Vil vite hvem som mister norsk bistand
Opposisjonspartiene vil vite hvilke land som mister bistand fra Norge når regjeringen skal rydde opp i mottagerlisten. Utenriksministeren viser til statsbudsjettet for 2015.
Like før jul annonserte Børge Brende (H) at regjeringen vil kutte i norske bistandsland. For noen uker siden fikk han en OECD-rapport der en av anbefalingene nettopp handler om større geografisk konsentrasjon i norsk bistand.
I Stortingets spørretime onsdag avviste han å si noe om hvilke land som i fremtiden vil falle utenfor norsk bistand. Men i følge OECD taper Norge penger på å være så spredt i bistanden, og vi får mindre igjen for pengene.
- Dette må jeg ta på alvor, ellers ville jeg ikke gjort jobben min, slo Brende fast.
Han la til at det er mange organisasjoner og mange land involvert i denne saken. Da kan han ikke i løpet av få uker komme med konklusjoner.
- Vi vil konsentrere, men vi vil også ha en god dialog med det sivilie samfunnet og få en faglig bred utredning. Her vil vi kunne konkludere i budsjettet for 2015, svarte Brende på spørsmål fra Anniken Huitfeldt (Ap).
Kutt for frivillige?
KrF-representanten Astrid Aarhus Byrknes var bekymret for at kutt i antall bistandsland vil ramme hardt mindre samarbeidsprosjekter som frivillige organisasjoner har i mange utviklingsland.
- Skal de frivillige organisasjonene få utnyttet sine særlige fortrinn må de kunne gjøre en innsats i samarbeid med sine partnerorganisasjoner uten å bli underlagt den samme geografiske begrensningen som den tunge stat-til stat-bistanden. Er utenriksministeren enig i dette, ville Byrknes vite.
Brende hadde ingen klare innrømmelser på lager men påpekte i stedet at frivillige driver bistand i mange land gjennom offentlige midler.
- Det fritar ikke norske myndigheter fra å følge opp om de pengene blir brukt korrekt. Vi må ha mye av den samme kompetansen på plass som vi har i stat-til-stat-samarbeidet.
- Jeg håper vi kan ha en god dialog både med Stortinget og med frivillige organisasjoner om hvordan vi skal greie å opprettholde mangfoldet, men samtidig avbyråkratisere dette, sa utenriksministeren.
Oppfølging?
Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viste til at OECD-rapporten om norsk bistand også sier at Norge kan bli bedre på handel, at skogpengene kan brukes bedre enn i dag, at stortingsmeldingen var for lite konkret, og at oljefondet kan brukes til investere i fattige land. Ropstad ville vite hvordan Brende vil følge opp rapporten.
Utenriksministeren svarte at vi må ha større fokus på effektivitet i bistanden generelt, bedre kontrollsystemer og klarere profil i bekjempelse av korrupsjon.
- Det er helt uakseptabelt.
- Vi kan ikke bare se på utviklingshjelpen. Handel og tilgang til våre markeder er for mange av disse landene viktigere enn den faktiske bistanden vi kommer med. Utenlandske investeringer er også viktigere enn bistanden, sa Brende.
DAGEN