STØTTE: Kjersti Gautestad Norheim er kandidaten som kom inn fra sidelinjen og som fikk flest stemmer.

– Viser at det var rett å få henne inn som ekstra kandidat

Kjersti Gautestad Norheim (48) var ikke på den opprinnelige lista over bispekandidater i Bjørgvin. I avstemningen fikk hun størst oppslutning.

Publisert Sist oppdatert

Opprinnelig hadde bispedømmerådet nominert fem kandidater.

Prest i Åsane menighet, Arne Mulen, var den som tok initiativet da Kjersti Gautestad Norheim likevel ble nominert, slik regelverket åpner for.

– Stemmeresultatet viser at det var riktig å gå i gang med supplerende nominasjon. Samlet sett er det hun som har fått mest støtte blant de seks kandidatene, og dette bekrefter en opplevelse jeg hadde da jeg tok dette initiativet, sier Mulen til Dagen.

BEKREFTET: Arne Mulen mener stemmeresultatet viser at det var riktig å sørge for at også Kjersti Gautestad Norheim ble nominert.

Stoler på ryddig og god prosess

Sognepresten i Birkeland i Bergen fikk 23,8 prosent av stemmene, mens domprost Ragnhild Jepsen i Trondheim fikk 21,8 prosent og Fagerborg-presten Sunniva Gylver 21,6 prosent.

Det viser oversikten som Den norske kirke presenterte fredag formiddag.

De som har stemmerett er menighetsrådene i Bjørgvin, ungdomsrådet og vigslede kirkelige ansatte i bispedømmet. Det har også proster i andre bispedømmer, ungdomsrepresentanter til Kirkemøtet og representanter fra teologiske utdanningsinstitusjoner.

– Er du overrasket over resultatet?

– Det har jeg ikke lyst til å uttale meg om, svarer Mulen.

– Er Gautestad Norheim din favoritt også i det som skal skje videre?

– Jeg har ikke lyst til å ha noen profilerte meninger om veien videre. Jeg hadde et engasjement for å få henne nominert. Nå er prosessen i andre sine hender, og jeg har tillit til at den blir god og ryddig, sier Mulen.

LEDER: Beate Iren Lerdahl antyder at Norsk kvinnelig teologforening vil ha en mening om hvem de foretrekker av de tre kvinnene.

Glede blant kvinnelige teologer

Beate Iren Lerdahl er leder i Norsk kvinnelig teologforening.

– Jeg gratulerer de tre kvinnene som står igjen. Dette er en historisk dag i Bjørgvin. I den kvinnelige teologforeningen er vi selvsagt veldig glade for dette resultatet, sier Lerdahl, som selv er prest i Mariakirken i Bergen.

Lerdahl sier hun likevel er spent på hvem Kirkerådet velger blant de tre.

Nattverdnekt

Hun er opptatt av hvilken teologi de har og spesielt hvordan de stiller seg til spørsmålet om mannlige prester som ikke vil ha nattverdfelleskap med kvinnelige kollegaer.

– Betyr det at dere foretrekker noen av de tre gjenværende kandidatene?

– Det vil vi nok. Vi skal ha et styremøte på mandag, så jeg vil ikke uttale meg om det før jeg har konferert med resten av styret. Men dette spørsmålet betyr mye for oss som forening og som kirke og ikke minst siden det fortsatt er her i Bjørgvin det kanskje fortsatt er mest aktuelt, sier Lerdahl.

SOGNEPREST: Sverre Langeland stemte blankt i bispevalget i Bjørgvin.

– Valgte å stemme blankt

Sogneprest Sverre Langeland i Sandviken kirke i Bergen har vært en av de som reserverer seg mot nattverdfellesskap med kvinnelige prester.

Når Dagen ber ham kommentere nominasjonen, svarer han slik i en sms:

«Det spiller liten rolle hvem som blir biskop. Den reelle kirkeledelsen er Åpen Folkekirke, som dominerer kirkemøtet og kirkerådet. Biskopenes rolle er, i kraft av sin symbolske ledelse, å gjennomføre Åpen Folkekirkes politikk i den lokale kirke. Prosessen med ny biskop engasjerer meg lite, og derfor valgte jeg også å stemme blankt.»

– Tilsynskrisen er ikke mindre

Om konsekvenser for egen del når Bjørgvin får en kvinnelig biskop, skriver Langeland dette:

«I 2007 skrev vi i Carissimi at Den norske kirke er i en tilsynskrise, og mangler et reelt fungerende bispeembete i kirkelig forstand. Tilsynskrisen er ikke mindre nå. Jeg forholder meg pragmatisk til denne tjenesten, og ser foreløpig ikke noen praktiske konsekvenser for meg.»

Carissimi var et kirkelig nettverk som oppstod blant prester som fikk problemer med å anerkjenne sine biskoper på grunn av utviklingen i homofilisaken.

Powered by Labrador CMS