erfaring er vi skeptiske til en del av bevilgningene, sier Høglund.
For mye penger
Han legger til at Fremskrittspartiet generelt mener at bevilgningen til selvstyremyndighetene er for høy.
- Vi mener mye av pengene brukes på en måte som ikke fremmer langsiktig fred mellom religioner og folkegrupper.
- Norge har i mange år vært en stor bidragsyter til undervisning i de palestinske områder, både under palestinsk kontroll og den som drives av UNRWA.
- Vi er generelt bekymret for en del av den undervisningen som foregår og mener den dessverre bygger opp rundt fordommer og hat mot jøder og Israel. Spørsmål rundt Holocaust er et slikt eksempel. Jeg har selv besøkt en UNRWA-finansiert skole på Gaza og sett kart over regionen, der landet Israel ikke eksisterer, påpeker stortingsrepresentanten.
Politiserte NGO
Morten Høglund mener flere av de frivilllige organisasjonene (NGO-er) som mottar støtte fra Norge, både palestinske og israelske, er politiserte.
- De har en agenda og bidrar ikke nødvendigvis til den forståelse og brobygging som er nødvendig på tvers av skillelinjene. Vi mener flere av disse organisasjonene sementerer den eksisterende situasjonen med mistro og null toleranse for hverandre hos mange grupper av befolkningen, påpeker han.