Ville ikke svare på abortspørsmål som statsminister
Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) og Hadia Tajik (Ap) ville alle ha svar på hvilke endringer i abortloven Erna Solberg nå åpner opp for.
Det var påfallende få stortingsrepresentanter til stede da Erna Solberg ble spurt ut av opposisjonen om eventuelle endringer i abortloven.
Både SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsket avklaring fra Solberg om hvilke endringer i abortloven regjeringen vurderer.
Statsminister Erna Solberg ønsket ikke å besvare spørsmål om hvilke endringer i abortloven det forhandles om mellom regjeringen og KrF. Hun påpekte at spørretimen er til for å få svar fra statsråder og statsministeren om spørsmål knyttet til dagens regjering.
– Siden både dette og de påfølgende spørsmålene ikke dreier seg om regjeringens politikk, kunne jeg valgt og avvist å svare, slo hun fast før første spørsmål.
Politisk aksjon
Til spørretimen var det levert inn 28 skriftlige spørsmål. 14 av dem omhandlet abortloven. Solberg kalte det i forkant av spørretimen en politisk aksjon fra Arbeiderpartiet.
– De bruker spørretimen til en politisk aksjon, det må de gjerne gjøre. Det vil ikke komme noen nye opplysninger, sa Solberg til Dagbladet før spørretimen onsdag.
– Blir det endringer?
Jonas Gahr Støre viste til tillitsvalgte i KrF som har vært tydelige på at de forventer at færre skal få innvilget abort dersom partiet blir med i regjering, mens Erna har uttalt at endringer ikke vil svekke kvinners rettigheter til abort. Han ba statsministeren avklare hvilke tiltak som vurderes.
– Denne regjeringen har ikke noe arbeid på gang for å endre dagens abortlov, sa Erna Solberg.
Hun slo også fast at det ikke var Høyes politikk å endre på paragraf 2c.
– Vi er derimot åpne for å forhandle om utformingen av denne bestemmelsen, under noen klare forutsetninger at kvinners rettigheter ikke skal svekkes, og at det skal legges større vekt på kvinners og familiers vurdering av egen livssituasjon, sa hun.
– Derfor vil nok dette bety at i praksis vil kvinner som søker abort etter tolvte uke, i like stor grad som i dag få innvilget abort i fremtiden.
Ville ha 2c-avklaring
SV-leder Audun Lysbakken spurte helt konkret om det er aktuelt for regjeringen å gjør endringer i abortlovens paragraf 2c.
– Jeg har åpnet for forhandlinger på to området. Det som handler om fosterreduksjon og det diskriminerende elementet i paragraf 2c, sa Solberg.
Lysbakken mente ikke det var urimlig å stille abortspørsmål til Solberg i spørretimen i og med at han mente det var hun selv som hadde tatt opp saken til debatt.
Sorteringssamfunnet
Også Ap-nestleder Hadia Tajik brukte spørretimen til å få svar på spørsmål knyttet til abortloven.
– Kan jeg invitere statsministeren til å forklare hvorfor hun mener at kvinner som ser seg nødt til å ta senabort på grunn av alvorlig sykdom hos fosteret bærer et ansvar for å ha bidratt til sortering, spurte Tajik.
– Jeg har aldri sagt at den enkelte kvinne har ansvar for sorteringsamfunnet. Jeg har respekt for kvinnens valg, sa Solberg.
Men statsministeren la til at den teknologiske utviklingen har kommet langt siden abortloven ble vedtatt og at dette skaper etiske dilemmaer.
– Hva skal samfunnet bestemme og hva skal individet kunne bestemme, spurte Solberg.
Hun viste til at man i dag ikke får vite barnets kjønn før uke 12 i svangerskapet og brukte det som et eksempel på et tilfelle der samfunnet har satt en klar grense for teknologien.