BOR I ECUADOR: Ekteparet Kjell Audun Løkslid og og Malene Jerpstad bor og jobber i Ecuador og har latt seg begeistre av landslagets innsats under fotball VM.

VM-feiringen «alle» snakker om: – Et lysglimt for kristne som ikke kan være like åpne om troen

Landslaget til Ecuador har under fotball-VM har blitt kjent for sine himmelpekende målfeiringer. – Helt naturlig i dette landet, sier norske utsendinger.

Publisert Sist oppdatert

Fotball-VM i Qatar har vært preget av mange negative overskrifter.

Men mellom de mørke skyene som tordner om brudd på menneskerettigheter, korrupsjon og undertrykkelse dukker det også opp noen små lysglimt.

Slik som landslaget til Ecuador.

MOT HIMMELEN: Landslaget til Ecuador har fått oppmerksomhet for sine målfeiringer som viser deres tydelige og kollektive kristne tro.

Ikke bare har de begeistret med mye energi og sprudlende spill på banen, men de har også fått oppmerksomhet for sin tydelige kristne tro – som de viser ved å samles i ring og peke mot himmelen hver gang de scorer mål.

I sosiale medier har flere aviser og enkeltpersoner kommentert hvor mye de liker feiringen.

På tirsdag trengte Ecuador bare uavgjort mot Senegal for å gå videre fra sin gruppe – men i stedet endte det med tap mot vest-afrikanerne og exit fra mesterskapet.

– Det blir nok ikke landesorg. Men vi merket på kontoret at stemningen ble laber etter kampslutt. Ecuadorianerne er lidenskapelig opptatt av fotball og elsker sitt landslag, sier Kjell Audun Løkslid (35).

Han og kona Malene Jerpstad (29) jobber som utsendinger for organisasjonen Misjonsalliansen i byen Guayaquil i Ecuador.

HEIAGJENG: De ansatte på kontoret til Misjonsalliansen i Guayaquil samles for å se kampene til Ecuador. Kjell Audun Løkslid er nummer to bak fra venstre.

De har fått med seg de iøynefallende feiringene landslaget har vist frem i VM.

– Tro og fotball går hånd i hånd i kulturen her. Mange er evangeliske, frimodige kristne. Så at de feirer målene sine på denne måten er ikke overraskene for oss – og helt naturlig for ecuadorianerne. Men det er veldig kult at de viser så tydelig for verden hva de tror på, sier Kjell.

Et pusterom

Malene flyttet til Ecuador med familien sin da hun bare var fire år gammel. Seks år senere dro de tilbake til Norge, men oppveksten har ført til at Malene anser Ecuador som sitt andre hjemland.

Selv om landet ifølge utsendingene opplever mye kriminalitet, mafiavirksomhet og fattigdom, beundrer hun samholdet og nasjonalfølelsen til befolkningen.

– Dette kommer veldig tydelig frem gjennom fotballkampene til Ecuador, forteller Malene.

UTSENDINGER: Ekteparet Kjell Audun Løkslid og Malene Jerpstad jobber som utsendinger for Misjonsalliansen i byen Guayaquil i Ecuador mellom 2021 og desember 2025. Her med sønnen David (2,5). Bildet er tatt før datteren Julie (4 mnd) ble født.

Hver gang landslaget spiller kamper stopper hele landet nærmest opp, ifølge ekteparet.

Konflikter settes på pause, problemer skyves til side og alle som en samles rundt en skjerm eller på stadion for å følge landets fotballhelter.

– Fotballen blir et pusterom fra alt som er vondt, sier Kjell.

Nordmennene mener landslagets åpne, kollektive kristne tro er med på å bygge tilhørighet i befolkningen.

– Tro og fotball har mye større kobling her enn i Norge. Å be før kamp og takke Gud for alle oppturer er noe både spillere og mannen i gata gjør, sier Kjell som ikke hadde noe forhold til Ecuador før han møtte Malene.

FOTBALL FOR ALLE: Kjell Audun Løkslid jobber blant annet med å organisere ulike fotballarrangement i Ecuador. – Fotball er for mange en vei ut av fattigdom, sier han.

En av stjernespillerne, Moises Caicedo, som til daglig spiller for Brighton i engelsk Premier League la ut følgende bilde og status på Instagram under mesterskapet:

«Husk at Gud er trofast og kan oppfylle dine drømmer».

Forbilder

I sine jobber for Misjonsalliansen i Ecuador jobber ekteparet blant annet med prosjekter som handler om inkludering.

Kjell har vært med å organisere fotballturneringer for barn. Der ser han tydelig hvor mye de unge ser opp til landslagsspillerne.

– Barna kopierer feiringene med å peke opp mot himmelen. Så kommer foreldrene og trenerne etterpå med skryt og sier; «kul feiring», forteller han.

KOPIERER: Barna på fotballturneringen til Misjonsalliansen liker å etterligne feiringene til sine helter på det ecuadorianske landslaget.

Malene forteller at i barnehagen til deres sønn på to og et halvt år, pynter de ansatte barna opp i gule drakter og ansiktsmaling før hver kamp.

– Det sier litt om hvor mye fotballen betyr for både store og små, sier hun.

Sender et signal

Ekteparet, som skal bo og jobbe i Ecuador til ut 2025, tror den tydelige troen til landslaget har sendt et viktig signal til verden under fotball-VM.

– At de er så åpne om sin kristne tro kan være et lysglimt for kristne som ikke kan være like åpne om troen. Jeg tenker jo spesielt på alt som har vært skrevet om i forbindelse med Qatar og undertrykkelse, sier Kjell.

UTE: Ecuador trengte bare uavgjort mot Senegal for å gå videre fra gruppe A i fotball-VM. I stedet tapte de 1-2 og er med det ute av VM. Men «La Tri» har vunnet mange fotballelskeres hjerter og brukt sin kristne stemme gjennom mesterskapet.

– Har mediene i Ecuador skrevet om denne type tematikk i forkant av VM?

– Nei, veldig lite. Så befolkningen er nok langt ifra så opplyste som nordmenn er når det gjelder forholdene i Qatar. Derfor tror jeg ikke spillerne helt forstår hvor mye feiringene og deres åpenhet har betydd for de som ser på, sier Malene Jerpstad.

Muslimsk vertsland

For første gang arrangeres fotball-VM i et muslimsk land.

Organisasjonen Åpne Dører anslår at blant Qatars innbyggertall på 2,8 millioner er rundt 372.000 mennesker kristne. Som regel er de migrantarbeidere fra andre land.

Ifølge organisasjonen, som har Qatar på 18. plass over land med sterkest forfølgelse av kristne (World Watch List), har disse migrantarbeiderne frihet til å tilbe sin gud. Men de er utsatt for diskriminering og deres kirker er ofte overvåket av myndighetene.

KONTRAST: Landslaget til Ecuador feirer en av sine to scoringer mot den muslimske vertsnasjonen Qatar ved å prise Gud.

Verst er det for innfødte qatarere som er kristne eller som konverterer fra islam. Åpne Dører skriver at nye troende opplever sterkt press fra muslimske miljøer og familie hvis troen blir oppdaget.

Kristne kvinner er spesielt sårbare og risikerer blant annet husarrest uten tilgang på kommunikasjon med den ytre verden.

Powered by Labrador CMS