Ville fortsette - bedt om å slutte
Jens-Petter Jørgensen mener han fortsatt har mye å gi selv om han fyller 67 år i mai, men Frikirken har ikke råd til å la ham fortsette.
«Jeg fikk den overraskende beskjeden at jeg må slutte i min jobb i Frikirken når jeg fyller 67 år i mai neste år. Ønsket mitt har alltid vært å holde på til jeg ble 70, både fordi formen er god, og fordi jeg føler jeg fortsatt har mye å bidra med», skriver Jens-Petter Jørgensen på sin private Facebook-side.
Anstrengt økonomi
Hans arbeidsgiver, Den Evangelisk-Lutherske Frikirke, viser til anstrengt økonomi som bakgrunn for avgjørelsen, men innrømmer at han gjerne kunne fått meldingen på et tidligere tidspunkt.
Jørgensen har skrevet seg inn i norsk kirkehistorie som en av de mest sentrale lederne i OASE-bevegelsen, opprinnelig en fornyelsesbevegelse innenfor Den norske kirke.
I løpet av de 30 siste årene har han vært en av de mest profilerte kirkelige lederne i landet. Det er ti år siden han meldte overgang fra Den norske kirke til Frikirken.
Nå er han altså bedt om å ta avskjed med sin stilling som menighetsveileder ved Frikirkens hovedkontor.
– Dette kommer ganske brått på. Det er 15 år siden jeg skrev under på et punkt med liten skrift om at Frikirken kun tillater ansatte å arbeide til fylte 67 år. Jeg hadde håpet å kunne fortsette til jeg var 70, da jeg føler meg sprek og har mer å gi, sier Jørgensen til Dagen.
Jobbtilbud
Hans arbeid i Frikirken, som pastor i Lørenskog i Akershus de fem første årene, og som menighetsveileder de siste ti årene, har ført til flere jobbtilbud.
Dette var ifølge ham selv hovedårsaken til at han valgte å gå ut i offentligheten med nyheten, i den grad en privat Facebook-profil kan ses på som offentlig.
– I tillegg til at jeg ville varsle vennene mine om jeg må gi meg, var meldingen også ment som et signal om at jeg nå er ledig på arbeidsmarkedet, sier Jørgensen.
Ønsker 70-årsgrense
Den 67-årige kirkelederen skulle ønske at Frikirken fulgte samfunnets generelle retningslinjer for pensjonsalder, som er på 70 år. Allikevel har han forståelse for avgjørelsen med tanke på kirkens økonomiske ståsted.
– I min andre jobb på Høyskolen i Kristiansand kan jeg fortsette til jeg er 70. Slik burde det også være i Frikirken. Jeg er klar over at hovedkontoret har et stort underskudd, og sånn sett har jeg forståelse for at jeg er nødt til å gå.
Robert Eriksson, arbeids- og sosialminister, slapp tirsdag nyheten om at regjeringen ønsker å heve denne grensen. Det nye forslaget går ut på at ansatte kan fortsette i arbeidet helt til fylte 75 år.
Dette ser Jørgensen positivt på. Likevel er han klar på at det må være valgfritt.
– Det høres veldig høyt ut. Jeg mener at hver enkelt skal få velge når det er på tide å gi seg, om dette er som 70- eller 75-åring betyr ikke så mye.
– Ikke snakk omavskjedigelse
Daglig leder i Frikirken, Sven Åsmundtveit, sier det er beklagelig at Jørgensen nå må gå. Selv om 67-åringen fremdeles ønsker å arbeide i Frikirken, mener han ikke at det er snakk om en avskjedigelse.
– Det er nettopp for å slippe å avskjedige folk, at vi nå må la Jørgensen gå. Våre aldersgrenser når det kommer til pensjon er på 67 år. Vi er inne i en periode der vi er nødt til å kutte ned på driften, og naturlig avgang er den beste måten å gjøre det på. Vi hadde ønsket å beholde Jørgensen om vi kunne, sier han til Dagen.
I resten av landet er det vanligst med en grense på 70 år. Det begrunner Åsmundtveit slik:
– Vi har ikke tatt stilling til om denne grensen bør heves eller ikke. Når det kommer til Jørgensen er vi veldig takknemlige for arbeidet han har gjort.
Åsmundtveit ser positivt på Jørgensens ønske om å fortsette. Han innrømmer at meldingen om oppnådd pensjonsalder burde ha kommet tidligere.
– Det er veldig hyggelig at han ønsker å fortsette arbeidet sitt her. Vi er takknemlige for perioden han har vært her. Når det kommer til tidspunktet så burde vi ha informert ham tidligere.