Vil vite hvem som mister norsk bistand

Opposisjonspartiene vil vite hvilke land som mister bistand fra Norge når regjeringen skal rydde opp i mottagerlisten. Utenriksministeren viser til statsbudsjettet for 2015.

Publisert Sist oppdatert

Like før jul an­non­ser­te Børge Bren­de (H) at re­gje­rin­gen vil kutte i nors­ke bi­stands­land. For noen uker siden fikk han en OECD-rap­port der en av an­be­fa­lin­ge­ne nett­opp hand­ler om stør­re geo­gra­fisk kon­sen­tra­sjon i norsk bi­stand.

I Stor­tin­gets spørre­time ons­dag av­vis­te han å si noe om hvil­ke land som i frem­ti­den vil falle uten­for norsk bi­stand. Men i følge OECD taper Norge pen­ger på å være så spredt i bi­stan­den, og vi får mind­re igjen for pen­ge­ne.

- Dette må jeg ta på alvor, el­lers ville jeg ikke gjort job­ben min, slo Bren­de fast.

Han la til at det er mange or­ga­ni­sa­sjo­ner og mange land in­volvert i denne saken. Da kan han ikke i løpet av få uker komme med kon­klu­sjo­ner.

- Vi vil kon­sen­tre­re, men vi vil også ha en god dia­log med det si­vi­lie sam­fun­net og få en fag­lig bred ut­red­ning. Her vil vi kunne kon­klu­de­re i bud­sjet­tet for 2015, svar­te Bren­de på spørs­mål fra An­ni­ken Huit­feldt (Ap).

Kutt for fri­vil­li­ge?

KrF-re­pre­sen­tan­ten Astrid Aar­hus Byrk­nes var be­kym­ret for at kutt i an­tall bi­stands­land vil ramme hardt mind­re sam­ar­beids­pro­sjek­ter som fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner har i mange ut­vik­lings­land.

- Skal de fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne få ut­nyt­tet sine sær­li­ge for­trinn må de kunne gjøre en inn­sats i sam­ar­beid med sine part­ner­or­ga­ni­sa­sjo­ner uten å bli un­der­lagt den samme geo­gra­fis­ke be­grens­nin­gen som den tunge stat-til stat-bi­stan­den. Er uten­riks­mi­nis­te­ren enig i dette, ville Byrk­nes vite.

Bren­de hadde ingen klare inn­røm­mel­ser på lager men på­pek­te i ste­det at fri­vil­li­ge dri­ver bi­stand i mange land gjen­nom of­fent­li­ge mid­ler.

- Det fri­tar ikke nors­ke myn­dig­he­ter fra å følge opp om de pen­ge­ne blir brukt kor­rekt. Vi må ha mye av den samme kom­pe­tan­sen på plass som vi har i stat-til-stat-sam­ar­bei­det.

- Jeg håper vi kan ha en god dia­log både med Stor­tin­get og med fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner om hvor­dan vi skal greie å opp­rett­hol­de mang­fol­det, men sam­ti­dig av­by­rå­kra­ti­se­re dette, sa uten­riks­mi­nis­te­ren.

Opp­føl­ging?

Kjell In­golf Rop­stad (KrF) viste til at OECD-rap­por­ten om norsk bi­stand også sier at Norge kan bli bedre på han­del, at skog­pen­ge­ne kan bru­kes bedre enn i dag, at stor­tings­mel­din­gen var for lite kon­kret, og at olje­fon­det kan bru­kes til in­ves­te­re i fat­ti­ge land. Rop­stad ville vite hvor­dan Bren­de vil følge opp rap­por­ten.

Uten­riks­mi­nis­te­ren svar­te at vi må ha stør­re fokus på ef­fek­ti­vi­tet i bi­stan­den ge­ne­relt, bedre kon­troll­sys­te­mer og kla­re­re pro­fil i be­kjem­pel­se av kor­rup­sjon.

- Det er helt uak­sep­ta­belt.

- Vi kan ikke bare se på ut­vik­lings­hjel­pen. Han­del og til­gang til våre mar­ke­der er for mange av disse lan­de­ne vik­ti­ge­re enn den fak­tis­ke bi­stan­den vi kom­mer med. Uten­lands­ke in­ves­te­rin­ger er også vik­ti­ge­re enn bi­stan­den, sa Bren­de.

DAGEN

Norsk bistandspolitikk

Norge har i dag bistandsprosjekter i 112 land

Ved juletider varslet utenriksminister Børge Brende at regjeringen vil kutte ned på antall bistandsland

For noen uker siden kom OECD med en gjennomgang av norsk bistandspolitikk der et av forslagene til forbedringer var konsentrasjon av bistand til færre land

Powered by Labrador CMS