BRANN: Misjonsorganisasjonen Åpne Dører rapporterer at over 100 kirker er blitt påtent i delstaten Manipur i India den siste uka.

Volden i India fortsetter: – Jeg forventer at verden sier ifra snart

60 mennesker er rapportert døde som følge av voldsbølgen i delstaten Manipur. Kristne rømmer og gjemmer seg i frykt for egne liv.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag forrige uke skrev Dagen om en angrepsbølge i India hvor 50 kirker var blitt påtent.

Angrepene skal ha skjedd i den østlige delstaten Manipur hvor over 40 prosent av befolkningen er kristne.

Denne uken fortsetter volden med uforminsket styrke.

Menneskerettighetsorganisasjonen CSW skriver at 60 mennesker skal være drept, 231 såret og 1.700 hus brent ned. 23.000 er internt fordrevet fra sine hjem.

Den internasjonale misjonsorganisasjonen Åpne Dører er svært bekymret for utviklingen.

– Dersom hinduekstremister opplever at det er fritt fram, kan volden også spre seg til andre deler av India, sier faglig leder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen.

Etnisk konflikt

Både Manipur og nabostatene Nagaland og Mizoram har en betydelig andel kristne innbyggere.

Før India ble et selvstendig land i 1947 var vestlige misjonærer svært aktive i denne regionen.

Men siden da har Manipur en lang historie med sivile, kompliserte konflikter. Etniske grupper, med egne språk, kulturer og religioner er i en konstant kamp om makt, ressurser og innflytelse i staten.

Spesielt har den hindudominerte Meitei-stammen, som utgjør 50 prosent av innbyggerne, i årevis aksjonert for å bli anerkjent som en «urfolksgruppe» (Scheduled Tribe)» som vil gi dem en sterkere posisjon og mer påvirkning i samfunnet.

Med det hindunasjonalistiske partiet BJP i regjering, er et slikt scenario blitt mer realistisk.

Verste voldsutbrudd på flere tiår

Frykten til de andre etniske gruppene, hvor mange er kristne, er at de vil miste grunnleggende rettigheter og bli forfulgt dersom Meitei-folket får ufolksstatus og dermed enda mer.

Meitei-folket er blant annet beryktet for å undertrykke mennesker med annen religion enn hinduismen.

Under en protest i delstatens hovedstad, Imphal, 3. mai demonstrerte representanter fra Naga- og Kuki-stammene mot anerkjennelsen. Men demonstrasjonene førte til voldelige sammenstøt.

Disse sammenstøtene har igjen ledet til eskaleringen av konflikten og volden som nå pågår.

Den siste uken har flere og flere internasjonale medier, deriblant CNN omtalt situasjonen i Manipur.

Eksperter mener voldsutbruddet er noe av det verste de siste tiårene.

Kristne som målgruppe

Siden religion spiller en betydelig rolle i den etniske konflikten i Manipur, blir kristne en åpenbar målgruppe for Meitei-stammen.

En lokal indisk pastor, som også er Åpne Dørers kontaktperson i India, forteller om store ødeleggelser og liv som har gått tapt i voldsbølgen.

Av sikkerhetsmessige årsaker ønsker han å være anonym.

– Situasjonen er veldig tøff for kristne her nå. Alt som kan identifiseres med kristendommen blir utpekt som fienden. Derfor må de kristne enten flykte eller gjemme seg, forteller pastoren til Dagen.

Han ble sterkt preget da han fikk høre om kirkebrenningene og volden i gatene mens han satt i et møte.

– Jeg måtte forlate rommet. Jeg kunne ikke tro det. En angst kom over meg og jeg klarte ikke spise eller sove. Jeg visste at meldingene betydde trøbbel og at jeg var i fare.

Sikkerheten uteblir

Mens opptøyene vedvarer og volden eskalerer, er mange kristne i Manipur redde for sitt eget liv.

De holder seg innendørs og våger seg ikke ut på åpen gate i frykt for å bli overfalt. Ti til femten tusen har søkt tilflukt i militærleirer under militærets beskyttelse.

Over 100 kirker skal også være påtent, ifølge Åpne Dører.

Den indiske pastoren sier at verken lokale eller sentrale myndigheter gjør noe for å ivareta innbyggernes sikkerhet.

– De kunne stoppet dette med en gang hvis de ville. I stedet lar de mobben herje fritt og setter med det andres liv i fare. Det er utrolig skuffende.

Han beskriver en følelse av hjelpeløshet.

– Aller helst skulle jeg gått fra dør til dør og gitt andre kristne en god og trøstende klem. Men det er for farlig. Det er helt forferdelig å måtte leve slik, sier pastoren.

Påkaller myndighetene

For at ikke situasjonen i Manipur skal bli enda verre, mener Åpne Dører at myndighetene sitter med nøkkelen.

Utfordringen er at den sittende presidenten, som tilhører det hindunasjonalistiske partiet BJP, anklages for å fremme propaganda mot ikke-hinduer.

At verken lokale eller sentrale myndigheter har fordømt volden i Manipur ennå, mener Ole Petter Erlandsen taler sitt tydelige språk.

– Tausheten hos indiske myndigheter sier mer enn mange ord. Å diskriminere alle som ikke er hinduer er dessverre en del av regjeringens politikk, sier Erlandsen.

OLE PETTER ERLANDSEN: Faglig leder i Åpne Dører.

Pastoren i India kjenner seg igjen.

– BJP er ansvarlige for den volden vi ser. Politikerne driver splitt og hersk og fyrer opp under etniske konflikter der de heller kunne bygget broer. De glemmer sin egen grunnlov og gir blaffen i menneskerettigheter, sier han.

Bønn til verdenssamfunnet

Åpne Dører-kontakten håper og ber om at nasjonale myndigheter til slutt vil fordømme volden.

Men han retter samtidig en oppfordring til verdenssamfunnet om å gjøre det samme.

– Jeg forventer at verden sier ifra snart. De må beskytte kristne og minoriteten i India mot det som skjer nå. Fordøm volden og still spørsmål om hvordan denne kan skje, sier pastoren.

Erlandsen ønsker også å se en reaksjon fra norske styresmakter.

– Det viktig at norske og andre lands myndigheter stiller krav om at den indiske regjeringens fordømmer voldshandlingene mot de kristne. Ellers er jeg redd for at volden kan spre seg også til andre deler av India, sier han.

Den indiske pastoren sender samtidig en beskjed til kristne utenfor India:

– Be om at freden kan bli gjenopprettet. Be også for de som har mistet sine familiemedlemmer. Det finnes ikke noe mer smertefullt enn å miste noen man er glad i.

Powered by Labrador CMS